5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?
RubrikeZanimivostiZidaki narejeni iz peska, bakterije in urina

Zidaki narejeni iz peska, bakterije in urina

MORDA VAS ZANIMA

Zdi se, da urin postaja vedno bolj iskana sestavina za različne proizvode. Poleg tega, da je dober vir vodika, je sedaj urin postal tudi gonilna sila pri proizvodnji ‘zelenih’ opek.

- Oglas -

Arhitekta Ginger Krieg Dosier je namreč oblikovala način kako ‘gojiti’ opeke s kombinacijo peska, bakterije in kalcijevega klorida v urinu. Vsi ti materiali so seveda vsekakor pridobljeni na naraven način.

Tradicionalen način izdelave opeke je namreč energijsko izredno potrošen, pri tem pa proizvede več onesnaženja kot pa ga skupno proizvedejo letala. Pri tem pa se seveda porabi tudi ogromno virov: 400 dreves je potrebno sežgati, da lahko pridobimo 25.000 opek.

Better Bricks oz. Boljše opeke pa so narejene preko verige kemičnih reakcij. Ko so vse potrebne sestavine enkrat združene, začnejo bakterije delovati kot lepilo, ki vežejo skupaj pesek, rezultat tega pa so trdne opeke. Trdota je baje primerljiva celo z marmorjem, pri samem postopku pa ni teh opek potrebno peči, da bi dosegli takšno vezno moč.

Če bodo v prihodnjosti te Boljše opeke nadomestile tradicionalne, potem lahko na leto pričakujemo kar 800 milijonov ton manj izpustov ogljikovega dioksida.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×