0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaUtrdimo svoje telo pred poletjem

Utrdimo svoje telo pred poletjem

MORDA VAS ZANIMA

Če začnemo danes, se bomo poleti zagotovo bolje počutili v svojem telesu, naravnost zasijali v njem pa najbrž šele naslednje poletje. Zdrav način življenja na žalost ne predvideva hitrih sprememb na telesu, ampak predvsem dobro počutje in dolgotrajno lepo telo.

- Oglas -

Na spletu obstaja nešteto načinov, ki vas nagovarjajo, kako do izklesanega telesa. Najbolj pomembna je hrana, saj se vam, četudi boste delali vaje za moč, mišice ne bodo videle, če jih bo prekrivala plast sala. Od posameznika do posameznika se vadba in jedilniki razlikujejo. Nekaj, kar nekomu ustreza, lahko drugemu ne, zato je včasih dobro poiskati mnenje strokovnjaka, ki vam sestavi vadbeni načrt in jedilnik.

Utrdite telo

Manj ogljikovih hidratov in sladkorjev

Ne ustrašite se in naj vas naslov ne zavede, saj boste še vseeno lahko jedli slastno. Vseeno pa je potrebno vedeti, da se sladkor skriva marsikje, zato moramo pozorno brati nalepke na hrani. Vsi sladkorji in škrob so ogljikovi hidrati, ti pa vsebujejo energijo. Sladkor in škrob, sestavna dela ogljikovih hidratov, se pretvorita v glukozo (v 30 minutah preide v kri) in ta je odvisna od glikemičnega indeksa ogljikovih hidratov. Tisti ogljikovi hidrati, ki imajo veliko sladkorja, imajo glikemični indeks nad 50, ostali pa manj. Če želimo izklesano telo, moramo iz jedilnika črtati kompleksne ogljikove hidrate, kot so kruh (predvsem iz trgovine), testenine in krompir. Pazite, da živil ne razkuhate, predvsem pazite pri rižu in testeninah, razkuhani imajo namreč večji glikemični indeks. Dodajanje jabolčnega kisa, limone, paradižnikovega soka ali zdravih maščob niža glikemični indeks obroka, saj se upočasni absorpcija ogljikovih hidratov, kar je enako, kot če zaužijete živilo, ki ima nižji glikemični indeks.

Beljakovine in maščobe

Mišice so sestavljene iz več kot 25% beljakovin in 75% glikogena, energije, ki se shranjuje v mišičnih celicah in jetrih. Poskrbimo za zadosten vnos pustega mesa, fižola, lososa, jajc in zelenolistne zelenjave ter dodatkov z vsebnostjo omega 3 maščobnih kislin. Pozabimo tudi na kalorične vrednosti, teh imajo ogljikovi hidrati manj kot maščobe, nam pa maščobe dajo tisto, kar naše telo potrebuje, pa še veliko manj pojemo, ker smo prej siti. Preteklost je širila mastne laži in posledice so vidne še danes. To je namreč seglo tako daleč, da še dandanes na prodajnih policah vidimo izdelke, ki se oglašujejo za izdelke brez maščob in ljudje veselo posegajo po teh izdelkih. Poskrbimo za zadosten vnos maščob z ustreznimi izdelki, kot so avokado, oreščki, nekateri mastni mlečni izdelki, jajca in meso.

Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×