Zdravje & prehranaIdeje za zdrave malice

Ideje za zdrave malice

MORDA VAS ZANIMA

Ljudje, ki se želijo znebiti kakega kilograma, se pogosto odločijo, da bodo jedli manj, zato najprej izločijo vse prigrizke. Zaradi tega so do naslednjega glavnega obroka že prav sestradani, kar pomeni, da bodo po vsej verjetnosti pojedli preveč. Malica ali prigrizek vam mora dati potrebno energijo, poleg tega pa mora biti še kolikortoliko hranilno uravnotežena. Izbirate lahko med sadjem, zelenjavo, oreščki, celimi žiti oziroma izdelki iz njih. Pripravili smo vam le nekaj predlogov za prigrizke, ki vsebujejo malo kalorij, hkrati pa vam bodo dali dovolj energije, da boste brez težav zdržali do naslednjega obroka.

- Oglas -

Oreščki, mešanica oreškov, semen in suhega sadja ter različne ploščice: Oreški niso le zelo okusni, ampak vsebujejo tudi veliko beljakovin in zdravih maščob, zaradi katerih boste brez težav zdržali do naslednjega obroka. Izberite neslane in nepražene oreščke ali pa se odločite za različne ploščice, ki so pripravljene iz suhega sadja in oreškov. Slednje si z malo truda lahko doma naredite tudi sami.

Jagodičevje: Borovnice, robide, jagode, maline … Vse vrste jagodičevja vsebujejo malo kalorij, a so hkrati izjemno bogate z antioksidanti – nič čudnega, da jagodičevje velja za pravo super hrano. Poleg tega pa je še neverjetno okusno. Jagodičevje ni okusno le sveže, izvrstno je tudi zamrznjeno. Za zdravo malico si pripravite zvrhano skodelico različnih vrst jagodičevja in uživajte.
Namig: Svojo sadno malico lahko potresete še z malo cimeta.

Gvakamole
Namesto tortilj lahko v gvakamole pomakate različne vrste sveže zelenjave, na primer korenje.

Z beljakovinami bogat smuti: Smutiji so zares odlična malica. Poleg sadno-zelenjavnih različic, lahko te obogatite še z nekaj rastlinskimi beljakovinami v prahu in tako poskrbite, da bo vaš obrok hranilno uravnotežen. Beljakovine v prahu lahko sicer uživate tudi same – zmešate jih z vodo ali rastlinskim mlekom, kot je na primer riževo, mandljevo ali sojino mleko.

Krekerji – sendviči: Tudi iz različnih vrst krekerjev lahko priprvite nadvse okusne prigrizke, ki vsebujejo malo kalorij, hkrati pa poskrbijo, da boste ostali siti do naslednjega obroka. Na kreker lahko namažete malo humusa, položite rezino paradižnika in potresete s peteršiljem. Če jeste meso ali ribe in vam je kaj ostalo od kosila ali večerje, lahko z ostanki obložite kreker – in odlična malica je pripravljena.

- Oglas -

Sadni smutiji: Za okusno in hranljivo malico si lahko privoščite sadni smuti, v katerega boste narezali različne vrste sadja, ko so na primer banana, mango ali hruška, dodate žličko medu, prelijete z vodo in zmešate v mešalniku. Tak hranljiv napitek vam bo dal veliko energije, hkrati pa vsa bo oskrbel še s prepotrebnimi vlakninami. Vsekakor priporočamo, da si smutije pripravljate sami doma – so veliko bolj zdravi od tistih, ki jih že pripravljene kupite v trgovini, poleg tega pa si vsak napite pripravite čisto po svojem okusu. Tak sadni smuti je odlična izbira, ko si v popoldanskem času zaželite nekaj sladkega.

Pripravite si gvakamole: Gvakamole sam po sebi vsebuje malo kalorij, je pa zelo bogat z mononenasičenimi maščobami, vitaminom E in vlakninami. Namesto tortilj lahko vanj pomakate različne vrste sveže zelenjave – kumare, korenje, paprike, bučke … Izbira je vaša.

Jabolko na dan odžene zdravnika stran: Za zdravo malico si lahko privoščite tudi jabolko, ki mu dodate še žlico naravnega arašidovega masla.

Grški jogurt: Grški jogurt vsebuje več beljakovin od navadnega jogurta, poleg tega pa še od 15 do 20 odstotkov več kalcija. Prav zato je grški jogurt eden od odličnih izbir za zdravo malico. Za zdravo malico si privoščite lonček grškega jogurta, po želji pa lahko še pest jagodičevja.

Stari dobri ovseni kosmiči: Četrtino skodelice ovsenih kosmičev potresite z malo cimeta in nekaj zdrobljenimi mandlji – in vaša malica je nared.

Za vse ljubitelje sira: Tudi srednje velik kos sira, ob katerem si privoščite še nekaj surove zelenjave, je lahko odlična malica.

NAJNOVEJŠE