0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVročinski izpuščaji pri otrocih: vzroki, preventiva & naravna pomoč

Vročinski izpuščaji pri otrocih: vzroki, preventiva & naravna pomoč

MORDA VAS ZANIMA

Poletna vročina je lahko posebno neprijetna za dojenčke oziroma za majhne otroke. Ena od pogostih težav v tem obdobju so vročinski izpuščaji, znani tudi kot vročinski osip. Gre za drobne rožnate mozoljčke oziroma mehurčke, ki se lahko pojavijo na različnih delih telesa. Koža postane razdražena in srbeča, včasih pa lahko vročinski izpuščaji povzročajo tudi bolečine. Otrok lahko zato postane nemiren in nadpovprečno jokav.

- Oglas -

Preverite, zakaj nastanejo vročinski izpuščaji pri otrocih, kako jih lahko preprečite in kateri naravni pripravki so najboljši za hitro ublažitev neprijetnih simptomov …

Vzroki za pojav vročinskih izpuščajev

Vročinski izpuščaji pri otrocih so večinoma posledica zamašenih por, povezanih z žlezami znojnicami. Pojavijo se lahko zaradi kombinacije vročine in visoke stopnje zračne vlage, pogosto pa svoj delež prispevajo tudi oblačila, ki blokirajo pore (znoj se tako ujame pod kožo). Pri tem je treba omeniti, da so izvodila žlez znojnic pri dojenčkih precej nerazvita, zato se vročinski izpuščaji najpogosteje pojavljajo prav v prvem letu življenja. K povečanemu tveganju za pojav vročinskih izpuščajev pa lahko prispevajo tudi določena zdravila.

Preventivni ukrepi

Vročinske izpuščaje je na srečo mogoče preprečiti – oziroma vsaj močno zmanjšati tveganje za njihov pojav. V nadaljevanju vas čaka seznam najpomembnejših preventivnih ukrepov.

- Oglas -
  • Otrok naj bo poleti oblečen v malce ohlapnejša oblačila, izdelana iz bombaža. To omogoča hitro odvajanje znoja. Tveganje za zamašitev por je tako precej manjše.
  • Za otroka izberite kremo za zaščito pred soncem, ki je primerna za občutljivo otroško kožo.
  • Ko je zunaj posebno vroče, se z otrokom čim več časa zadržujte v zaprtih prostorih. Tudi ko greste ven, pazite, da otrok ne bo neposredno izpostavljen sončnim žarkom.
  • Po potrebi otroku tudi zunaj pomagajte pri tem, da se njegovo telo ne bo pretirano segrelo. Tudi na vrtu lahko na primer uporabljate ventilator (v kombinaciji s podaljškom).
  • Ne pozabite na zaščito otrokove glave, pri čemer morate tudi pri izbiri klobučka paziti, da otroku ne bo pretesen (podobno kot pri oblačilih).

Kaj narediti, če opazite vročinske izpuščaje?

Če na otrokovi koži opazite izpuščaje, se skupaj z otrokom čim hitreje umaknite v stanovanje. Otroka slecite, da lahko koža zadiha (sprostitev blokiranih por, povezanih z žlezami znojnicami). Če izpuščaji ne izginejo po približno 24 urah in če se pojavljajo simptomi okužbe (izrazitejša pordelost in otekanje), je zelo priporočljivo, da čim prej pokličete zdravnika. Pametno je tudi, da spremljate otrokovo telesno temperaturo. Kombinacija vročinskih izpuščajev in povišane telesne temperature je lahko namreč simptom resnejših težav.

Naravna pomoč

Naravne metode lahko poskrbijo za to, da bo otroku precej manj neprijetno. Nekaj idej:

  • OVSENI KOSMIČI: S pomočjo ovsenih kosmičev lahko uspešno pomirimo razdraženo, srbečo kožo. Otrokovo banjico napolnite z mlačno vodo (prevroča voda lahko kožo dodatno razdraži!). Nato dodajte še nekaj žlic ovsenih kosmičev. Kopel naj traja približno 20 minut. Iz ovsenih kosmičev pa lahko izdelate tudi pasto (tako, da jih zmešate z manjšo količino vode), ki jo nanesite na območja, na katerih so se pojavili vročinski izpuščaji.
  • ETERIČNO OLJE SANDALOVINE: Gre za eterično olje, ki se lahko pohvali s protivnetnim in protibolečinskim delovanjem, zato je med drugim zelo primerno tudi kot pomoč pri vročinskih izpuščajih. Vodi dodajte nekaj kapljic tega eteričnega olja, nato pa mešanico popršite po prizadetih območjih.
  • SODA BIKARBONA: Soda bikarbona pomaga predvsem pri srbečici. Podobno kot ovsene kosmiče jo lahko dodate kopeli ali uporabite za izdelavo paste za pomiritev razdražene kože.
  • ALOE VERA: Za nego vročinskih izpuščajev pri otrocih je posebno primerna aloe vera. Poskrbi za ohladitev kože in s tem za zmanjšanje nelagodja, obenem pa se ponaša tudi z antiseptičnim delovanjem.
  • NEEM V PRAHU: Neem je rastlina, ki lahko med drugim pomaga tudi pri vročinskih izpuščajih, saj blaži vnetja in uničuje bakterije. Na izpuščaje nanesite pasto, izdelano iz neema v prahu in vode, počakajte nekaj minut, nato pa pasto odstranite s hladno ali mlačno vodo.

Preberite tudi: Alergijski izpuščaji in kako si lahko pri njih pomagamo

.

NAJNOVEJŠE