AromaterapijaAromaterapija brez difuzorja: 8 idej, kako uporabiti eterična olja

Aromaterapija brez difuzorja: 8 idej, kako uporabiti eterična olja

MORDA VAS ZANIMA

Da bi užili številne pozitivne učinke, ki jih ima lahko aromaterapija, ne potrebujete nujno t. i. difuzorja. Obstaja namreč ogromno preprostih in zelo praktičnih tehnik za uporabo eteričnih olj v aromaterapevtske namene brez omenjenega pripomočka …

Uporaba eteričnih olj

Koščki bombažne vate

- Oglas -

Ena najpreprostejših možnosti, kako uporabiti eterična olja, če si želite privoščiti malce aromaterapije, je ta, da olja nakapljate na koščke vate, ki jih nato razporedite v prostoru. Vato, prepojeno z izbranimi eteričnimi olji, pa lahko uporabite tudi za naravno osvežitev avtomobila. Učinek bo še izrazitejši, če boste koščke zataknili v reže ventilatorja, ki bo tako razpihal vonjave po notranjosti vozila.  

Steklenička z razpršilko

Tisti, ki se vsaj občasno ukvarjate z izdelavo naravne kozmetike ali čistil, se verjetno dobro zavedate, kako uporaben pripomoček je steklenička z razpršilko. Takšno stekleničko pa lahko med drugim uporabite tudi kot nadomestek za difuzor. Vanjo preprosto nakapljajte nekaj kapljic eteričnega olja in nato dodajte še vodo. Dobro pretresite, nato pa lahko mešanico uporabljate namesto kupljenega osvežilca zraka.

Eterična olja

Segrevanje na štedilniku

Učinek difuzorja je mogoče ustvariti tudi tako, da v lonec nalijete vodo, ki ji dodate nekaj kapljic želenega eteričnega olja ali mešanice olj, nato pa vse skupaj počasi segrevate na štedilniku. Zrak v prostoru se bo tako povsem prepojil s prijetnimi vonjavami. Za še izrazitejše odišavljanje prostora lahko v lonec dodate še olupke citrusov, cimetove palčke in podobne dodatke. Ta tehnika pa je na primer uporabna tudi takrat, ko ste prehlajeni – izberite eterično olje, ki ima pozitiven vpliv na dihala, na primer metino ali evkaliptusovo, in vaše dihalne poti bodo že kmalu precej manj zamašene.

Robec ali brisačka

Bi želeli pred spanjem uživati v prijetni aromaterapiji, ki vas počasi zaziblje v sladke sanje? Eterična olja, npr. sivkino, nakapljajte po robcu ali po manjši brisački, ki jo nato položite v bližino vzglavja ali, še bolje, pod blazino. Malce eteričnega olja pa lahko popršite tudi po sami posteljnini.

Dodatek kopeli

- Oglas -

Sproščujoča kopel je kot nalašč za to, da vmes uživate še v blagodejnih vplivih aromaterapije. Tudi v tem primeru ne potrebujete difuzorja, saj lahko eterično olje dodate kar neposredno v kad, napolnjeno s toplo vodo. Podobno lahko naredite tudi pri tuširanju, le da v tem primeru olje nakapljajte po ploščicah. Para bo nato opravila svoje …

Eterična olja v kopalnici

Eterično olje + osnovno rastlinsko olje

Ena izmed opcij je seveda tudi ta, da eterično olje uporabljate v obliki nekakšnega »parfumskega mazila«. Tako lahko aromaterapijo združite z vsakodnevnimi opravki. Ob tem naj opozorimo, da eteričnih olj načeloma ne smemo nanašati neposredno na kožo, ampak jih je treba pred uporabo »razredčiti« z rastlinskim oljem. Dobra osnova sta na primer mandljevo ali kokosovo olje.

Dodatek med sušenjem perila

Kadar uporabljate sušilni stroj, perilu pred sušenjem dodajte brisačko, nakapljano z vašimi najljubšimi eteričnimi olji. Vaša oblačila se bodo tako navzela vonja, kar bo nato poskrbelo za nežno aromaterapijo, ko jih boste nosili.

Vdihovanje vonja nad stekleničko

Verjetno najpreprostejša možnost za tiste, ki nimate difuzorja, a se vseeno zavedate, kako blagodejna je lahko aromaterapija, pa je, da imate vedno pri sebi vsaj eno stekleničko eteričnega olja. Ko boste želeli nekaj aromaterapevtskih učinkov, stekleničko preprosto odprite, ji približajte nos in krajši čas počasi vdihujte. Ponovite večkrat dnevno oziroma po želji. Pazite tudi na to, da boste izbiro eteričnega olja prilagodili učinku, ki ga želite doseči. Medtem ko na primer določeni vonji delujejo zelo poživljajoče, pa so drugi znani po bolj pomirjajočih učinkih. Zavedati pa se je treba, da so eterična olja izredno koncentrirana in je pri takšni uporabi potrebna še posebej velika previdnost, saj lahko dražijo ali celo poškodujejo sluznico.

NAJNOVEJŠE