DomovZdravje & prehranaKako uporabiti lupine od sadja in zelenjave?

Kako uporabiti lupine od sadja in zelenjave?

Lupin od sadja in zelenjave ne meฤite stran. So namreฤ polne okusov in vitaminov. Nekateri ljudje si hrano lupijo, spet drugi ne. Nekateri prisegajo na vse hranilne snovi, ki se nahajajo v lupini, spet drugi lupino zavrลพejo, saj jim bodisi ni vลกeฤ ali pa ne ลพelijo zauลพiti ostankov strupenih pesticidov. Ne glede na to kakลกne so vaลกe navade, je prav, da se zaฤnete zavedati, da imajo lupine citrusov, krompirjevi olupki (in olupki druge korenaste zelenjave), lupina avokada in celo lupina sira vsi veฤ kot le eno ลพivljenje.

Pomembno je, da izbirate bioloลกko pridelana ลพivila, ki jih pred uporabo dobro operete. ฤŒe olupkov in lupin ne morete takoj uporabiti, lahko veฤino od njih tudi zamrznete.

Olupki - Lupine

Doma

Poฤistite mastne madeลพe. Preden se odstranjevanja mastnih madeลพev lotite z agresivnimi ฤistilnimi sredstvi, poskusite z limono. Na masten madeลพ nanesite nekaj soli ali sode bikarbone in nato podrgnite z oลพeto polovico limone. Z uporabo limone bodite previdni le na bolj delikatnih povrลกinah, kot je na primer marmor.

Naj se vaลกa posoda za kavo spet sveti. Kako narediti stekleno posodo za kavo spet sijoฤo: V prazno posodo dajte led, sol in limonine olupke. Pretresajte minuto ali dve, stresite vsebino ven in posodo dobro sperite.

Oฤistite kuhalnik za ฤaj. V kuhalnikih za ฤaj se pogosto zaฤne nalagati vodni kamen. V tem primeru kuhalnik napolnite z vodo ter dodajte pest limoninih olupkov. Vodo pustite vreti nekaj minut. Nato kuhalnik ugasnite in pustite stati ลกe pribliลพno eno uro. Nato kuhalnik dobro sperite.

Obarvajte tkanino. Olupki granatnega jabolka so odliฤno barvilo. Uporabite nerjaveฤo posodo, ki mora biti dovolj velika. Vanjo nalijte vodo ter dodajte ลกe olupke granatnega jabolka. Pustite stati ฤez noฤ. Vodo z olupki naslednji dan zavrite. Odstranite olupke in v posodo namoฤite mokro tkanino. Pustite, da voda poฤasi vre ลกe vsaj eno uro, nato pa posodo z namoฤeno tkanino pustite stati ฤez noฤ. Naslednji dan tkanino operite v hladni vodi.

Lepotni nasveti

Sladkorno-bananin piling. Sladkor potresite po notranji strani bananinega olupka in to uporabite za odliฤen piling. Neลพno drgnite po celem telesu, nato pa si telo dobro sperite pod prho.

Osveลพite svoj obraz. Za odliฤen tonik lahko uporabite lupine pomaranฤne ali grenivke, ki si jih nato neลพno podrgnite po obrazu. Obraz si nato dobro sperite z mlaฤno vodo.

Nahranite svojo koลพo. Notranjo stran lupine avokada neลพno podrgnite po svojem obrazu. Svojemu obrazu boste zagotovili resniฤno bogato nego.

Za sveลพ videz. Krompirjevi olupki lahko zmanjลกajo zabuhlost okrog oฤi. Vlaลพno stran lupine poloลพite na koลพo in poฤakajte 15 minut.

Krompirjevi olupki

Hrana

Naredite krompirjev ฤips. Krompirjeve lupine zmeลกajte z limoninom sokom in olivnim oljem tako, da so lupine z meลกanico enakomerno prekrite. Krompirjeve lupine razporedite na pekaฤ in na pribliลพno 200 ยฐC pecite 10 minut. Zaฤinite po okusu.

Izvleฤek iz citrusov. Limonine, limetine, pomaranฤne ali grenivkine lupine na zraku suลกite tri ali ลกtiri dni. Posuลกene lupine dajte v moฤan meลกalnik in zmeljite v prah, ki ga nato hranite v ฤistem kozarcu.

Naredite sladkor z aromo citrusov.Izvleฤek iz citrusov dodajte sladkorju. Lahko uporabite tudi sveลพe lupine โ€“ poloลพite jih v velik kozarec in prekrijte s sladkorjem ter poฤakajte, da sladkor vpije aromo.

Olivno olje z aromo citrusov. Lupine citrusov dajte v terilnik, dodajte malo olivnega olja in dobro premeลกajte. Ko se okusi in vonji citrusov ter olivnega olja dobro prepojijo, vse skupaj stresite v kozarec in dodajte olivno olje ter pustite stati najmanj ลกest ur. Precedite v ฤisto steklenico.

Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJล E