Zdravje & prehranaKaj lahko vaša stopala povedo o vašem zdravju?

Kaj lahko vaša stopala povedo o vašem zdravju?

MORDA VAS ZANIMA

Vaša stopala navadno ne dobijo dovolj zaslug za vse zmožnosti, ki jih imajo. Seveda jih potrebujemo za hojo in vožnjo, a tu se zgodba ne konča. Ali ste vedeli, da vam stopala lahko sporočijo, ko je vaše telo v nevarnosti ali težavah? Preberite kateri od znakov je lahko znak, da ste v težavah in da vaše telo morda ni tako zdravo, kot ste mislili?

- Oglas -

Stopala

Srbečica stopal

Pri srbečici stopal je potrebno biti pozoren, saj lahko ne gre za nič posebnega in vas stopala pač srbijo, če pa gre za luščenje stopal in celo rdečico, imate lahko dermatofitijo. Dermatofitija je glivična okužba stopal, ki se pojavi v obliki okroglega in rdečega, srbečega izpuščaja, ki raste navzven. Med širjenjem se sredina izpuščaja pozdravi, okoli pa nastane rdečkast obroč, ki se lušči. Stanje je nalezljivo, saj se glivice razmnožujejo v toplem in vlažnem okolju. Preden se odpravite v lekarno, lahko pripravite kurkumino pasto. Kurkuma zelo dobro odpravlja težave povezane z glivičnimi okužbami in v Aziji to sestavino uporabljajo že dolgo. Dve žlički kurkume zmešajte z zadostno količino vode in pasto nato nanesite na prizadeto kožo, ki jo pokrijete z gazo. Pustite delovati eno uro in nato odstranite. Ponovite štirikrat na dan. V kolikor vam kukrkuma draži kožo, postopek prekinite in poizkusite s cimetom.

Otekanje nog

Za začetek telovadite, saj boste omejili otekanje v nogah, ki nastane zaradi zadrževanja tekočine v telesu. Sila teže namreč potiska vodo navzdol in tako povzroči zatekanje nog. Z izvajanjem vaj za krepitev mišic potiskate zaostalo tekočino skozi vene navzgor proti srcu. Če so vaše noge otekle dlje časa in ne samo po dolgotrajni hoji ali telovadbi, gre lahko za povezavo s srčnim popuščanjem ali z različnimi ledvičnimi boleznimi, tako da v tem primeru obiščite zdravnika.

Čutite bolečino v vašem palcu?

Morda se bolečina v stopalu zdi komu nekaj samoumevnega, ampak ko gre za točno bolečino v palcu, gre najverjetneje za vraščen noht. Vraščanje nohtov se običajno dogaja na palcu, ko se debel in oster noht začne vraščati v občutljivo kožo in z rastjo dodatno reže kožo. Poškodovani del tako postane rdečkast in dovzeten za raznovrstne okužbe. Vraščanje lahko preprečite s striženjem nohtov naravnost in primerno obutvijo, ki ne sme biti pretesna. Ko se vam ta neprijetnost že zgodi, si pripravite vročo kopel z nekaj žlicami soli v kateri namakajte noge 20 minut. Vroča voda bo kožo zmehčala, sol pa bo preprečila okužbo in zmanjšala vnetje. Poizkusite tudi z majhnim koškom gaze, ki ga vstavite v predel med občutljivo kožo in ostrim nohtom, ki se začenja vraščat. Pomagajte si s čistim zobotrebcem, ki ga predhodno razkužite v čistem alkoholu. Noht tako ne bo zbadal kože in bolečina bo popustila, rast nohta pa se bo najverjetneje začela mimo predela vraščanja.

Imate mrzla stopala?

- Oglas -

Če imate mrzla stopala, je lahko eden izmed razlogov slabša prekrvavitev, kar je včasih povezano s kajenjem, visokim krvnim tlakom, boleznimi srca, poškodbami živčnega sistema, sladkorno boleznijo, hipotiroidizmom in anemijo. Prekrvavitev lahko spodbudi masaža z eteričnimi olji, sicer pa je za natančno diagnozo, potrebno obiskati zdravnika.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×