0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeŽivali z najdaljšo življensko dobo

Živali z najdaljšo življensko dobo

MORDA VAS ZANIMA

Danes na svetu obstajajo želve, ki so bile za časa Charlesa Darwina stare 25 do 50 let. Prav tako plavajo v morju kiti, katerim so se v telo zarastla 200 let stara kopja iz slonovine. Tudi spužve, ki so filtrirale vodo že v času Rimskega imperija še vedno bivajo na dnu morja. V bistvu obstaja na Zemlji veliko živali, ki so veliko starejše od najstarejšega človeka. Zato si bomo danes pogledali nekatere iz med njih.

- Oglas -

Tuatara

Tuatara je plazilec, katerega smo nekoč lahko našli v Novi Zelandiji. Danes pa na žalost obstajata le še dva primerka, življenska doba tega plazilca pa je 200 let.

Lamellibrachia črvi cevkarji

Ta barvna globokomorska bitja živijo med ogljikovodikovimi vrelci na oceanskem dnu. Znani so tudi po tem, da živijo 170 let, vendar pa nekateri verjamejo, da lahko dočakajo tudi 250 let.

- Oglas -

Rdeči morski ježki

Ali latinsko Strongylocentrotus franciscanus, najdemo pa jih le v Pacifiku. Živijo večinoma v plitvini, vendar pa jih najdemo tudi na globini do 9 metrov. Če ga boste morda nekoč našli, se do njega obnašajte spoštljivo, saj je lahko star tudi več kot 200 let.

Krap vrste Koi

Ta vrsta ribe je v zadnjem času tudi pri nas dobila bolj kot ne okrasni značaj. Verjetno pa malokdo ve, da lahko ta riba doseže tudi 200 let. Najstarejši zani primerek z imenom Hanako je umrl 7. julija 1977, star pa je bil 226 let.

- Oglas -

Želve

Želve so verjetno večini znane po tem, da res živijo dolgo. Ena izmed najstarejših želv z imenom Harriet je umrla pri 175 letih starosti, junija 2006 zaradi odpovedi srca. Harriet je bila tako zadnja predstavnica Darwinove ekspedicije. Vendar pa je pred kratkim prišla v javnost novica, da je želva velikanka z imenom Adwaita bila še starejša od Harriet, saj bi naj ta umrla po 250 letih.

Islandska škojlka

To je ena izmed školjk, ki se jo izrablja v komercialne namene. Raziskovalci pa so na tej školjki odkrili temne obroče, ki so podobni letnicam na drevesu. Na ta način so ugotovili, da so nekatere izmed teh školjk stare tudi več 400 let.

.

NAJNOVEJŠE