Zdravje & prehranaVsestranski cimet

Vsestranski cimet

MORDA VAS ZANIMA

Le komu ni všeč vonj in okus po cimetu? To čudovito začimbo so zelo cenili že v starem Egiptu in ji pripisovali številne zdravilne učinke. V srednjem veku so zdravniki cimet uporabljali za zdravljenje kašlja, artritisa in vnetega grla.

- Oglas -

Tudi danes cimet ostaja široko uporabna začimba. Ni le odličnega okusa in nadvse prijetnega vonja, ampak ga odlikujejo še številne pozitivne lastnosti na naše zdravje. Njegova uporaba v kuhinji je zelo raznolika – odlično se poda tako k sladkim kot slanim jedem. Če še niste oboževalec cimeta, boste po tem, ko boste spoznali vse njegove pozitivne lastnosti, to zagotovo postali.

Cimet je splošno znan kot začimba s številnimi pozitivnimi lastnostmi. Mednje zagotovo sodi njegova sposobnost uspešnega uravnavanja sladkorja v krvi, zaradi česar si v času, ko sta čezmerna telesna masa in debelost v porastu, zasluži še prav posebno pozornost. Cimet namreč poleg številnih fitokemikalij, ki vplivajo na presnovo glukoze, vsebuje še antociane, ki izboljšujejo funkcije kapilar.

Cimet

Cimet vsebuje tudi fitokemikaliji evgenol in geraniol, ki lahko pomagata pri okužbi s kandido, saj delujeta protimikrobno, zato ustavita razrast bakterij in gliv. Cimet prav tako vsebuje protivnetne spojine, ki naj bi blažile bolečine ter pomagale pri otrdelih in zakrčenih mišicah in sklepih, pa tudi pri menstrualnih krčih. Raziskava, opravljena na Oddelku za interno medicine korejske bolnišnice Kangnam, je pokazala, da cimet pomaga zniževati število citokinov, ki so povezani z artritičnimi bolečinami.

- Oglas -

Poleg tega cimet odlično vpliva tudi na našo prebavo. Če čutite napetost v trebuhu in vas mučijo vetrovi, je cimet zagotovo prava izbira za lajšanje ali celo odpravljanje tovrstnih težav. Še več, spojine v cimetu, imenovane katehini, pomagajo tudi pri slabosti.

Izvleček iz cimeta lahko zmanjša povišan sladkor v krvi ter raven slabega (LDL) holesterola

Raziskava, ki je bila leta 2001 objavljena v strokovni publikaciji Diabetic Care, je še pokazala, da cimet pozitivno ne vpliva le na zniževanje sladkorja v krvi, ampak tudi na raven trigliceridov ter celokupnega holesterola in slabega (LDL) holesterola. Dotična raziskava je potekala na bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2.

Za znižanje ravni sladkorja v krvi in izboljšanje stanja sladkorne bolezni tipa 2 lahko poskrbimo z naslednjim pripravkom:

Tri zvrhane jušne žlice cimeta in pol do eno čajno žličko sode bikarbone stresite v kozarec s prostornino enega litra. Kozarec napolnite z vrelo vodo ter počakajte, da se voda ohladi. Tekočino precedite in jo pretočite v nov kozarec ter ga postavitev hladilnik. Štirikrat na dan popijte dobra 2 decilitra napitka. Po enem do treh tednih količino zmanjšajte na eno do dve skodelici na dan.

Bomo cimet nekoč uporabljali tudi pri zdravljenju različnih nevroloških obolenj?

Raziskovalci z Univerze v Tel Avivu so odkrili, da bi cimet lahko pozitivno deloval tudi pri preprečevanje Alzheimerjeve bolezni. Po besedah prof. dr. Michaela Ovadie z Oddelka za zoologijo na prej omenjeni univerzi naj bi izvleček iz cimetove skorje pomagal zavirati razvoj Alzheimerjeve bolezni.

Opravljene so bile še druge raziskave, s katerimi so raziskovali vplive cimeta na razvoj drugih nevroloških obolenj, kot so Parkinsonova bolezen, multipla skleroza, možganski tumorji in meningitis. Kot so ugotovili raziskovalci na Univerzi v Teksasu, cimet zmanjšuje kronično vnetje, povezano z vsemi prej naštetimi boleznimi.

Opozorila

- Oglas -

Pri ljudeh, ki so občutljivi na cimet, obstaja povečano tveganje za okvaro jeter. Njim se odsvetuje uživanje hrane in pijače, ki vsebuje cimet. Vzrok za tovrstno občutljivost je v kumarinu, ki ga povezujejo z okvarami jeter. Cejlonski cimet vsebuje manj kumarina kot kitajski.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×