Za debelost je kriva odpornost na leptin

    Če čutite, da ste po jedi še vedno lačni, imate napade lakote (predvsem ponoči), si pogosto zaželite nezdrave, hitre hrane ali se težko držite kakršne koli diete, je krivec za to morda leptin, hormon sitosti.

    Leptin je hormon, ki uravnava lakoto in občutek sitosti. Ob pravilnem delovanju leptin takrat, ko pojemo dovolj, možganom sporoči, da smo siti in da hrane ne potrebujemo več. Veliko časa je veljalo, da imajo debeli ljudje premalo leptina, a so študije, narejene v zadnjem času, to ovrgle. Profesor s kalifornijske univerze Robert Lustig je ponudil novo teorijo: debelejši kot je človek, več leptina ima, najverjetneje pa je nanj tudi odporen. Kot enega od krivcev za odpornost nanj je izpostavil sladkor.

    debelost in leptin

    Možgani dobijo napačno informacijo

    Leptin je hormon, ki nastaja v maščobnih celicah. Logično je, da v organizmu človeka s prekomerno težo, ki ima tudi več maščobnih celic, nastaja več leptina. Ta bi možganom moral sporočiti, da je telo sito in teža bi se morala postopno normalizirati. Vendar se to v večini primerov ne zgodi. Težave z leptinom so zelo kompleksne zato, ker so povezane s prebavo in endokrinim sistemom, ki pri debelih ljudeh ne delujeta pravilno. Pri tistih, ki težko shujšajo oz. imajo stalno občutek lakote, je lahko prišlo do odpornosti na leptin. Čeprav ga imajo veliko, leptin njihovemu telesu ne sporoča, da je sito. Ker telo ne dobi signala za sitost, meni, da strada, in začne proizvajati maščobne zaloge. Odpornost na leptin med drugim spodbuja nastajenje reverznega hormona T3, ki upočasnjuje metabolizem.

    Dejavniki, ki vplivajo na odpornost na leptin

    Odpornost na leptin nima enega samega vzroka. Na to vpliva več dejavnikov:

    • uživanje fruktoze,
    • uživanje veliko enostavnih ogljikovih hidratov,
    • uživanje lektina (nahaja se v zrnju žita),
    • veliko stresa,
    • premalo spanja,
    • povišan nivo inzulina v krvi,
    • prenajedanje,
    • pretirana telesna aktivnost, še posebej, če je motena hormonska funkcija.
    PREBERITE TUDI:  Dobre in slabe maščobe

     

    Kako odpraviti odpornost na leptin?

    Problem odpornosti na leptin ni nerešljiv. Ameriška raziskovalca, nevrokirurg Jack Kruse in nevrobiolog, ki raziskuje problem debelosti, Stephan Guyenet, sta v raziskavah leptinskega neravnovesja odkrila nekaj poti, s katerimi lahko postopoma odpravimo težave z odpornostjo na leptin. Njune ugotovitve na kratko povzemamo v nadaljevanju.

    1. Zmanjšajte vnos ali povsem opustite prehranjevanje s škrobnatimi, rafiniranimi živili, sladkorji in fruktozo.
    2. Takoj ko zjutraj vstanete, jejte hrano, bogato z beljakovinami in zdravimi maščobami. Privoščite si denimo jajca, zelenjavo in meso, kuhano v kokosovem olju.
    3. Uredite svoje spalne navade in se odpravite spat dovolj zgodaj.
    4. Opustite prigrizke. Če večkrat dnevno jeste manjše prigrizke, so jetra in s tem hormoni v neprestanem delovanju, brez premora. Med prigrizke so šteti tudi razni (kalorični) napitki. Lahko jih nadomestite z nesladkanim čajem ali kavo. Med obroki naj bo vsaj 4 ure razlike. Zadnji obrok pojejte 4 ure pred spanjem.
    5. Vsak dan pojdite ven in kožo izpostavite sončni svetlobi.
    6. Če imate težave z odpornostjo na leptin, v začetni fazi reševanja tega problema ne telovadite, saj bi to za telo predstavljalo dodaten stres. Pustite, da se procesi v vašem telesu vsaj malo normalizirajo in šele nato začnite z vadbo.
    7. Ko telovadite, se vsaj prvih nekaj tednov izogibajte kardio vadbi, ki povzroča sproščanje stresnih hormonov. Raje poprimite za uteži. Visoko intenziven trening za hormone namreč predstavlja manjši stres. Za vzdrževanje pravilne ravni hormonov je dobro, da ne telovadite zjutraj, ampak zvečer.
    8. Iz svojega življenja kar se da odpravite toksine. Opustite uživanje predelane hrane in uporabo komercialnih dezodorantov in mil.
    9. Jejte več hrane z omega-3 maščobnimi kislinami. Sem spadajo: meso živali, ki se pasejo na travnatih površinah, ribe, chia semena … Omega-3 maščobne kisline lahko uživate tudi v obliki prehranskega dodatka. Močno zmanjšajte vnos omega-6 maščobnih kislin, ki se nahajajo v rastlinskih oljih, konvencionalnem mesu in zrnju.
    Povejte svoje mnenje - kometirajte

    1 komentar

    Comments are closed.