Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaZdaj je uradno: čokolada nam koristi!

Zdaj je uradno: čokolada nam koristi!

MORDA VAS ZANIMA

Kaže, da se nam je nasmehnil bog čokolade! Kakavov prah in temna čokolada namreč lahko izboljšata krvni obtok, pravi Evropska agencija za varnost hrane (EFSA). Sicer to seveda še ne pomeni, da je lahko vsak dan pojeste na kilograme, vendar pa v zmernih količinah (in v temni barvi!) lahko resnično marsikaj naredi za vaše telo.
Švicarska skupina Barry Callebaut, največji svetovni izdelovalec čokoladnih izdelkov, ki podjetjem, kot sta Nestle in Hershey, dobavlja kakav in čokolado, je povedala, da je predložila dokaze, da uživanje 10g temne čokolade ali protivrednosti v kakavu, ki imajo veliko vsebnost flavanolov, pomaga pretoku krvi.

- Oglas -

Čokolada in kakav

Močni flavanoli

Če bo Evropska komisija to potrdila, bo imelo podjetje in tudi njegove stranke pravico do uporabe zdravstvenih trditev na embalaži za izdelke, kot so čokoladne pijače, energijske ploščice in piškoti, pravi podjetje. »Kot prvo podjetje, ki bi dobilo potrditev za take zdravstvene trditve, bomo v tem videli nov tržni potencial tako za nas kot za naše stranke,« je povedal izvršni direktor Juergen Steinemann.

Za klinične študije, ki so jih izvedli za varnostno potrditev teh trditev, pravijo, da so uporabili poseben postopek, da bi izdelali kakavove izdelkov, ki ohranjajo flavanole, ki so po navadi med običajnimi procesi izdelovanja čokoladnih izdelkov v večini uničeni. V mnenju, ki je objavljeno na spletni strani EFSA, je znanstveni odbor zaključil, da obstaja vzročno-posledična povezava med uživanjem kakavovih flavanolov in vzdrževanjem normalne vazodilatacije, ki pomaga pretoku krvi.

V pomoč tudi spominu

Raziskovalci trdijo tudi, da lahko kakavovi flavanoli, če jih uživamo dnevno, odpravljajo ali vsaj blažijo upadanje kognitivnih sposobnosti (torej lahko pomagajo v boju proti negativnimi posledicami demence) in celo izboljšujejo spomin. V neki raziskavi so potrdili, da dnevno uživanje ene tablice temne čokolade zmanjšuje tveganje za razvoj demence. Seveda pa je nujno potrebno, da gre za temno čokolado in v zdravih količinah, ki je torej del uravnotežene prehrane.

- Oglas -

V zadnjih letih se je zbral že cel niz znanstvenih študij, ki so pokazale, da je uživanje čokolade potencialno koristno za naše zdravje. Lanskoletna raziskava, denimo, je nakazovala, da bi lahko bilo povezano z za tretjino zmanjšanim tveganjem za nastanek bolezni srca. Evropska unija je zajezila zdravstvene trditve za prehrambene proizvode, odobrila je namreč samo nekaj več kot dvesto izmed 2500 prijavljenih v tem letu, živilskim podjetjem pa je dala časa do konca leta 2012, da odstranijo vse zavrnjene trditve.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×