0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiV podzemni jami prostovoljno preživela skoraj dve leti

V podzemni jami prostovoljno preživela skoraj dve leti

MORDA VAS ZANIMA

Španska plezalka Beatriz Flamini je pred nedavnim podrla osupljiv rekord. Pred skoraj dvema letoma se je odločila za to, da se popolnoma izolira – in to ne kjer koli, ampak v podzemni jami na jugu Španije. Jamo, v katero se je spustila 21. novembra 2021, je zapustila 14. aprila letos, kar pomeni, da je v popolni izolaciji preživela kar 500 dni. Glede na okoliščine, v katerih je preživela skoraj dve leti, je bilo psihofizično stanje Beatriz Flamini ob dvigu iz jame presenetljivo dobro …

- Oglas -

Izolirala se je kar 70 metrov pod zemljo

O tem, da 500 dni izolacije kar 70 metrov pod zemljo ni pustilo resnejših posledic na njenem telesnem ali duševnem zdravju, priča dejstvo, da se je Beatriz Flamini takoj pošalila in ljudi, ki so se zbrali okoli vhoda v jamo, vprašala, kdo bo plačal pivo. Strogo gledano je bila Španka, ki je jami praznovala svoj 50. rojstni dan, izolirana celo 508 dni. Zaradi tehničnih težav je morala namreč med izzivom za 8 dni zapustiti jamo, zato je trajanje izziva nato nekoliko podaljšala. Kot je zatrdila, je bila tudi teh 8 dni, ki jih je bila prisiljena preživeti na površju, popolnoma izolirana (bivala naj bi v šotoru v neposredni bližini jame).

Dosežek za Guinnessovo knjigo rekordov

Komisija mora sicer še uradno potrditi, da je bil podrt nov Guinnessov svetovni rekord, kar pa se zdi le še formalnost. Precej očitno je namreč, da se ni doslej nihče niti približal dosežku Beatriz Flamini in da se bo 50-letna Španka okitila z nazivom »oseba, ki je preživela največ časa pod zemljo«.

V jami je brala, pletla, telovadila in snemala

Če se začnete sami brez družbe dolgočasiti že po nekaj urah ali celo hitreje, se najverjetneje sprašujete, kako je lahko Beatriz Flamini v popolni samoti zdržala skoraj dve leti, in to v vse prej kot ugodnih okoliščinah, povsem brez sončne svetlobe. Španka je pojasnila, da je s sabo vzela ogromno knjig, zato je lahko v jami veliko brala. Skupno naj bi prebrala 60 knjig, torej približno eno knjigo na teden. Čas si je zapolnjevala tudi s telovadbo in pletenjem. Precej časa pa je posvetila tudi ustvarjanju videoposnetkov (med njeno opremo sta bili tudi dve kameri). Beatriz Flamini je namreč skrbno dokumentirala vseh 500 dni pod zemljo, zbrano gradivo pa namerava zdaj uporabiti pri snemanju dokumentarca.

- Oglas -

Zamudila vse aktualne dogodke zadnjih dveh let

Španska  plezalka v jami seveda ni mogla dostopati do informacij iz zunanjega sveta. Ko se je dvignila na površje, tako ni vedela za nič, kar se je zgodilo po 21. novembru 2021, vključno s tem, da se je začela vojna v Ukrajini in da je umrla britanska kraljica Elizabeta II. Beatriz Flamini je zatrdila, da ni v jami nikoli pogrešala sončne svetlobe. Prav tako pa ni nikoli začutila potrebe, da pokliče pomoč (za primer nevarnosti je imela na voljo SOS-gumb).

Dosežek, ki je zelo zanimiv tudi za znanstvenike

Beatriz Flamini samo sebe imenuje »elitna ekstremna športnica«. To, da ji je uspelo kar 500 dni preživeti v podzemni jami, brez kakršne koli družbe, dojema kot še enega izmed svojih ekstremnih športnih dosežkov, s katerimi potrjuje svojo izjemno psihofizično pripravljenost. Podvig je sicer pritegnil tudi pozornost znanstvenikov, ki nameravajo primer izkoristiti za poglobljeno študijo vpliva ekstreme socialne izolacije na dojemanje časa in na spalne navade.

.

NAJNOVEJŠE