0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZakaj in katero mikrozelenje lahko gojimo tudi zdaj, ko se začenja vrtnarska...

Zakaj in katero mikrozelenje lahko gojimo tudi zdaj, ko se začenja vrtnarska sezona?

MORDA VAS ZANIMA

Pri mikrozelenju me najbolj navdušujeta njegova svežina in dostopnost skozi vse leto. Rečemo mu tudi mikrozelenjava, saj je v resnici manjša različica velike zelenjave. Ta mlada, prisrčna in drobna zelenjava se, kljub temu da ob njej uživamo tudi odraslo zelenjavo, na naših krožnikih znajde praktično vsak dan.

- Oglas -

Zakaj je mikrozelenje odlično tudi v poletnem času?

Z mikrozelenjem jedem dodamo veliko okusa, teksture, pisanih barv, najpomembneje pa je, da je izredno hranljivo. Če se soočate s pomanjkanjem prostora, je mikrozelenje prava izbira. Vse, kar boste potrebovali za gojenje, so posoda, nekaj zemlje in semena za kaljenje oziroma mikrozelenje.

Tu in tam opazujem, kako ljudje v nego svojih zunanjih vrtov vlagajo svoj čas in trud, potem pa ob slabem vremenu ali prihodu škodljivcev izgubijo ves svoj pridelek. Pri mikrozelenju se to ne more zgoditi. Ko posadimo semena, lahko posodo obdržimo na varnem, v stanovanju, pridelek pa zato ne bo nič slabši. Pri hitrih vrstah na končni pridelek čakamo le okoli enega tedna, nekatere druge (predvsem začimbnice) pa rastejo malce dlje, nekje 2–4 tedne. Da imam svežo zelenjavo lahko tako hitro vzgojeno, hkrati pa je tudi zelo okusna, mi pomeni res veliko.

Če so jutra še mrzla, lahko posode z vzgojenim mikrozelenjem postavimo v notranji prostor, sicer pa jim lahko mesto najdemo tudi na balkonu in uživamo v razgledu na svoj pomanjšani zeleni vrtiček. Že sam pogled na rastline, ki rastejo samo za nas, pomirja, pomaga premagati dnevni stres in daje nov zagon.

- Oglas -

Vzgoja ne zahteva veliko dnevne nege. V fazi, ko še kalimo semena, jih ne smemo pozabiti popršiti, pozneje pa jih vsak dan le zalijemo. Rastline, vzgojene na zemlji, so žejne. Če niso preveč izpostavljene neposredni sončni svetlobi, jim povsem zadošča zalivanje enkrat na dan.

Mikrozelenje

Katere vrste mikrozelenja lahko uporabimo?

Poglejmo si nekatere vrste mikrozelenja, ki so res enostavne in obenem zelo hitre za vzgojo, kar pomeni, da lahko že v tednu ali dveh popestrijo vaš jedilnik.

Brokoli 

Je blagega okusa in poln vitaminov A, B, C, E in K, makroelementov, kot so kalcij, magnezij in fosfor, ter mikroelementov cinka, bakra in železa. Če želite v obrok vključiti nekaj mikrozelenja, z brokolijem ne morete zgrešiti. Poda se skoraj v vsako jed, ne pozabite pa, da je najbolje uživati surovega in neobdelanega. Predlagam, da ga dodate v že kuhane jedi, čisto na koncu, tik preden jih postrežete.

Rdeče zelje

Je nekoliko posebnega videza, saj ima zelo lepo vijolično-zeleno barvo. Z njim si lahko popestrite vsako spomladansko solato ali pa dodate le tisto piko na i vsaki jedi. Ima prijeten in čisto nič pekoč, vendar oreščkast okus. Obožujejo ga tudi otroci. Je pravi rekorder glede na vsebovana hranila, saj ima nekaterih tudi do 40-krat več v primerjavi s svojo starejšo različico, torej odraslo zeljnato glavo.

- Oglas -

Vrtna kreša

Je prava kraljica med mikrozelenji, ki jo pozna že skoraj vsak. Če ljudje ne poznajo izrazov mikrozelenje ali mikrozelenjava, vso pomanjšano zelenjavo imenujejo kar kreša. To poimenovanje se je pojavilo in razširilo tudi med gostinci. A vendar ni tako. Vsaka rastlina si zasluži svoje ime in vrtna kreša je prav posebna rastlinica. Njeni pernati listki so prijetni na pogled, njen posebni okus pa bo zadovoljil in navdušil marsikaterega gurmana. Je namreč zelo pikantnega okusa. Obenem po hitrosti rasti prekaša prav vse – če imate v stanovanju res toplo, boste mlado zelenje vrtne kreše lahko jedli že 5. dan.

Ohrovt

Pri nas doma imamo ohrovt skoraj vedno pri roki. Je zelo dobrega okusa, ki spominja na oreščke, prav tako pa je zelo prijeten na pogled. Stebelca so obarvana v zanimivih roza odtenkih, listki pa so zelene barve. Ni zahteven za vzgojo, zelo radi pa ga imajo tudi otroci, saj ni pekoč. Skoraj nepogrešljiv je v smutijih ali pa kot dodatek k rižoti ali testeninam.

Redkvica

Ko sem naše mikrozelenje prodajala še na tržnici, sem za pokušino vedno pripravila kar redkvico. Zakaj? Ker je okus tega mikrozelenja identičen odraslim redkvicam (rdečim čebulicam), ki jih poznamo. Okus je očaral skoraj vsakogar, ki se je ustavil pri meni. Ljudje enostavno niso mogli verjeti, koliko močnega, redkvičnega okusa se skriva v tem mladem zelenju.

Pomladni smuti z mikrozelenjem

Pomladni smuti z mikrozelenjem

Sestavine:

 • 2 banani
 • 1 jabolko
 • pest mikrozelenja po izbiri (predlagam ohrovt ali brokoli)
 • ščep cimeta
 • malce vode

Banani in jabolko olupite in narežite na manjše kose. Vse sestavine zmešajte v multipraktiku in uživajte v svežem okusu.

Čemažev namaz z mikrozelenjem

Čemažev namaz z mikrozelenjem

Sestavine:

 • 250 g fižola
 • pest čemaža
 • 2 pesti mikrozelenja (kar koli imate na voljo, mi smo uporabili kolerabico in por)
 • sol
 • poper (po želji)
 • voda (po potrebi)

Fižol skuhajte oziroma sperite pod vodo, če imate že kuhanega, in ga stresite v multipraktik. Dodajte čemaž in pest mikrozelenja, solite in poprajte po okusu. Vse skupaj zmešajte v gladko maso – če ne gre, po malem dodajajte malce vode. Namaz lahko postrežete na kruhkih ali krekerjih in jih dodatno obložite z mikrozelenjem. Pa dober tek!

.

NAJNOVEJŠE