Zdravje & prehranaKako uporabiti lupine od sadja in zelenjave?

Kako uporabiti lupine od sadja in zelenjave?

MORDA VAS ZANIMA

Lupin od sadja in zelenjave ne mečite stran. So namreč polne okusov in vitaminov. Nekateri ljudje si hrano lupijo, spet drugi ne. Nekateri prisegajo na vse hranilne snovi, ki se nahajajo v lupini, spet drugi lupino zavržejo, saj jim bodisi ni všeč ali pa ne želijo zaužiti ostankov strupenih pesticidov. Ne glede na to kakšne so vaše navade, je prav, da se začnete zavedati, da imajo lupine citrusov, krompirjevi olupki (in olupki druge korenaste zelenjave), lupina avokada in celo lupina sira vsi več kot le eno življenje.

- Oglas -

Pomembno je, da izbirate biološko pridelana živila, ki jih pred uporabo dobro operete. Če olupkov in lupin ne morete takoj uporabiti, lahko večino od njih tudi zamrznete.

Olupki - Lupine

Doma

Počistite mastne madeže. Preden se odstranjevanja mastnih madežev lotite z agresivnimi čistilnimi sredstvi, poskusite z limono. Na masten madež nanesite nekaj soli ali sode bikarbone in nato podrgnite z ožeto polovico limone. Z uporabo limone bodite previdni le na bolj delikatnih površinah, kot je na primer marmor.

Naj se vaša posoda za kavo spet sveti. Kako narediti stekleno posodo za kavo spet sijočo: V prazno posodo dajte led, sol in limonine olupke. Pretresajte minuto ali dve, stresite vsebino ven in posodo dobro sperite.

- Oglas -

Očistite kuhalnik za čaj. V kuhalnikih za čaj se pogosto začne nalagati vodni kamen. V tem primeru kuhalnik napolnite z vodo ter dodajte pest limoninih olupkov. Vodo pustite vreti nekaj minut. Nato kuhalnik ugasnite in pustite stati še približno eno uro. Nato kuhalnik dobro sperite.

Obarvajte tkanino. Olupki granatnega jabolka so odlično barvilo. Uporabite nerjavečo posodo, ki mora biti dovolj velika. Vanjo nalijte vodo ter dodajte še olupke granatnega jabolka. Pustite stati čez noč. Vodo z olupki naslednji dan zavrite. Odstranite olupke in v posodo namočite mokro tkanino. Pustite, da voda počasi vre še vsaj eno uro, nato pa posodo z namočeno tkanino pustite stati čez noč. Naslednji dan tkanino operite v hladni vodi.

Lepotni nasveti

Sladkorno-bananin piling. Sladkor potresite po notranji strani bananinega olupka in to uporabite za odličen piling. Nežno drgnite po celem telesu, nato pa si telo dobro sperite pod prho.

Osvežite svoj obraz. Za odličen tonik lahko uporabite lupine pomarančne ali grenivke, ki si jih nato nežno podrgnite po obrazu. Obraz si nato dobro sperite z mlačno vodo.

Nahranite svojo kožo. Notranjo stran lupine avokada nežno podrgnite po svojem obrazu. Svojemu obrazu boste zagotovili resnično bogato nego.

Za svež videz. Krompirjevi olupki lahko zmanjšajo zabuhlost okrog oči. Vlažno stran lupine položite na kožo in počakajte 15 minut.

Krompirjevi olupki

Hrana

- Oglas -

Naredite krompirjev čips. Krompirjeve lupine zmešajte z limoninom sokom in olivnim oljem tako, da so lupine z mešanico enakomerno prekrite. Krompirjeve lupine razporedite na pekač in na približno 200 °C pecite 10 minut. Začinite po okusu.

Izvleček iz citrusov. Limonine, limetine, pomarančne ali grenivkine lupine na zraku sušite tri ali štiri dni. Posušene lupine dajte v močan mešalnik in zmeljite v prah, ki ga nato hranite v čistem kozarcu.

Naredite sladkor z aromo citrusov.Izvleček iz citrusov dodajte sladkorju. Lahko uporabite tudi sveže lupine – položite jih v velik kozarec in prekrijte s sladkorjem ter počakajte, da sladkor vpije aromo.

Olivno olje z aromo citrusov. Lupine citrusov dajte v terilnik, dodajte malo olivnega olja in dobro premešajte. Ko se okusi in vonji citrusov ter olivnega olja dobro prepojijo, vse skupaj stresite v kozarec in dodajte olivno olje ter pustite stati najmanj šest ur. Precedite v čisto steklenico.

NAJNOVEJŠE