- Oglas -
Zeljno juho si lahko pripravimo tudi z dimljenimi cmočki iz kruha.
SESTAVINE
- 1.5 l jušne osnove ali vode
- 500 g kislega zelja
- 2,5 dl smetane (lahko rastlinske)
- 1 čebula
- 30 g moke
- 3 žlice olja
- 1 žlička mlete paprike (sladke in pekoče)
- 3 zrna popra
- 3 zrna pimenta
- 1 lovorov list
- sol
Za cmočke:
- 1 večja dimljena rastlinska klobasa
- 1 bombeta (ali primerljiva količina starega kruha)
- 3 žlice vode, v kateri se je kuhala čičerika/vode iz pločevinke čičerike
- 2 žlici ostre moke
- 2 žlici nasekljanega drobnjaka
PRIPRAVA
- Olupite čebulo in jo nasekljajte na manjše koščke, nato pa jo popražite na žlici olja, da postekleni. Čebulo posipajte z mleto papriko, prilijte jušno osnovo ter dodajte kislo zelje lovorove liste, poper in piment. Kuhajte, dokler se zelje ne zmehča.
- Drugi dve žlici olja segrejte v posebni ponvi in jima dodajte moko. Mešajte, da dobite prežganje. Odstavite s štedilnika in počakajte, da se ohladi, nato pa prežganje vmešajte v juho in nadaljujte s kuhanjem še nekaj minut.
- Za pripravo cmočkov zmešajte drobno nasekljano dimljeno klobaso in bombeto z nasekljanim drobnjakom in s čičerikino vodo, ki ste jo pred tem rahlo stepli. Zgostite z ostro moko, nato pa iz mase oblikujte cmočke.
- Cmočke stresite v vročo juho, rahlo premešajte in kuhajte nadaljnjih 7 minut. Na koncu juhi dodajte še smetano, začinite po okusu in juho segrejte, preden jo postrežete.
- oglas -