0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeZdravljenje bolečin z zdravilnimi zelišči

Zdravljenje bolečin z zdravilnimi zelišči

MORDA VAS ZANIMA

Na bolečine v mišicah običajno reagiramo tako, da sežemo po analgetikih, farmacevtskih preparatih za umirjanje bolečin, ki kmalu obnovijo prijetno počutje brez zbadanja in kljuvanja. Toda bolečina je le simptom nekega bolj skritega problema: nategnjene mišice ali kite zahtevajo mirovanje, da se pozdravijo; bolečina nas le opozori, da moramo kolikor mogoče omejiti svoje gibanje.

- Oglas -

Zeliščna zdravila zmorejo ob umirjanju bolečin še marsikaj drugega. Mnoge rastline na primer odpravljajo škodljive posledice poškodb ali degenerativnih bolezni in prinesejo značilni občutek sproščenosti; nekatere blažijo napetost v mišicah, druge sproščajo krče, tretje pa zdravijo vnetja in okužbe. Pomoč zelišč pri zdravljenju osteoartritisa lahko na primer obsega uporabo gabezovega mazila za odpravljanje poškodb in degenerativnih pojavov na kosteh, nato zelišča s protivnetnim delovanjem, kot je vrba, pa oslada ali hudičevega kremplja za blaženje bolečin in čistilnih rastlin, kot so zelenina semena ali kislica, za odstranjevanje strupenih snovi, ki se lahko naberejo v sklepih in prispevajo k slabemu počutju. V kitajskem zdravilstvu pripisujejo revmatične bolečine zunanjim »zlom«, kot so vročina, vlaga ali mraz. Zato jih zdravijo z zelišči, ki »ogrevajo« oziroma »hladijo« in krepijo energijo ter tako varujejo telo pred nadaljnjimi napadi teh »zlih« sil.

Bolečine v sklepih
Bolečine v sklepih lahko zdravimo tudi z nekaterimi zdravilnimi zelišči.

Izvini in izpahi

Izvini in izpahi so poškodbe sklepov in mišic, vključno s poškodbami hrbtenice. Ključni simptomi so: bolečina, ki sledi očitni poškodbi ali pretiranemu naporu, otečeni sklepi ali udi ter rane in modrice. Če se bojimo, da gre za zlom, ali če ostanejo simptomi dalj časa nespremenjeni, je nujna zdravniška pomoč.

Najbolj učinkovita zdravilna zelišča, ki pomagajo pri izvinih in izpahih, so arnika (Arnica montana) – cvetovi, gabez (Symphytum officinale) – nadzemni deli in korenine ter timijan (Thymus vulgaris) – eterično olje.

- Oglas -

Arnika pospešuje celjenje in uničuje mikrobe ter povzroči reabsorpcijo pri notranjih krvavitvah zaradi ran in poškodb. Kremo na osnovi arnike nanesemo na prizadeto območje ali uporabimo v razredčeno arnikino tinkturo namočeno blazinico kot vroči obkladek. Pri homeopatskem zdravljenju pa uporabljamo zdravilo Arnica 6x na 1‒2 uri. Arniko uporabljamo samo. Vedeti pa moramo, da je ne smemo uporabljati pri odprtih ranah in da homeopatsko Arnico uporabljamo samo interno.

Gabez spodbuja rast celic v veznem tkivu in kosteh ter znižuje količino rdečih krvnih telesc pri ranah in poškodbah. Z gabezovo kremo ali gabezovim mazilom natremo prizadeto mesto tako pogosto, kot je priporočeno. Gabez lahko uporabljamo tudi kot pripravek iz 25 ml ulitega olja in 5‒10 kapljic sivkinega, timijanovega ali brinovega eteričnega olja, saj spodbuja krvni obtok in blaži bolečine. Gabez uporabljamo le pri čistih ranah, njegova dolgotrajna uporaba pa ni priporočljiva.

Timijan preprečuje krče, spodbuja dotok krvi v tkiva in pospešuje njihovo obnavljanje. Uporabljamo ga tako, da deset kapljic timijanovega olja zmešamo z 20 ml vode in uporabimo kot vroči obkladek ali pa damo 5 kapljic olja v vročo kopel. Če timijanovemu olju primešamo še 5‒10 kapljic sivkinega, rožmarinovega ali žajbljevega eteričnega olja in dodamo 25 ml mandljevega ali sončničnega olja, dobimo masažno olje za boljši krvni obtok in blaženje bolečin. Vedeti pa moramo, da je masiranje s timijanom prekmalu po poškodbi lahko škodljivo.

Gabez
Gabez spodbuja rast celic v veznem tkivu in kosteh ter znižuje količino rdečih krvnih telesc pri ranah in poškodbah.

Artritis in revmatizem

Poznamo dve poglavitni vrsti artritisa: osteoartritis ‒ z otečenimi in bolečimi sklepi največkrat zaradi poškodb in obrabe hrustanca‒ in revmatoidni artritis, za katerega je značilno vnetje več sklepov in potrebuje strokovno zdravljenje. Revmatizem je skupno ime za bolezni, ki povzročajo bolečine in togost mišic, lumbago pa za bolečine v križu. Simptomi postanejo v vlažnem vremenu očitnejši. Ključni simptomi artritisa in revmatizma so otrdelost in bolečine v sklepih, škrtanje v sklepih, otečeni ali deformirani sklepi ter vročični in skeleči sklepi (pri revmatoidnem artritisu).

- Oglas -

Najboljša zelišča so angelika (Angelica archangelica) – eterično olje in korenine, hudičev krempelj (Harpagophytum procumbens) – korenine, mrzličnik (Menyanthes trifoliata) – listi in vrba (Salix alba) – lubje.

Angelika velja za rastlino, ki greje in spodbuja. Priporočajo jo pri »mrzlih« oblikah osteoartritisa in revmatizma. Blazinica, namočena v razredčeni tinkturi ali poparku na osnovi angelike, služi kot vroči obkladek. Priporočajo tudi prevretek angelike ali 5 kapljic angelikinega olja v kopeli. Prevretku angelike lahko dodamo tudi zelenina semena ali malo rujevega pepela. Če zmešamo po 5‒10 kapljic angelikinega in rožmarinovega olja ter primešamo 25 ml osnovnega olja, dobimo masažno olje, ki ga lahko uporabimo za masiranje bolečih mest. Angelike se moramo izogibati med nosečnostjo.

Močno protivnetno delovanje hudičevega kremplja primerjajo z učinkom kortizona. Hudičev krempelj se bolje obnese pri osteoartritisu in degenerativnih procesih kot pri revmatoidnem artritisu. Med akutno fazo priporočajo dnevno od 1 do 3 g praška v kapsulah, do 15 ml tinkture na osnovi hudičevega kremplja ali ustrezno kombinacijo obojega. Tinkturo hudičevega kremplja lahko zmešamo z enakimi količinami tinktur drugih rastlin s protivnetnim in čistilnim delovanjem, kot so angelika, mrzličnik, šentjanževka ali zelenina semena.

Angelika
Angelika greje in spodbuja, zato jo priporočajo jo pri »mrzlih« oblikah osteoartritisa in revmatizma.

Mrzličnik čisti, hladi in zdravi vnetja. Je primerno zelišče za »vroče« oblike artritisa in bolečine v mišicah. Priporočen dnevni odmerek mrzličnika znaša do 8 ml tinkture. Uporabljajo tudi poparek mrzličnika ali mešanico 10 g zmečkane rastline v 100 ml rdečega vina. Mrzličnik lahko zmešamo s črnim kačjim korenom ali zeleninimi semeni, in sicer tako, da pripravimo poparek iz 2 delov mrzličnika in 1 dela drugih rastlin ali pa dodamo tinkturi mrzličnika protivnetno zelišče, kot je oslad.

Vrba vsebuje veliko salicilatov (snovi s protivnetnim delovanjem, ki hladijo razgrete sklepe). Dobro se obnese v akutnih fazah in pri bolečinah v mišicah. Uživamo do 5 ml tekočega izvlečka vrbe trikrat dnevno ali v kombinacijah z drugimi tinkturami. Dodamo lahko tinkture drugih rastlin s protirevmatičnim ali čistilnim delovanjem, kot so angelika, črni kačji koren, lignum vitae (Guaiacum officinalis), kislica ali repinec.

zelena
Zelena odstranjuje sečno kislino iz sklepov, zato je še posebej učinkovita pri protinu.

Protin

Protin je presnovna bolezen, navadno povezana s kopičenjem sečne kisline v sklepih zaradi napačne prehrane. Ključni simptomi protina so: otečeni, vneti, zelo boleči sklepi, pogosto tudi nožni palci in pete. Najbolj učinkoviti zdravilni rastlini pri protinu sta zelena (Apium graveolens) – semena in navadni vrednik (Teucrium chamaedrys) – nadzemni deli.

Zelena odstranjuje sečno kislino iz sklepov, zato jo priporočajo pri protinu in težavah z artritisom. Uporabljamo jo tako, da pripravimo poparek iz ene žlice semen in 500 ml vode ali pa jo kombiniramo z drugimi tinkturami. Dodamo lahko diuretike, kot sta konjska griva ali rman v tinkturah. Pripravimo lahko tudi poparek iz enega dela lignum vitae in 2 delov zeleninih semen. Vedno uporabimo le nepredelana semena zelene, katerih pa se moramo izogibati med nosečnostjo.

Navadni vrednik je grenak tonik za izboljšanje prebave in diuretik. Uporabljamo ga tako, da pripravimo poparek ali zaužijemo do 15 ml tinkture na dan. V kombinaciji z rmanom in zeleninimi semeni v poparku navadni vrednik spodbuja izločanje sečne kisline. Vedeti moramo še to, da ne smemo preseči predpisane doze navadnega vrednika.

.

NAJNOVEJŠE