0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeSveža zelišča tudi pozimi

Sveža zelišča tudi pozimi

MORDA VAS ZANIMA

Zelišča so nepogrešljiva sestavina vsake kuhinje. Zeliščni kotički so tako ponos marsikaterega vrta in zakaj ne bi postali tudi ponos naše kuhinjske okenske police? Poleg tega, da nam bodo popestrili pogled, nam bodo sveža zelišča tudi vedno pri roki.

- Oglas -

Prvi koraki

Za zimo si lahko pripravimo zelišča, ki nam trenutno uspevajo na vrtu tako, da jih nekaj posušimo, del pa izkopljemo. To storimo previdno in tako, da koreninski sistem ostane nepoškodovan ter jih posadimo v lončke. Te nato še nekaj dni, lahko pa tudi en mesec, pustimo na prostem, nato pa lončke prestavimo na okensko polico. Pri selitvi lončkov na okensko polico lahko rastlino prizadene rahel šok, kar povzroči, da se nekateri, navadno zunanji listi posušijo, vendar naj nas to ne skrbi, saj si bodo rastline hitro opomogle.

Zelišča v lončkih

Seveda pa lahko poskusimo tudi z novo setvijo, nekatera zelišča nam bodo lepo uspela tudi, če jih bomo v lončke posejali kar sedaj in za njih skrbeli na okenski polici. Ko se odločamo za setev zelišč, lahko izberemo med enoletnicami, to so tiste, ki jih sejemo vsako leto, oziroma med trajnicami, ki nas bodo v posodi razveseljevale več let. Med najpogostejša zelišča zagotovo sodita peteršilj in bazilika. Prav tako pa lahko poskusimo tudi z ostalimi zelišči, ki jih uporabljamo v kuhinji, kot so timijan, melisa, žajbelj, luštrek, rožmarin itd. Seveda pa se lahko preizkusimo in na okensko polico postavimo lončke tudi z drugimi zelišči in mogoče celo vrtninami. Lahko pa zelišča, ki smo jih že v začetku rastne sezone posejali v lončke in smo jih imeli na balkonu, sedaj le prenesemo v notranje prostore.

- Oglas -

Setev zelišč

Zelišča posejemo v lončke, ki naj imajo drenažno odprtino, saj bomo le tako lahko preprečili zastajanje vode. Drenažno odprtino nato prekrijemo s peskom ali glinenimi ostanki, lonček pa naj stoji v podstavku. Za rastline je sicer boljše, da uporabljamo glinene lončke, saj so njihove stene prepustne za vlago in se s tem zmanjša nevarnost, da bi zaradi preobilnega zalivanja prišlo do prevelike vlažnosti zemlje in s tem do gnitja korenin.

Glede zemlje pa ima vsako zelišče svoje zahteve, nekatera imajo namreč rajši humusna in bogatejša tla, nekaterim pa ustreza bolj skromna zemlja. Mešanico, ki bo ustrezala večini zelišč dobimo tako, da kupljeno zemljo v razmerju 3 : 1 mešamo s peskom, mivko ali vermikulitom.

Sveža zelišča pozimi

Oskrba

Za zelišča je pomembno, da imajo vse za njih pomembne pogoje, saj bodo le tako lepo rasla, in kar je najpomembnejše, v njih bo dovolj velika vsebnost aromatičnih snovi, zaradi česar jih pravzaprav sejemo. Rastline potrebujejo dovolj toplote in svetlobe, zato je nujno, da izberemo za zelišča ustrezno okensko polico. Tiste, ki gledajo na jug, bodo imele tudi pozimi dovolj svetlobe, na tem mestu bo tako lahko uspevala večina zelišč, med njimi tudi bazilika. Na policah, ki so obrnjene proti severu, pa bomo lahko uspešno gojili peteršilj, drobnjak, meto …
Izredno pomembno pa je, da zelišč ne postavljamo v bližino radiatorjev. V kolikor to ni mogoče, pa priporočamo, da lončke postavimo v večji lonec, v katerem naj bo droben pesek, ki bo vedno vlažen, lahko pa v bližino postavite vlažilnik zraka. Ker je zrak v bližini grelnih teles suh, nam bodo zelišča izredno hvaležna tudi, če jih bomo redno pršili z vodo. Prostor pa mora biti tudi dovolj zračen.

Pomembno pa je tudi zalivanje zelišč. Največkrat nam pravzaprav propadejo, ker smo preveč skrbni in s prepogostim zalivanje rastline pravzaprav utopimo.

Izmenjevanje lončkov z zelišči

Vsem, ki si želite imeti na voljo zelišča vse leto, priporočamo še t. i. izmenjevanje lončkov z zelišči. To pomeni, da si pripravimo več lončkov z enakim zeliščem (npr. štiri lončke s peteršiljem), enega od teh lončkov postavimo na okensko polico v kuhinji, ostale lončke pa postavimo na okensko polico v kakšnem bolj hladnem prostoru. Lonček, ki bo na toplem v kuhinji, bo tako hitro in bujno odgnal, ko porabimo zraslo zelišče, pa ga zamenjamo z lončkom iz hladnega prostora. Rastlina si bo v hladnem prostoru nekoliko opomogla, ter še enkrat odgnala. Na ta način bomo imeli vso zimo na voljo dovolj izbranega zelišča.

.

NAJNOVEJŠE