0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaUčinkovito proti kuhinjskim nadlogam

Učinkovito proti kuhinjskim nadlogam

MORDA VAS ZANIMA

V kuhinji se pogosto znajdejo škodljivci, kot so mravlje, ščurki, muhe pa še kaj. Če za njihovo odstranjevanje uporabljamo pesticide, izpostavljamo svoje gospodinjstvo kopici strupenih kemikalij. Kako se lahko borimo proti njim?

- Oglas -

Strupi iz pesticidov so nevarni predvsem za otroke, dojenčke, nosečnice, starejše ljudi, alergike in astmatike. Tudi uporaba pesticidov zunaj ni priporočljiva. V tem primeru strupi namreč prehajajo v zemljo in pobijejo organizme v njej. Zaradi njih poginejo tudi ribe, ptiči in koristne žuželke, npr. čebele.

Žitni molji se pogosto znajdejo v naši kuhinji

Boljša je preventiva kot kurativa

Prvo pravilo pri odganjanju škodljivcev v kuhinji je, da hrano vedno pospravite v ustrezne posode in ohranjate čistočo kuhinjskih površin. Pomagajo vam lahko tudi mehanska sredstva, npr. pasti in mreže. Obstajajo tudi manj strupene kemikalije, ki jih velja uporabiti v skrajni sili.

- Oglas -

Na pomoč, v shrambi mrgoli škodljivcev!

Žito, kosmiči, suho sadje, začimbe in moka so na prednostnem seznamu živil v shrambi, ki jih škodljivci najraje napadejo. Zato ta živila shranjujte v tesno zaprte kozarce in posode. zapomnite si, da lahko škodljivci pridejo do hrane že skozi najmanjšo luknjico v posodi. Živilo, v katerem so se škodljivci že zaredili, odvrzite v smetnjak zunaj hiše.

Kaj pa, če so se namnožili že po vsej shrambi? Potem vam ne preostane drugega, kot da spraznite police in jih pomijete z vodo in detergentom. Vsa napadena živila zavrzite. Če se stanje ponovi, izpraznite shrambo in v razpoke nasujte diatomejsko zemljo, primerno za kuhinjo. Uporabite lahko tudi piretrin. Na površinah, na katerih pripravljate hrano, se izognite uporabi pršil, ki so težko razgradljiva.

Odganjanje mravelj

Iz shrambe jih bodo odgnale vejice sveže mete. Pot, po kateri dostopajo do vaše kuhinje, popršite z raztopino vode in žlice detergenta za pomivanje posode. Če uspete najti gnezdo mravelj, ga zalijte z vodo. Ko začnejo lesti skozi luknjice, nanje popršite piretrin. Če ne uspete najti gnezda, v njegovi bližini oziroma ob njihovi poti nasujte vabo iz mešanice sladkorja in boraksa. S piretrinom dvakrat do trikrat na teden zasujte odprtine, skozi katere mravlje vstopajo v hišo.

Odganjanje ščurkov

Če se želite znebiti ščurkov, jim nastavite vabe iz mešanice boraksa in sladkorja. Poskrbite, da bo čim več odprtin in razpok zatesnjenih. Špranje pod omaricami in razpoke popršite s piretrinom. Če je stanje zelo resno, vse površne popršite s sredstvom proti škodljivcem. Hišo nato zapustite za najmanj dve uri.

- Oglas -

Odganjanje muh

Muhe odganja posušeno cvetje vratiča, ki ga lahko položite na police shrambe. Odganja jih tudi vonj mešanice klinčkov in posušenih limoninih in pomarančnih olupkov (natresite jo v odprt kozarec). Segrevajte eterična olja sivke, evkalipta, citronke in poprove mete, najbolje v gorilniku. Izdelate pa lahko tudi domače limanice: 30 minut kuhajte sladkor, vodo in koruzni sirup v razmerju 1 : 1 : 1. Dobljeno mešanico namažite na trakove iz papirja – ko postanejo lepljivi, jih obesite v bližino vrat in oken.

Odganjanje podgan in miši

Če uporabljate klasične pasti, boste podgane privabili z bučnimi semeni ali brazilskimi oreščki, miši pa s suhim sadjem. Truplo glodavca prijemajte z rokavicami in ga ali zakopljite globoko v zemljo ali ga vrzite v zunanji smetnjak. Če uporabljate strup, naj bo ta kar se da varen tako za okolje kot za človeka, če bi prišlo do zaužitja.

.

NAJNOVEJŠE