0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiZadrževanje kihanja je lahko zelo nevarno

Zadrževanje kihanja je lahko zelo nevarno

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno smo vsi že kdaj poskušali zadržati kihanje oziroma ga prekriti tako, da smo si zatisnili nos. Vendar pa ta poteza ni najbolj pametna. Zadrževanje kihanja je namreč lahko zelo nevarno. Čeprav v večini primerov ne pride do resnejših težav, pa lahko včasih nastanejo tudi hujše poškodbe.

- Oglas -

Kihanje

Pri kihanju sila zelo velika

Obstaja nekaj dokumentiranih primerov ljudi, pri katerih je imelo na prvi pogled precej nedolžno zadrževanje kihanja resne posledice. Pri nekem moškem se je tako pojavilo pokanje v grlu, vrat je začel otekati, moški pa je doživljal tudi velike težave pri govorjenju in celo pri dihanju. Po tednu dni v bolnišnici se je sicer stanje normaliziralo, vendar je vsi ne odnesejo tako zlahka. Da bi razumeli, zakaj je lahko zadrževanje kihanja izjemno problematično, moramo najprej razumeti sam mehanizem kihanja. Ko v naš nos zaide potencialni alergen, je refleksni odziv telesa ta, da se ga poskuša znebiti. Trebušna prepona in mišice med rebri se skrčijo, da bi iztisnile tisto, kar je zašlo v naš nos. Gre seveda za refleksni odziv telesa, ki je zelo koristen. Glavni namen tega odziva je, da ostanejo naše dihalne poti proste. Sila pri kihanju je lahko zelo velika. S tem ko zatisnemo nos ali zapremo usta, zrak ne najde izhoda, zato ubere drugo pot, pri čemer pa lahko pride do poškodb.

Najbolj izpostavljeno srednje uho

Pri poskusih zadrževanja kihanja obstaja še posebej veliko tveganje za poškodbo srednjega ušesa. Zelo visoka hitrost oziroma sila zraka lahko poškoduje bobnič in drobne slušne koščice – stremence, kladivce in nakovalce. Pride pa lahko tudi do redkejših poškodb, na primer do poškodbe žrela. Ko boste naslednjič začutili potrebo, da kihnete, torej ne poskušajte blokirati tega povsem naravnega odziva telesa, ne glede na situacijo, v kateri ste. Seveda pa pazite, da boste pri kihanju vedno uporabili robček, da preprečite širjenje bacilov oziroma virusov, in da si boste nato čim prej temeljito umili roke.

.

NAJNOVEJŠE