Zakaj bi morali jesti več zelene?

Steblo zelene ima le 15 kalorij in je polno esencialnih vitaminov in mineralov. Zelena je najbolj znana po vsebnosti vitamina C, folne kisline in kalija, ki telesu pomagajo pri zaščiti pred boleznimi in optimalnem delovanju. Poleg tega ima zelena, ki seveda ne sme manjkati v juhi, še ogromno drugih blagodejnih učinkov na telo.

Zelena

Naravni diuretik

Zelena je naravni diuretik, ki telesu pomaga pri odplakovanju škodljivih toksinov. Vsebuje namreč minerala kalij in natrij, ki uravnavata količino vode v telesu. Semena zelene imajo tudi protivnetne lastnosti, zato lahko čaj iz semen zelene pomaga pri zdravljenju vnetja mehurja.

Znižuje holesterol

Zelena znižuje količino slabega holesterola, saj vsebuje snovi, ki pospešujejo nastanek žolčnih kislin, ki so povezane z zniževanjem slabega holesterola v krvi.

Zdravi sklepi

Zelena lahko pomaga, da vaši sklepi ostanejo zdravi, saj ima protivnetne lastnosti. Če trpite za artritisom ali imate otečene in boleče sklepe, lahko poskusite simptome ublažiti s kozarcem soka iz zelene na dan.

Znižuje krvni tlak

Kalij v zeleni lahko pomaga pri zniževanju krvnega tlaka in pomaga pri sproščanju mišic, ki obdajajo arterije, kar lahko pomaga pri širjenju žil.

Osveži zadah

Slab zadah je posledica bakterij, ki se zadržujejo v ustni votlini. Če žvečite steblo zelene, bo ta pomagala odstraniti ostanke hrane, s katerimi se hranijo bakterije, in hkrati osvežila vaš dah.

Pomaga pri izgubi telesne teže

Steblo zelene ima približno 15 kalorij, vsebuje ogromno vlaknin in vode, ki bodo poskrbele, da se boste počutili siti dlje časa. Ker je zelena pravzaprav voda z vlakninami, bo pomagala pri bolj učinkoviti prebavi in preprečila zaprtje.

Pomaga uravnavati stres

Zelena v sebi skriva visoko koncentracijo magnezija, ki pomirja vaš živčni sistem, če si jo privoščite pri večerji, boste lažje zaspali.

Zdrav vid

Veliko steblo zelene vsebuje vsaj deset odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina A, ki je pomemben za zdrave oči.

DELI
Anja Kralj
Novinarka, ki za vas piše in spremlja zanimive tematike ter aktualne dogodke.