0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaZdravstvene težave, ki nakazujejo prisotnost plesni v stanovanju

Zdravstvene težave, ki nakazujejo prisotnost plesni v stanovanju

MORDA VAS ZANIMA

Morda sicer na stenah (še) ni vidna plesen, vendar je lahko ta kljub temu prisotna v vašem stanovanju. Najbolj nevarna je črna plesen (Stachybotrys chartarum), ki povzroča kronične glavobole, diarejo in težave z dihanjem. Vendar pa so lahko tudi druge vrste plesni problematične za vaše zdravje. Če se že dlje časa spopadate s težavami, ki jih naštevamo v nadaljevanju, vendar zanje ne najdete pravega vzroka, je lahko kriva prav pogosta izpostavljenost plesni.

- Oglas -

Solzenje in pekoč občutek v očeh

Pri nekaterih ljudeh je mogoče govoriti o čisto pravi alergiji na plesen. Eden izmed tipičnih simptomov alergije je solzenje v očeh, poleg tega pa oči pogosto pečejo. Poskušajte vsaj dva tedna beležiti, ali se težave poslabšajo, ko ste doma oziroma v določenih prostorih. Tako boste lažje ugotovili, ali obstaja vzorec.

Srbeča in pekoča koža

Prisotnost plesni pogosto vpliva tudi na kožo. Ta začne peči in srbeti, nekateri pa imajo tudi občutek žgečkanja oziroma mravljinčenja. Koža lahko postane zelo suha in se začne luščiti, na njej pa se pojavijo izpuščaji.

Poslabšanje težav z astmo

Seveda je plesen izjemno problematična tudi za naša dihala. To velja še toliko bolj za ljudi z astmo. Pri njih se pogostost in intenzivnost napadov zaradi izpostavljenosti plesni pogosto povečata. Za poslabšanje stanja pa včasih niti ni potrebna plesen, ampak je dovolj že nekoliko bolj vlažno stanovanje.

- Oglas -

Kašljanje, čeprav niste prehlajeni

Ali že dlje časa močno kašljate, čeprav nimate prehlada ali podobnih težav? To je še eden izmed znakov, da obstaja verjetnost za to, da se je v vašem stanovanju razmnožila plesen. Smiselno je, da stanovanje pregleda strokovnjak, obenem pa vam priporočamo tudi obisk pri specialistu za alergije, ki bo ugotovil, kako se vaš organizem odziva na plesen.

Preberite tudi: Kako odstraniti plesen v stanovanju?

.

NAJNOVEJŠE