Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Zdravje & prehranaUčinkovito proti kuhinjskim nadlogam

Učinkovito proti kuhinjskim nadlogam

MORDA VAS ZANIMA

V kuhinji se pogosto znajdejo škodljivci, kot so mravlje, ščurki, muhe pa še kaj. Če za njihovo odstranjevanje uporabljamo pesticide, izpostavljamo svoje gospodinjstvo kopici strupenih kemikalij. Kako se lahko borimo proti njim?

- Oglas -

Strupi iz pesticidov so nevarni predvsem za otroke, dojenčke, nosečnice, starejše ljudi, alergike in astmatike. Tudi uporaba pesticidov zunaj ni priporočljiva. V tem primeru strupi namreč prehajajo v zemljo in pobijejo organizme v njej. Zaradi njih poginejo tudi ribe, ptiči in koristne žuželke, npr. čebele.

Žitni molji se pogosto znajdejo v naši kuhinji

Boljša je preventiva kot kurativa

Prvo pravilo pri odganjanju škodljivcev v kuhinji je, da hrano vedno pospravite v ustrezne posode in ohranjate čistočo kuhinjskih površin. Pomagajo vam lahko tudi mehanska sredstva, npr. pasti in mreže. Obstajajo tudi manj strupene kemikalije, ki jih velja uporabiti v skrajni sili.

Na pomoč, v shrambi mrgoli škodljivcev!

Žito, kosmiči, suho sadje, začimbe in moka so na prednostnem seznamu živil v shrambi, ki jih škodljivci najraje napadejo. Zato ta živila shranjujte v tesno zaprte kozarce in posode. zapomnite si, da lahko škodljivci pridejo do hrane že skozi najmanjšo luknjico v posodi. Živilo, v katerem so se škodljivci že zaredili, odvrzite v smetnjak zunaj hiše.

- Oglas -

Kaj pa, če so se namnožili že po vsej shrambi? Potem vam ne preostane drugega, kot da spraznite police in jih pomijete z vodo in detergentom. Vsa napadena živila zavrzite. Če se stanje ponovi, izpraznite shrambo in v razpoke nasujte diatomejsko zemljo, primerno za kuhinjo. Uporabite lahko tudi piretrin. Na površinah, na katerih pripravljate hrano, se izognite uporabi pršil, ki so težko razgradljiva.

Odganjanje mravelj

Iz shrambe jih bodo odgnale vejice sveže mete. Pot, po kateri dostopajo do vaše kuhinje, popršite z raztopino vode in žlice detergenta za pomivanje posode. Če uspete najti gnezdo mravelj, ga zalijte z vodo. Ko začnejo lesti skozi luknjice, nanje popršite piretrin. Če ne uspete najti gnezda, v njegovi bližini oziroma ob njihovi poti nasujte vabo iz mešanice sladkorja in boraksa. S piretrinom dvakrat do trikrat na teden zasujte odprtine, skozi katere mravlje vstopajo v hišo.

Odganjanje ščurkov

Če se želite znebiti ščurkov, jim nastavite vabe iz mešanice boraksa in sladkorja. Poskrbite, da bo čim več odprtin in razpok zatesnjenih. Špranje pod omaricami in razpoke popršite s piretrinom. Če je stanje zelo resno, vse površne popršite s sredstvom proti škodljivcem. Hišo nato zapustite za najmanj dve uri.

Odganjanje muh

Muhe odganja posušeno cvetje vratiča, ki ga lahko položite na police shrambe. Odganja jih tudi vonj mešanice klinčkov in posušenih limoninih in pomarančnih olupkov (natresite jo v odprt kozarec). Segrevajte eterična olja sivke, evkalipta, citronke in poprove mete, najbolje v gorilniku. Izdelate pa lahko tudi domače limanice: 30 minut kuhajte sladkor, vodo in koruzni sirup v razmerju 1 : 1 : 1. Dobljeno mešanico namažite na trakove iz papirja – ko postanejo lepljivi, jih obesite v bližino vrat in oken.

Odganjanje podgan in miši

Če uporabljate klasične pasti, boste podgane privabili z bučnimi semeni ali brazilskimi oreščki, miši pa s suhim sadjem. Truplo glodavca prijemajte z rokavicami in ga ali zakopljite globoko v zemljo ali ga vrzite v zunanji smetnjak. Če uporabljate strup, naj bo ta kar se da varen tako za okolje kot za človeka, če bi prišlo do zaužitja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×