[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeVodič za zeleno življenje

Vodič za zeleno življenje

MORDA VAS ZANIMA

Velikokrat se ljudje pritožujejo, da bi tudi oni radi živeli bio, eko, organsko in še kaj, pa je vse skupaj predrago. Nekdaj so te oznake res pomenile tudi veliko višji račun, izstavljen na blagajni, a danes lahko dobimo marsikaj naravnega z nižjo ceno in najdemo preproste načine, da pomagamo naši Zemlji, da ne bo plačevala našega davka.

- Oglas -

Večkrat uporabite

Prazne kozarce za vlaganje, ki jih ne boste uporabili, lahko napolnite s peskom in nanj postavite svečo. Če želite, da paradižniki hitreje dozorijo, k njim postavite jabolko in vse skupaj pokrijte. Olupke pomaranče uporabite za mehčanje strjenega rjavega sladkorja, s svežim sokom ingverja pa (preden uporabljeno korenino zavržete) namažite rane ali boleča mesta. S polovico limone pa (s sredico) potegnite po strgalniku po tem, ko nastrgate sir ali kaj podobnega, kar se nanj prime.

Eko

Manj vrečk

V vsako torbico, kar jih imate, vtaknite eno izmed vrečk za večkratno uporabo. Tako boste vedno pripravljeni in vam nikdar več ne bo treba domov prinesti še ene plastične vrečke. Najmanjše plastične vrečke (po možnosti tiste z zapiralnim patentom) uporabite za shranjevanje tablet, druge za shranjevanje ličil po vrstah, tretje pa spet razporedite po torbicah, da vanje lahko zavijete mokre zložljive dežnike. V tulec, ki ostane, ko uporabite vse papirnate brisače, stlačite plastične vrečke, da jih eno po eno lahko uporabljate. Preden greste na vrt, si jih zavežite okrog kolen, da boste lahko v miru klečali na zemlji.

Znajdite se

Razpolovite plastenko, ki ostane od praška za oblačila, in jo uporabljajte kot smetišnico. V plutast zamašek zapičite bucike in igle, ki jih potrebujete za šivanje, če pa imate še kaj preostalih tulcev, v katerih smo nekdaj shranjevali (ali celo kupili) filme za fotoaparat, lahko vanje stresete znamke.

- Oglas -

Prihranite vodo

Ti nasveti so še najbolj preprosti in najpogosteje ponovljeni, pa vseeno zelo učinkoviti. Med umivanjem zob zaprite vodo (nekateri trdijo, da tako prihranimo tudi do 10 tisoč litrov vode!) in namesto vode v plastenkah raje kupujte filtre za vodo in prečiščujte vodo iz pipe. Vsak liter ustekleničene vode namreč porabi kar sedem litrov za proizvodnjo. Zato si kupite tudi stekleničko za večkratno uporabo in jo pridno polnite, da se bo voda uporabljala samo za to, za kar jo resnično potrebujemo; za naša telesa! Kupujte izdelke iz recikliranega papirja, saj porabi manj vode. Pri tem govorimo tudi o straniščnem papirju! Če zalivate trato, to počnite zgodaj zjutraj ali zvečer in uporabljajte cev, ne škropilnika, saj je bolj učinkovito. Če pojeste en vegetarijanski obrok več dnevno, to pomeni, da prihranite vodo tudi na tak način, saj se je veliko porabi za pridelovanje hrane za živino.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×