Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.
Ekologija & okoljeV EU že kmalu strožja pravila glede plastike za enkratno uporabo

V EU že kmalu strožja pravila glede plastike za enkratno uporabo

MORDA VAS ZANIMA

Pred nekaj dnevi so bili končno sprejeti novi zakoni glede plastičnih izdelkov za enkratno uporabo znotraj Evropske unije. Dogovor glede novih pravil je rezultat precej intenzivnih pogajanj. Čeprav se večina strinja, da gre za korak v pravo smer, pa se kljub temu pojavlja tudi precej pripomb, povezanih s spremembo. Glavni očitek je predvsem ta, da nova pravila niso dovolj stroga oziroma jasna, da bi lahko prinesla pomembnejše premike na bolje.

- Oglas -

Plastična embalaža v EU

Med drugim naj bi bil večji delež odgovornosti na ramenih proizvajalcev

Kaj natančno se bo torej spremenilo? Kot je navedeno, naj bi bili tam, kjer so možne alternative, prepovedani plastični izdelki za enkratno uporabo. To na primer vključuje slamice, plastični pribor ipd. Poleg tega naj bi se poskrbelo za to, da bi proizvajalci prevzeli večji delež odgovornosti za ravnanje z odpadki, ki nastanejo po nakupu njihovih izdelkov. Med drugim to denimo vključuje tudi cigaretne ogorke in filtre. Še ena izmed sprememb, ki se obetajo, pa je ta, da bodo morale biti vse embalaže pijač do leta 2030 izdelane iz vsaj 30 odstotkov materialov, ki jih je mogoče reciklirati.

Ali novi zakoni zares dopuščajo preveč različnih interpretacij?

Na predstavljene ukrepe so se med drugim že odzvali pri Greenpeaceu. Kot so povedali, so novi zakoni premalo zavezujoči oziroma preslabo definirani. Zaradi preširokih opredelitev so možne zelo različne interpretacije, posledično pa ni nujno, da bo zares prišlo do pozitivnih sprememb. Prostovoljni ukrepi ter razni dogovori med gospodarstveniki in politiki namreč zelo redko prinesejo potrebne rezultate, ko gre za zaščito okolja. Tako se pojavljajo dvomi glede tega, da bodo novi zakoni zares pripomogli k zmanjšanju razširjenosti plastičnih odpadkov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×