Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
Ekologija & okoljeV Franciji prvo cestišče s solarnimi paneli

V Franciji prvo cestišče s solarnimi paneli

MORDA VAS ZANIMA

Pred nedavnim so v Franciji dobili prvo solarno cestišče na svetu, imenovano Wattway. Za zdaj je cesta dolga le 1000 metrov, vendar je v načrtu kar 1000 kilometrov tovrstnih cestišč. Prva solarna cesta s solarnimi paneli se nahaja v majhnem francoskem mestecu, imenovanem Tourouvre-au-Perche, ki ima le približno 3400 prebivalcev. Cesta je bila zasnovana z željo, da bi proizvedla dovolj energije za električno razsvetljavo celotnega mesteca.

Solarna cesta v Franciji
Foto: Watway

Solarna cesta začetek 5-letnega projekta

- Oglas -

Prvi kilometer solarne ceste predstavlja začetek 5-letnega načrta, ki ga želijo Francozi uresničiti. Tako naj bi zagotovili dovolj energije za približno 5 milijonov ljudi oziroma za skoraj 10 odstotkov prebivalstva. Ravna in gladka površina obstoječih francoskih cest naj bi bila kot nalašč za namestitev solarnih panelov. Ti lahko tako skladiščijo energijo in pomagajo pri zaščiti okolja. Solarni sistem v obliki nekakšnih opek je pritrjen na cestišče in nato prekrit z več plastmi silikona. Ta je oblikovan tako, da lahko skozenj prodrejo sončni žarki, hkrati pa ščiti solarne panele pred poškodbo. Solarni sistem lahko tako prenese tudi zelo velike obremenitve, do katerih prihaja zaradi prometa.

Iskanje možnosti za izboljšavo sistema

Cilj prve faze načrta je proizvesti 280 MWh energije letno in preizkusiti trajnost tovrstnega solarnega sistema v realnih okoliščinah. Zdi se, da lahko ob normalnih pogojih paneli zdržijo zelo dolgo; menjava naj bi bila potrebna na vsakih milijon vozil, kar pomeni približno 20 let normalnega prometa. Solarno cestišče Wattway je tako še vedno del eksperimentalnega stadija projekta. Prvi kilometer solarne ceste v omenjenem francoskem mestecu je namenjen predvsem iskanju načinov za izboljšanje tehnologije in proizvodnje solarnih sistemov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×