RubrikeZanimivostiUporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

MORDA VAS ZANIMA

Kako varna je sodobna tehnologija? Ji lahko zaupamo? Ali njene prednosti resnično pretehtajo nad slabostmi? So naši osebni podatki zares zaščiteni? Katere so največje nevarnosti, ki prežijo na nas med uporabo sodobne tehnologije? S tovrstnimi vprašanji so se morali pred nedavnim ukvarjati starši otrok, ki obiskujejo eno od devetih šol v škotskem okrožju Severni Ayrshire. Vodstvo teh šol se je namreč odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki velja za še posebej kontroverzno, in sicer t. i. biometrični plačilni sistem, ki temelji na prepoznavanju obrazov …

Starši o novi metodi obveščeni kar z letakom

- Oglas -

Odločitev devetih šol je sprožila burne razprave o pravici do varovanja zasebnosti po vsej Veliki Britaniji. Kot poročajo mediji, bodo podoben sistem pri razdeljevanju šolskih kosil kmalu uvedli na še 65 šolah, najverjetneje pa se bodo za podoben korak že v bližnji prihodnosti odločili tudi na številnih drugih izobraževalnih ustanovah. Starši otrok, ki obiskujejo eno od devetih škotskih šol, kjer so se odločili za oranje ledine na tem področju, niso imeli možnosti, da bi se do novega sistema opredelili še pred načrtovano spremembo, ampak so bili o uvedbi nove metode obveščeni kar s pomočjo letaka. Tako ni presenetljivo, da so bili številni starši precej zaskrbljeni, ko so bili seznanjeni z odločitvijo, ki jo je sprejelo vodstvo. Glavni razlog za zaskrbljenost je bil seveda povezan z zaščito osebnih podatkov otrok.

Poenostavitev procesa, ki lahko koristi tako osebju kot otrokom

Podjetje, ki so ga škotske šole najele za pomoč pri uvedbi novega sistema za razdeljevanje šolskih kosil, se imenuje CRB Cunninghams. Zaradi burnih odzivov staršev so morali predstavniki podjetja pripraviti izjavo, s katero so želeli pomiriti zaskrbljene starše. V tej izjavi je med drugim navedeno, da tehnologija za prepoznavo obrazov omogoča hitro in preprosto identifikacijo, kar lahko prihrani nemalo časa pri razdeljevanju šolskih kosil – tako osebju kot otrokom. Povprečna šola mora v 25 minutah razdeliti tudi do 1000 kosil, kar je lahko velik zalogaj za osebje, poleg tega pa otroci pogosto nimajo dovolj časa, da bi v miru pojedli svoj obrok. Biometrični plačilni sistem naj bi tako vsaj nekoliko olajšal celotni proces.

Ko otrok izbere svoj obrok, mora preprosto pogledati v kamero za nekaj sekund, nato se lahko s hrano napoti proti mizam. Šola pa ima na koncu meseca natančne informacije o znesku, ki ga dolgujejo posamezni starši. Ni torej zamudnega plačevanja, vpisovanja na sezname ipd. V podjetju CRB Cunninghams obenem zatrjujejo, da je metoda zanesljiva, tudi če otrok nosi zaščitno masko.

Kako natančno deluje biometrična metoda za prepoznavanje obrazov?

Tehnologija za prepoznavanje obrazov, ki jo uporabljajo v podjetju CRB Cunninghams, temelji na programski opremi, ki otrokove obrazne poteze pretvori v šifriran znakovni niz, pri čemer se uporablja standard AES 256. Ko otrok pogleda v kamero, program razbere ključne obrazne poteze, pri čemer je pomembna predvsem razdalja med posameznimi deli obraza. Ti podatki so nato primerjani s šifriranimi znakovnimi nizi v podatkovni bazi registriranih uporabnikov.

Strokovnjaki opozarjajo, da je pri uvedbi tovrstnih metod nujna previdnost

- Oglas -

Sistem ima nedvomno določene prednosti. Celoten postopek traja le približno 5 sekund, kar je bistveno manj kot pri večini drugih sistemov vodenja evidenc, dodatna prednost biometričnega plačilnega sistema pa je zmanjšanje možnosti za širjenje virusov in drugih patogenih mikroorganizmov, saj gre za metodo, ki ne zahteva neposrednih stikov. Vendar pa strokovnjaki za biometrične metode opozarjajo, da bi se morali tovrstni sistemi uporabljati izključno tam, kjer so resnično nujni. Če torej obstaja možnost, ki predstavlja manjšo nevarnost za kršitev pravice do zasebnosti, bi morala imeti ta metoda prednost. V podjetju CRB Cunninghams sicer zagotavljajo, da bodo vsi zbrani podatki izbrisani, ko bo otrok zapustil šolo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×