0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPalmovo olje – da ali ne?

Palmovo olje – da ali ne?

MORDA VAS ZANIMA

Po tem, ko je mnogo živilskih znamk iz svojih proizvodov odstranilo palmovo olje, se mi sprašujemo, kaj točno v palmovem olju škoduje nam in okolju.

- Oglas -

Nutricisti pravijo, da palmovo olje v majhni količini ne škoduje zdravju. Seveda je pri tem potrebno paziti na količino olja, a vseeno ni za pretiravati z nobeno maščobo. Dietologi priporočajo uporabo olivnega olja, kokosove maščobe in maščobo oreščkov, palmovo olje pa naj bo izhod v sili.  S tem priporočilom so palmovo olje postavili ob bok margarini in mastnim mesnim izdelkom.

Palmovo olje

Palmovo olje v prehrani

Palmovo olje se najpogosteje uporablja v industriji, saj je zelo poceni in živilom daje poseben učinek. Hrana je bolj mehka, boljše strukture, rok uporabe je daljši in živilo je videti lepše. Vseeno pa se vse več ljudi obrača k alternativi, saj je v medije nekaj let nazaj prišla vest, da palmovo olje škoduje planetu.

- Oglas -

Cena pridelave palmovega olja

Multinacionalke na leto požgejo na tisoče hektarov pragozda in namesto njega tam napravijo plantaže palm. Uničujejo naraven habitat mnogim živalim, nekateri pravijo, da bodo do leta 2020 izumrli vsi orangutani, saj so na stalnem begu pred požari in počasi kopnijo tudi ostale živalske vrste. Oni pa niso edini, ki jim multinacionalke in sodobni potrošniki dihamo za vrat. Tudi domačini, prebivalci vasic, so prisiljeni iskati novo življenje. Vse to vpliva na podnebne spremembe, ki jih čutimo prav vsi. Le zato, da bodo lahko prodali še več in več.

Kaj lahko storimo? Palmovo olje se nadomesti z maslom ali kokosovo mastjo oziroma kokosovim oljem. Oba imata podobne lastnosti pri kuhi in vplivi na človeka. Pri nakupovanju hrane bodite pozorni na etiketo in kupujte ekološke izdelke.

.

NAJNOVEJŠE