0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZačimbna mešanica s pegastim badljem za zdrava jetra

Začimbna mešanica s pegastim badljem za zdrava jetra

MORDA VAS ZANIMA

Začimbe niso koristne samo za izboljšanje okusa jedi, ampak lahko koristijo tudi vašemu zdravju. Tokrat vam predstavljamo recept za začimbno mešanico, izdelano iz malce drugačnih sestavin, kot ste jih verjetno vajeni sicer. Ena od najpomembnejših sestavin za izdelavo mešanice so semena pegastega badlja, zato je začimbna mešanica posebno koristna za jetra.

- Oglas -

Sestavine in navodila za izdelavo začimbne mešanice

  • 5 žlic nerafinirane morske soli
  • 1 žlica semen pegastega badlja
  • 1 žlica suhih koprivnih listov
  • 1 žlica rdeče palmarije (»dulse alge«)
  • 1,5 žličke semen zelene
  • 1 žlička česna v prahu
  • 1 žlička čebule v prahu
  • 1,5 žličke drobno nasekljanih ognjičevih cvetov

Semena pegastega badlja, rdečo palmarijo, koprivne liste in semena zelene zmeljite s pomočjo kavnega mlinčka. Če je mlinček premajhen, sestavine zmeljite ločeno. Grobost mletja lahko prilagodite svojim preferencam – od grobo do zelo fino mletih sestavin. Ko dosežete želeno granulacijo, sestavine dobro premešajte, nato pa mešanico stresite v čist steklen kozarec za vlaganje. Primešajte čebulo in česen v prahu. Na koncu pa dodajte še sol. Ponovno premešajte, da bodo sestavine razporejene čim bolj enakomerno. Kozarec zaprite s pokrovčkom, da bo začimbna mešanica zaščitena pred vlago.

Začimbna mešanica je primerna predvsem za slane jedi. Uporabljate jo lahko za izboljšanje okusa najrazličnejših jedi. Z njo lahko na primer začinite pečen krompir ali pečeno zelenjavo. Začimbna mešanica, pripravljena po zgornjem receptu, pa se dobro obnese tudi v juhah, marinadah in v solatnih prelivih.

Koristni učinki uporabljenih sestavin

SEMENA PEGASTEGA BADLJA: Ob omembi naravnih metod za bolj zdrava jetra ogromno ljudi najprej pomisli na pegasti badelj. Gre za rastlino z znanstvenim imenom Silybum marianum, ki se že najmanj od prvega stoletja našega štetja uporablja v različnih pripravkih za izboljšanje zdravja. Sodobne znanstvene raziskave so potrdile, da je lahko pegasti badelj zelo koristen za zdravje, posebno za zdrava jetra. Najpomembnejša snov v pegastem badlju se imenuje silmarin. Največ silmarina lahko najdemo v semenih – prav zato so v receptu za začimbno mešanico uporabljena semena pegastega badlja. Ne le da so semena zelo koristna za jetra, ampak jih odlikuje tudi zanimiv, oreščkasto slan okus z rahlo sladkastim pridihom.

- Oglas -

KOPRIVA: Snovi, ki se skrivajo v listih kopriv, lahko pomagajo pri najrazličnejših zdravstvenih težavah. Koprive so odlična naravna pomoč za ublažitev vnetij v telesu, zato so med drugim koristne tudi pri spopadanju z artritisom. S pripravki iz kopriv si je obenem mogoče pomagati pri sezonskih alergijah, pri uravnavanju krvnega sladkorja in pri naravnem zniževanju krvnega tlaka. Poleg tega pa so koprive zelo koristne kot spodbuda za učinkovitejše razstrupljanje telesa. Med drugim lahko spodbudijo tudi razstrupljanje jeter. Dodatek suhih koprivnih listov tako še okrepi pozitiven vpliv začimbne mešanice na jetra.

RDEČA PALMARIJA: Rdeča palmarija je pravzaprav morska alga, znana tudi kot »dulse alga«. Ta dodatek je v veliki meri zaslužen za odličen okus začimbne mešanice. Rdeča palmarija namreč mešanico obogati z okusom, ki je znan kot umami, ki spominja na okus glutamatov, torej ojačevalcev okusa, le da gre za povsem naraven vir tega okusa, zato ni nevarnosti za negativen vpliv na zdravje. Dodatek rdeče palmarije pa ne poskrbi samo za obogatitev okusa začimbne mešanice. Alga je namreč bogata z najrazličnejšimi minerali, vključno s tistimi, ki so lahko posebno koristni za jetra.

SEMENA ZELENE: Z uporabo semen zelene poudarite okuse začimbne mešanice, pa tudi samih jedi, ki jih boste začinili. Poleg tega pa semena zelene pripomorejo k boljši prebavi. Začimbna mešanica je tako odlična tudi za malce težje jedi, saj jih bo vaše telo po zaslugi semen zelene precej lažje prebavilo.

ČEBULA & ČESEN V PRAHU: Sestavini sta sicer v osnovi dodani zaradi okusa, vendar pa lahko obenem prispevata k izrazitejšim pozitivnim učinkom začimbne mešanice, vključno s pozitivnim učinkom na jetra. Tako česen kot čebula sta namreč bogata z antioksidanti, ki jetra in druge organe ščitijo pred poškodbami zaradi prostih radikalov.

.

NAJNOVEJŠE