0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZa krepitev imunskega sistema jejte gobe

Za krepitev imunskega sistema jejte gobe

MORDA VAS ZANIMA

Že dolgo velja, da je hrana tudi zdravilo, to pa seveda velja tudi za gobe. Na Kitajskem so imele pomembno vlogo že pred 6000 leti, stari Egipčani pa so verjeli, da so gobe povezane z nesmrtnostjo, te dragocene »rastline« pa so pri njih lahko uživali le faraoni.

- Oglas -

Z gobami je v zadnjih letih povezanih vse več raziskav, za več kot 200 vrst gob velja, da imajo poleg tega, da so okusne, tudi zdravilne učinke. Nekatere gobe naj bi po mnenju japonskih znanstvenikov vsebovale t. i. adaptogene, to so snovi, ki krepijo naš imunski sistem.

Zdravilne gobe

Šitake pomagajo v boju z rakom

Dve vrsti gob dokazano krepita imunski sistem bolj kot vse ostale, to sta šitake in reiši. Šitake, ki so sicer stalnica v azijski kuhinji, je danes moč dobiti tudi pri nas. So izjemno hranljive, vsebujejo tudi vitamin D, ki se nahaja le redkokje. Poleg tega so bogat vir kalcija in fosforja ter aminokislin, v njih pa najdemo tudi fitohranilo lentinan. Gre za močan spodbujevalnik imunskega sistema, ki zavira tudi razmnoževanje virusov, poleg tega pa preprečuje tudi razraščanje tumorjev, zato ga v japonskih bolnišnicah uporabljajo tudi za zdravljenje raka.

- Oglas -

Reiši za dober imunski sistem

Reiši je goba, ki prav tako izvira iz azijskih držav, poznamo sedem vrst. Surova je trda in neprebavljiva, zato jo je potrebno pred zaužitjem skuhati, saj se hranila v njej šele takrat sprostijo. Zmleto v prah uporabljajo kot začimbo v mnogih jedeh, iz nje pa pripravljajo tudi čaj. Kitajci verjamejo, da reiši ugodno deluje na bronhitis, hepatitis, pa tudi na koronarno bolezen in želodčne razjede. Znanstvene raziskave so dokazale, da uravnavajo vsebnost sladkorja v krvi, znižujejo previsok holesterol, poleg tega pa telesu nudijo močno obrambo pred prostimi radikali.

Nadvse okusno zdravilo

Goba reiši pri nas sicer še ni razširjena, se pa že dobi v obliki kapsul ali tinkture. Zato pa se že v skoraj vsaki trgovini dobijo sveže ali posušene šitake, ki niso samo zdrave, pač pa so tudi izvrstnega okusa. Pripravite jih lahko v gobovi enolončnici s krompirjem in korenjem, vse troje enostavno narežite in prepražite na veliki nasekljani čebuli, nato pa zalijte z jušno osnovo in kuhajte približno pol ure.

Začinite s česnom in peteršiljem, na koncu pa kar na krožnik dodate še žlico kisle smetane. Tudi k dušeni zelenjavi v sladko-kisli omaki se šiitake zelo podajo, prepražite jih skupaj z ostalo zelenjavo, začinite s sojino omako in prelijte s kupljeno ali doma narejeno sladkokislo omako ter ponudite z rižem.

.

NAJNOVEJŠE