Ekologija & OkoljeV Franciji prvo cestišče s solarnimi paneli

V Franciji prvo cestišče s solarnimi paneli

MORDA VAS ZANIMA

Pred nedavnim so v Franciji dobili prvo solarno cestišče na svetu, imenovano Wattway. Za zdaj je cesta dolga le 1000 metrov, vendar je v načrtu kar 1000 kilometrov tovrstnih cestišč. Prva solarna cesta s solarnimi paneli se nahaja v majhnem francoskem mestecu, imenovanem Tourouvre-au-Perche, ki ima le približno 3400 prebivalcev. Cesta je bila zasnovana z željo, da bi proizvedla dovolj energije za električno razsvetljavo celotnega mesteca.

Solarna cesta v Franciji
Foto: Watway

Solarna cesta začetek 5-letnega projekta

- Oglas -

Prvi kilometer solarne ceste predstavlja začetek 5-letnega načrta, ki ga želijo Francozi uresničiti. Tako naj bi zagotovili dovolj energije za približno 5 milijonov ljudi oziroma za skoraj 10 odstotkov prebivalstva. Ravna in gladka površina obstoječih francoskih cest naj bi bila kot nalašč za namestitev solarnih panelov. Ti lahko tako skladiščijo energijo in pomagajo pri zaščiti okolja. Solarni sistem v obliki nekakšnih opek je pritrjen na cestišče in nato prekrit z več plastmi silikona. Ta je oblikovan tako, da lahko skozenj prodrejo sončni žarki, hkrati pa ščiti solarne panele pred poškodbo. Solarni sistem lahko tako prenese tudi zelo velike obremenitve, do katerih prihaja zaradi prometa.

Iskanje možnosti za izboljšavo sistema

Cilj prve faze načrta je proizvesti 280 MWh energije letno in preizkusiti trajnost tovrstnega solarnega sistema v realnih okoliščinah. Zdi se, da lahko ob normalnih pogojih paneli zdržijo zelo dolgo; menjava naj bi bila potrebna na vsakih milijon vozil, kar pomeni približno 20 let normalnega prometa. Solarno cestišče Wattway je tako še vedno del eksperimentalnega stadija projekta. Prvi kilometer solarne ceste v omenjenem francoskem mestecu je namenjen predvsem iskanju načinov za izboljšanje tehnologije in proizvodnje solarnih sistemov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×