Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Dom & energijaZdravstvene težave, ki nakazujejo prisotnost plesni v stanovanju

Zdravstvene težave, ki nakazujejo prisotnost plesni v stanovanju

MORDA VAS ZANIMA

Morda sicer na stenah (še) ni vidna plesen, vendar je lahko ta kljub temu prisotna v vašem stanovanju. Najbolj nevarna je črna plesen (Stachybotrys chartarum), ki povzroča kronične glavobole, diarejo in težave z dihanjem. Vendar pa so lahko tudi druge vrste plesni problematične za vaše zdravje. Če se že dlje časa spopadate s težavami, ki jih naštevamo v nadaljevanju, vendar zanje ne najdete pravega vzroka, je lahko kriva prav pogosta izpostavljenost plesni.

Solzenje in pekoč občutek v očeh

- Oglas -

Pri nekaterih ljudeh je mogoče govoriti o čisto pravi alergiji na plesen. Eden izmed tipičnih simptomov alergije je solzenje v očeh, poleg tega pa oči pogosto pečejo. Poskušajte vsaj dva tedna beležiti, ali se težave poslabšajo, ko ste doma oziroma v določenih prostorih. Tako boste lažje ugotovili, ali obstaja vzorec.

Srbeča in pekoča koža

Prisotnost plesni pogosto vpliva tudi na kožo. Ta začne peči in srbeti, nekateri pa imajo tudi občutek žgečkanja oziroma mravljinčenja. Koža lahko postane zelo suha in se začne luščiti, na njej pa se pojavijo izpuščaji.

Poslabšanje težav z astmo

Seveda je plesen izjemno problematična tudi za naša dihala. To velja še toliko bolj za ljudi z astmo. Pri njih se pogostost in intenzivnost napadov zaradi izpostavljenosti plesni pogosto povečata. Za poslabšanje stanja pa včasih niti ni potrebna plesen, ampak je dovolj že nekoliko bolj vlažno stanovanje.

Kašljanje, čeprav niste prehlajeni

Ali že dlje časa močno kašljate, čeprav nimate prehlada ali podobnih težav? To je še eden izmed znakov, da obstaja verjetnost za to, da se je v vašem stanovanju razmnožila plesen. Smiselno je, da stanovanje pregleda strokovnjak, obenem pa vam priporočamo tudi obisk pri specialistu za alergije, ki bo ugotovil, kako se vaš organizem odziva na plesen.

- Oglas -

Preberite tudi: Kako odstraniti plesen v stanovanju?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×