Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Ekologija & okoljeV EU se obeta prepoved pesticidov, zelo škodljivih za čebele

V EU se obeta prepoved pesticidov, zelo škodljivih za čebele

MORDA VAS ZANIMA

Vse kaže, da bo v Evropski uniji že kmalu povsem prepovedana uporaba skupine pesticidov, imenovanih neonikotinoidi. Gre za najbolj razširjeno vrsto pesticidov na svetu, v povezavi s katero se že kar nekaj časa omenja zelo škodljiv vpliv na čebele. Najnovejša ocena evropskih znanstvenikov glede izjemne nevarnosti neonikotinoidov za čebele naj bi predstavljala osnovo za popolno prepoved te vrste pesticidov znotraj EU. Predstavniki držav, vključenih v Evropsko uniji, naj bi sicer o prepovedi neonikotinoidov glasovali še ta mesec.

- Oglas -

Čebele pesticidi

Zaradi neonikotinoidov upada tudi število matic

Omenjena ocena tveganja, ki so jo podali znanstveniki, je sicer rezultat analize več kot 1500 študij. Tako obstaja zelo prepričljiv argument za prepoved neonikotinoidov, ki mu je težko nasprotovati. Stopnja ogroženosti se sicer pri posameznih rojih čebel nekoliko razlikuje, vendar pa naj bi bil za vse čebele zelo problematičen najmanj eden izmed negativnih vplivov neonikotinoidov. Posledica rabe omenjenih pesticidov je za mnoge čebele okvara spomina, neonikotinoidi pa negativno vplivajo tudi na število matic. Ocena tveganja, ki jo prinašajo neonikotinoidi za čebele, je bila sicer objavljena v nedavnem poročilu Evropske agencije za varnost hrane.

Objavljena ocena naj bi imela velik vpliv na glasovanje posameznih držav

Problematična ni samo neposredna raba neonikotinoidov na pšenici ipd., ampak je težava tudi v onesnaženosti prsti in vode, posledično pa pridejo pesticidi tudi do divjih rastlin. Večina znanstvenikov in okoljevarstvenikov oceno pozdravlja in poudarja, da gre za zelo močno osnovo za nadaljnjo omejitev uporabe neonikotinoidov po Evropi oziroma celo za njihovo popolno prepoved. Delna prepoved je bila sicer že sprejeta leta 2013. Po drugi strani pa proizvajalci neonikotinoidov menijo, da gre za pretirano konservativne in nepraktične zaključke. V mnogih državah so sicer čakali prav na oceno Evropske agencije za varnost hrane, preden bi dokončno sprejeli odločitev glede svoje pozicije.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×