DomovZdravje & prehranaZa krepitev imunskega sistema jejte gobe

Za krepitev imunskega sistema jejte gobe

ลฝe dolgo velja, da je hrana tudi zdravilo, to pa seveda velja tudi za gobe. Na Kitajskem so imele pomembno vlogo ลพe pred 6000 leti, stari Egipฤani pa so verjeli, da so gobe povezane z nesmrtnostjo, te dragocene ยปrastlineยซ pa so pri njih lahko uลพivali le faraoni.

Z gobami je v zadnjih letih povezanih vse veฤ raziskav, za veฤ kot 200 vrst gob velja, da imajo poleg tega, da so okusne, tudi zdravilne uฤinke. Nekatere gobe naj bi po mnenju japonskih znanstvenikov vsebovale t. i. adaptogene, to so snovi, ki krepijo naลก imunski sistem.

Zdravilne gobe

ล itake pomagajo v boju z rakom

Dve vrsti gob dokazano krepita imunski sistem bolj kot vse ostale, to sta ลกitake in reiลกi. ล itake, ki so sicer stalnica v azijski kuhinji, je danes moฤ dobiti tudi pri nas. So izjemno hranljive, vsebujejo tudi vitamin D, ki se nahaja le redkokje. Poleg tega so bogat vir kalcija in fosforja ter aminokislin, v njih pa najdemo tudi fitohranilo lentinan. Gre za moฤan spodbujevalnik imunskega sistema, ki zavira tudi razmnoลพevanje virusov, poleg tega pa prepreฤuje tudi razraลกฤanje tumorjev, zato ga v japonskih bolniลกnicah uporabljajo tudi za zdravljenje raka.

Reiลกi za dober imunski sistem

Reiลกi je goba, ki prav tako izvira iz azijskih drลพav, poznamo sedem vrst. Surova je trda in neprebavljiva, zato jo je potrebno pred zauลพitjem skuhati, saj se hranila v njej ลกele takrat sprostijo. Zmleto v prah uporabljajo kot zaฤimbo v mnogih jedeh, iz nje pa pripravljajo tudi ฤaj. Kitajci verjamejo, da reiลกi ugodno deluje na bronhitis, hepatitis, pa tudi na koronarno bolezen in ลพelodฤne razjede. Znanstvene raziskave so dokazale, da uravnavajo vsebnost sladkorja v krvi, zniลพujejo previsok holesterol, poleg tega pa telesu nudijo moฤno obrambo pred prostimi radikali.

Nadvse okusno zdravilo

Goba reiลกi pri nas sicer ลกe ni razลกirjena, se pa ลพe dobi v obliki kapsul ali tinkture. Zato pa se ลพe v skoraj vsaki trgovini dobijo sveลพe ali posuลกene ลกitake, ki niso samo zdrave, paฤ pa so tudi izvrstnega okusa. Pripravite jih lahko v gobovi enolonฤnici s krompirjem in korenjem, vse troje enostavno nareลพite in prepraลพite na veliki nasekljani ฤebuli, nato pa zalijte z juลกno osnovo in kuhajte pribliลพno pol ure.

Zaฤinite s ฤesnom in peterลกiljem, na koncu pa kar na kroลพnik dodate ลกe ลพlico kisle smetane. Tudi k duลกeni zelenjavi v sladko-kisli omaki se ลกiitake zelo podajo, prepraลพite jih skupaj z ostalo zelenjavo, zaฤinite s sojino omako in prelijte s kupljeno ali doma narejeno sladkokislo omako ter ponudite z riลพem.

Lina Zalaznik
Lina Zalaznik
Lina Zalaznik je avtorica ฤlankov z ljubeznijo do branja knjig, svojih bliลพnjih, morja, smeha ter lepe narave.

NAJNOVEJล E