0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeZnanstveniki razvili umeten list, ki spreminja CO2 v okolju prijazen vir energije

Znanstveniki razvili umeten list, ki spreminja CO2 v okolju prijazen vir energije

MORDA VAS ZANIMA

Kot vam je verjetno že znano, je ogljikov dioksid plin, ki je eden glavnih krivcev za globalno segrevanje, ki predstavlja vse resnejšo nevarnost za naš planet. Gre namreč za t. i. toplogredni plin, ki absorbira toploto in ki jo nato počasi sprošča v ozračje. Ena izmed izredno inovativnih možnosti, kako zajeziti ta učinek in s tem tudi globalno segrevanje, je umeten list, ki so ga razvili znanstveniki z Univerze Waterloo. Ta list je namreč sposoben absorpcije ogljikovega dioksida oziroma presežka tega plina iz ozračja. A ne le to: ogljikov dioksid nato spremeni v okolju prijazen vir energije. Gre torej za izum, ki istočasno rešuje kar dve pomembni okoljski težavi.

- Oglas -
Umetni list ki črpa co2 iz ozracja

Iz ogljikovega dioksida nastaja metanol, ki ga je mogoče uporabiti kot alternativno gorivo

Toplogredni učinek ogljikovega dioksida in drugih toplogrednih plinov je sicer po eni strani seveda zelo koristen. Brez tega bi bila namreč temperatura Zemlje prenizka za normalno življenje. Vendar pa nastane težava, če je količina toplogrednih plinov prevelika. V tem primeru pride do pojava, ki je znan kot globalno segrevanje in ki predstavlja veliko nevarnost za prihodnost našega planeta. V želji, da bi vsaj deloma prispevali k iskanju rešitve za to grožnjo, so se raziskovalci, ki jih je vodil Yimin Wu, odločili za razvoj umetnega lista, ki ogljikov dioksid, ki ga črpa iz ozračja, spremeni v metanol, slednjega pa je mogoče uporabiti kot alternativno, okolju prijazno gorivo.

Proces, ki poteka s pomočjo umetnega lista, spominja na fotosintezo

Znanstveniki so želeli pri zasnovi umetnega lista posnemati proces fotosinteze, ki seveda vseskozi poteka v zelenih rastlinah. Gre za proces, v katerem rastline uporabijo ogljikov dioksid in vodo za tvorbo glukoze in kisika, pri vsem tem pa ima zelo pomemben vpliv tudi sončna svetloba. Ideja, ki je botrovala razvoju umetnega lista, je bila torej ta, kako se čim bolj približati temu procesu, ki se odvija v naravi. Rezultat je list, ki absorbira ogljikov dioksid in ga razgradi v metanol, najbolj preprosto obliko alkohola, obenem pa sprošča kisik. Medtem ko je fotokatalizator, ki sproži proces, pri fotosintezi, klorofil, se pri umetnem listu kot fotokatalizator uporablja snov, imenovana bakrov (I) oksid. Proces tu steče tako, da se list in bakrov (I) oksid segrevata v vodi, kar omogoča izhlapevanje metanola, ki se na koncu shrani in kasneje uporabi kot vir energije.

Umeten list

Na možnost komercialne uporabe bo najverjetneje treba počakati še nekaj let

Nova tehnologija je sicer še vedno v fazi razvoja, čeprav se znanstveniki s tem projektom ukvarjajo že od leta 2015. Tako bo najverjetneje trajalo še nekaj let, preden bodo umetni listi nared za splošnejšo uporabo. Vendar pa je prav preteklo leto prineslo najpomembnejši preboj. Čeprav je dela še kar precej, je ekipa, ki sodeluje pri projektu, tako zelo optimistična glede prihodnosti oziroma potenciala svojega izuma. Znanstveniki verjamejo, da bi lahko možnost uporabe njihovega umetnega lista predstavljala pomembno prelomno točko v boju s podnebnimi spremembami oziroma z globalnim segrevanjem. Da bi videli, ali se bo to zares zgodilo, pa bo seveda treba še nekoliko počakati.

- Oglas -

V načrtu je povezovanje z različnimi industrijami

Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z razvojem in izpopolnjevanjem te inovativne tehnologije, sicer načrtujejo, da bodo v prihodnosti na voljo umetni listi različnih vrst – takšni, ki bodo primerni za domačo uporabo, in industrijski listi, namenjeni uporabi v zahtevnejših okoliščinah, ko je količina sproščenega ogljikovega dioksida nadpovprečno velika. Med načrti znanstvenikov je tako tudi povezovanje z različnimi industrijskimi panogami, kar naj bi omogočilo razvoj še učinkovitejših umetnih listov.

.

NAJNOVEJŠE