0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeEkokviz 2013: tekmovanje v znanju o energiji in energetiki

Ekokviz 2013: tekmovanje v znanju o energiji in energetiki

MORDA VAS ZANIMA

V okviru mednarodnega programa Ekošole in pod pokroviteljstvom Elektro-Slovenija, d.o.o.,  danes, 26. marca, v prostorih Gimnazije in srednje šole Kočevje poteka državno tekmovanje »Ekokviz za srednje šole«. Tema letošnjega kviza sta energija in energetika, zato pomeni ta nacionalni projekt pomemben prispevek h krepitvi energetske pismenosti med srednješolsko mladino.

- Oglas -

ekokviz

Na letošnjem Ekokvizu se bo v znanju o energiji in energetiki pomerilo 188 srednješolk in srednješolcev iz 36 srednjih šol (gimnazij, poklicnih in strokovnih srednjih šol) iz vse Slovenije, ki so dosegli najboljše rezultate na februarskem tekmovanju na šolski ravni. Med ključnimi temami, na katere so se srednješolke in srednješolci pripravljali za tekmovanje na državni ravni, so viri energije, pomen energije za vsakdanje življenje, električna energija in tehnologije za njeno proizvodnjo ter pomen prenosa električne energije in njenih čezmejnih pretokov. Tekmovanje bo potekalo v dopoldanskih urah, sledilo mu bo predavanje g. Enesa Halilovića, vodje Republiškega centra vodenja elektroenergetskega sistema RS iz podjetja Elektro-Slovenija, d.o.o., na temo »Vodenje EES«. Slavnostna razglasitev zmagovalcev in podelitev nagrad bo ob 14.30 uri.

Nov učni pripomoček: zemljevid elektroenergetskega omrežja Republike Slovenije

Elektro Slovenija, d.o.o. (ELES), sistemski operater prenosnega omrežja RS, je kot glavni sponzor Ekokviza za srednješolce pripravil nov učni pripomoček, ki ga bodo poleg tekmovalcev na državnem tekmovanju prejele tudi vse srednje šole in gimnazije, vključene v državni Ekokviz. Gre za zemljevid elektroenergetskega omrežja Republike Slovenije, ki na enostaven in razumljiv način prikazuje prenosno omrežje električne energije ter podatke o proizvodnji, prenosu in distribuciji električne energije v Sloveniji. Učenci se bodo tako lahko na enem mestu seznanili s pretokom električne energije od elektrarne do porabnika.

- Oglas -

Pomen razumevanja dejavnosti prenosa električne energije

ELES se je kot sistemski operater prenosnega omrežja električne energije odločil podpreti državno tekmovanje v znanju srednješolk in srednješolcev o energiji in energetiki, saj si prizadeva za krepitev energetske pismenosti med šolajočo mladino. Zaveda se pomena, ki ga ima razumevanje vloge sistemskega operaterja prenosnega omrežja na učinkovito izvajanje Elesovega temeljnega poslanstva: zagotavljanja varnega, časovno neprekinjenega in kakovostnega prenosa električne energije v RS in v Evropo.

.

NAJNOVEJŠE