0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaUporaba gorčičnih semen na drugačen način

Uporaba gorčičnih semen na drugačen način

MORDA VAS ZANIMA

Rumena gorčica je vsestranska začimba, ki ne izboljšuje samo okusa, ampak tudi naše počutje. Ima veliko beljakovin, vlaknin in mineralov, ki so pomembni za naše zdravje. Je bližnja sorodnica brokolija in se je že v preteklosti med drugim izkazala pri odpravljanju bolezni dihal, raka, diabetesa, razstrupljanja telesa. Njena semena so vsestransko uporabna, tudi pri oteženem dihanju, mrazu, rasti las ter lajšanju bolečin.

- Oglas -

gorčična semena

Obpladki proti zamašenemu nosu in oteženemu dihanju

Pest gorčičnih semen lahko dodamo kopeli in si s tem odpremo dihalne poti. Lahko pa tri jedilne žlice gorčičnih semen stremo in dodamo v pol skodelice moke in pol vode, tako da dobimo kašasto zmes. Zmes položimo na gazo in gazo na prsa. Močna aroma odpre zamašen nos, vročina pa pospeši krvni obtok v prsih in takoj olajša dihanje. Na koži ne smemo pustiti dolgo, ne dlje od 10 minut, saj lahko občutljiva koža na prsih postane opečena.

Gorčična semena proti mrazu

Ljudje, ki imajo probleme s prekrvavitvijo prstov, si lahko pomagajo z gorčičnimi obkladki. Gorčica na koži z rahlim draženjem sproži ščemenje in s tem prekrvavitev. Okoli 100 g gorčičnih semen zmešajte s toplo vodo, dokler ne dobite kašaste zmesi. Prste povijte z gazo in na gazo nanesite zmes ter pustite delovati eno minuto. Prsti bodo hitro postali topli.

- Oglas -

gorčica

Spodbuja rast las

Za gorčično olje je znano, da spodbuja rast las. Gorčična semena imajo visoko vsebnost beta karotena, ki se med pridobivanjem olja, pretvori v vitamin A, ki je odličen pri rasti las. Poleg tega vsebuje tudi železo, maščobne kisline, kalcij in magnezij, ki sodelujejo pri pospeševanju rasti las. Uporabimo ga tako, da si enkrat tedensko z njim zmasiramo vlažno lasišče, ter ga narahlo vtremo v lasišče. Potem si dajte na glavo plastično vrečko ali toplo brisačo in pustite delovati nekaj časa (približno pol ure), saj s tem povečate absorpcijo olja v lasišče. Ker ima olje močan vonj, si potem lase dobro umijte s šampon, da odstranite neprijeten vonj.

Lajšanje bolečin

Ker gorčična semena spadajo med rubefaciense, snovi, ki sprožajo toploto, jih lahko uporabljamo tudi pri lajšanju bolečin. V živčnih celicah znižajo raven snovi P, kemične sestavine, ki prenaša sporočila za bolečino iz hrbta v možgane. Če imamo boleč hrbet nas lahko kdo zmasira z oljem iz gorčičnih semen ali pa nam naredi obkladke (glej točko 2). Znan je tudi recept za boleče grlo. Če si želimo hitro pomagati, zmešamo žlico gorčice, sok polovice limone, žlico soli in žlico medu ter eno in pol skodelice vroče vode. Pustimo namakati deset minut, potem pa grgramo. Grlo bo takoj manj boleče.

.

NAJNOVEJŠE