ลฝe dolgo velja, da je hrana tudi zdravilo, to pa seveda velja tudi za gobe. Na Kitajskem so imele pomembno vlogo ลพe pred 6000 leti, stari Egipฤani pa so verjeli, da so gobe povezane z nesmrtnostjo, te dragocene ยปrastlineยซ pa so pri njih lahko uลพivali le faraoni.
Z gobami je v zadnjih letih povezanih vse veฤ raziskav, za veฤ kot 200 vrst gob velja, da imajo poleg tega, da so okusne, tudi zdravilne uฤinke. Nekatere gobe naj bi po mnenju japonskih znanstvenikov vsebovale t. i. adaptogene, to so snovi, ki krepijo naลก imunski sistem.

ล itake pomagajo v boju z rakom
Dve vrsti gob dokazano krepita imunski sistem bolj kot vse ostale, to sta ลกitake in reiลกi. ล itake, ki so sicer stalnica v azijski kuhinji, je danes moฤ dobiti tudi pri nas. So izjemno hranljive, vsebujejo tudi vitamin D, ki se nahaja le redkokje. Poleg tega so bogat vir kalcija in fosforja ter aminokislin, v njih pa najdemo tudi fitohranilo lentinan. Gre za moฤan spodbujevalnik imunskega sistema, ki zavira tudi razmnoลพevanje virusov, poleg tega pa prepreฤuje tudi razraลกฤanje tumorjev, zato ga v japonskih bolniลกnicah uporabljajo tudi za zdravljenje raka.

Reiลกi za dober imunski sistem
Reiลกi je goba, ki prav tako izvira iz azijskih drลพav, poznamo sedem vrst. Surova je trda in neprebavljiva, zato jo je potrebno pred zauลพitjem skuhati, saj se hranila v njej ลกele takrat sprostijo. Zmleto v prah uporabljajo kot zaฤimbo v mnogih jedeh, iz nje pa pripravljajo tudi ฤaj. Kitajci verjamejo, da reiลกi ugodno deluje na bronhitis, hepatitis, pa tudi na koronarno bolezen in ลพelodฤne razjede. Znanstvene raziskave so dokazale, da uravnavajo vsebnost sladkorja v krvi, zniลพujejo previsok holesterol, poleg tega pa telesu nudijo moฤno obrambo pred prostimi radikali.
Nadvse okusno zdravilo
Goba reiลกi pri nas sicer ลกe ni razลกirjena, se pa ลพe dobi v obliki kapsul ali tinkture. Zato pa se ลพe v skoraj vsaki trgovini dobijo sveลพe ali posuลกene ลกitake, ki niso samo zdrave, paฤ pa so tudi izvrstnega okusa. Pripravite jih lahko v gobovi enolonฤnici s krompirjem in korenjem, vse troje enostavno nareลพite in prepraลพite na veliki nasekljani ฤebuli, nato pa zalijte z juลกno osnovo in kuhajte pribliลพno pol ure.
Zaฤinite s ฤesnom in peterลกiljem, na koncu pa kar na kroลพnik dodate ลกe ลพlico kisle smetane. Tudi k duลกeni zelenjavi v sladko-kisli omaki se ลกiitake zelo podajo, prepraลพite jih skupaj z ostalo zelenjavo, zaฤinite s sojino omako in prelijte s kupljeno ali doma narejeno sladkokislo omako ter ponudite z riลพem.

