Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaZdaj je uradno: čokolada nam koristi!

Zdaj je uradno: čokolada nam koristi!

MORDA VAS ZANIMA

Kaže, da se nam je nasmehnil bog čokolade! Kakavov prah in temna čokolada namreč lahko izboljšata krvni obtok, pravi Evropska agencija za varnost hrane (EFSA). Sicer to seveda še ne pomeni, da je lahko vsak dan pojeste na kilograme, vendar pa v zmernih količinah (in v temni barvi!) lahko resnično marsikaj naredi za vaše telo.
Švicarska skupina Barry Callebaut, največji svetovni izdelovalec čokoladnih izdelkov, ki podjetjem, kot sta Nestle in Hershey, dobavlja kakav in čokolado, je povedala, da je predložila dokaze, da uživanje 10g temne čokolade ali protivrednosti v kakavu, ki imajo veliko vsebnost flavanolov, pomaga pretoku krvi.

- Oglas -

Čokolada in kakav

Močni flavanoli

Če bo Evropska komisija to potrdila, bo imelo podjetje in tudi njegove stranke pravico do uporabe zdravstvenih trditev na embalaži za izdelke, kot so čokoladne pijače, energijske ploščice in piškoti, pravi podjetje. »Kot prvo podjetje, ki bi dobilo potrditev za take zdravstvene trditve, bomo v tem videli nov tržni potencial tako za nas kot za naše stranke,« je povedal izvršni direktor Juergen Steinemann.

Za klinične študije, ki so jih izvedli za varnostno potrditev teh trditev, pravijo, da so uporabili poseben postopek, da bi izdelali kakavove izdelkov, ki ohranjajo flavanole, ki so po navadi med običajnimi procesi izdelovanja čokoladnih izdelkov v večini uničeni. V mnenju, ki je objavljeno na spletni strani EFSA, je znanstveni odbor zaključil, da obstaja vzročno-posledična povezava med uživanjem kakavovih flavanolov in vzdrževanjem normalne vazodilatacije, ki pomaga pretoku krvi.

V pomoč tudi spominu

Raziskovalci trdijo tudi, da lahko kakavovi flavanoli, če jih uživamo dnevno, odpravljajo ali vsaj blažijo upadanje kognitivnih sposobnosti (torej lahko pomagajo v boju proti negativnimi posledicami demence) in celo izboljšujejo spomin. V neki raziskavi so potrdili, da dnevno uživanje ene tablice temne čokolade zmanjšuje tveganje za razvoj demence. Seveda pa je nujno potrebno, da gre za temno čokolado in v zdravih količinah, ki je torej del uravnotežene prehrane.

- Oglas -

V zadnjih letih se je zbral že cel niz znanstvenih študij, ki so pokazale, da je uživanje čokolade potencialno koristno za naše zdravje. Lanskoletna raziskava, denimo, je nakazovala, da bi lahko bilo povezano z za tretjino zmanjšanim tveganjem za nastanek bolezni srca. Evropska unija je zajezila zdravstvene trditve za prehrambene proizvode, odobrila je namreč samo nekaj več kot dvesto izmed 2500 prijavljenih v tem letu, živilskim podjetjem pa je dala časa do konca leta 2012, da odstranijo vse zavrnjene trditve.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×