0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeV EU že kmalu strožja pravila glede plastike za enkratno uporabo

V EU že kmalu strožja pravila glede plastike za enkratno uporabo

MORDA VAS ZANIMA

Pred nekaj dnevi so bili končno sprejeti novi zakoni glede plastičnih izdelkov za enkratno uporabo znotraj Evropske unije. Dogovor glede novih pravil je rezultat precej intenzivnih pogajanj. Čeprav se večina strinja, da gre za korak v pravo smer, pa se kljub temu pojavlja tudi precej pripomb, povezanih s spremembo. Glavni očitek je predvsem ta, da nova pravila niso dovolj stroga oziroma jasna, da bi lahko prinesla pomembnejše premike na bolje.

- Oglas -

Plastična embalaža v EU

Med drugim naj bi bil večji delež odgovornosti na ramenih proizvajalcev

Kaj natančno se bo torej spremenilo? Kot je navedeno, naj bi bili tam, kjer so možne alternative, prepovedani plastični izdelki za enkratno uporabo. To na primer vključuje slamice, plastični pribor ipd. Poleg tega naj bi se poskrbelo za to, da bi proizvajalci prevzeli večji delež odgovornosti za ravnanje z odpadki, ki nastanejo po nakupu njihovih izdelkov. Med drugim to denimo vključuje tudi cigaretne ogorke in filtre. Še ena izmed sprememb, ki se obetajo, pa je ta, da bodo morale biti vse embalaže pijač do leta 2030 izdelane iz vsaj 30 odstotkov materialov, ki jih je mogoče reciklirati.

Ali novi zakoni zares dopuščajo preveč različnih interpretacij?

Na predstavljene ukrepe so se med drugim že odzvali pri Greenpeaceu. Kot so povedali, so novi zakoni premalo zavezujoči oziroma preslabo definirani. Zaradi preširokih opredelitev so možne zelo različne interpretacije, posledično pa ni nujno, da bo zares prišlo do pozitivnih sprememb. Prostovoljni ukrepi ter razni dogovori med gospodarstveniki in politiki namreč zelo redko prinesejo potrebne rezultate, ko gre za zaščito okolja. Tako se pojavljajo dvomi glede tega, da bodo novi zakoni zares pripomogli k zmanjšanju razširjenosti plastičnih odpadkov.

.

NAJNOVEJŠE