Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.
RubrikeZanimivostiZadrževanje kihanja je lahko zelo nevarno

Zadrževanje kihanja je lahko zelo nevarno

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno smo vsi že kdaj poskušali zadržati kihanje oziroma ga prekriti tako, da smo si zatisnili nos. Vendar pa ta poteza ni najbolj pametna. Zadrževanje kihanja je namreč lahko zelo nevarno. Čeprav v večini primerov ne pride do resnejših težav, pa lahko včasih nastanejo tudi hujše poškodbe.

- Oglas -

Kihanje

Pri kihanju sila zelo velika

Obstaja nekaj dokumentiranih primerov ljudi, pri katerih je imelo na prvi pogled precej nedolžno zadrževanje kihanja resne posledice. Pri nekem moškem se je tako pojavilo pokanje v grlu, vrat je začel otekati, moški pa je doživljal tudi velike težave pri govorjenju in celo pri dihanju. Po tednu dni v bolnišnici se je sicer stanje normaliziralo, vendar je vsi ne odnesejo tako zlahka. Da bi razumeli, zakaj je lahko zadrževanje kihanja izjemno problematično, moramo najprej razumeti sam mehanizem kihanja. Ko v naš nos zaide potencialni alergen, je refleksni odziv telesa ta, da se ga poskuša znebiti. Trebušna prepona in mišice med rebri se skrčijo, da bi iztisnile tisto, kar je zašlo v naš nos. Gre seveda za refleksni odziv telesa, ki je zelo koristen. Glavni namen tega odziva je, da ostanejo naše dihalne poti proste. Sila pri kihanju je lahko zelo velika. S tem ko zatisnemo nos ali zapremo usta, zrak ne najde izhoda, zato ubere drugo pot, pri čemer pa lahko pride do poškodb.

Najbolj izpostavljeno srednje uho

Pri poskusih zadrževanja kihanja obstaja še posebej veliko tveganje za poškodbo srednjega ušesa. Zelo visoka hitrost oziroma sila zraka lahko poškoduje bobnič in drobne slušne koščice – stremence, kladivce in nakovalce. Pride pa lahko tudi do redkejših poškodb, na primer do poškodbe žrela. Ko boste naslednjič začutili potrebo, da kihnete, torej ne poskušajte blokirati tega povsem naravnega odziva telesa, ne glede na situacijo, v kateri ste. Seveda pa pazite, da boste pri kihanju vedno uporabili robček, da preprečite širjenje bacilov oziroma virusov, in da si boste nato čim prej temeljito umili roke.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×