0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivosti7 zanimivih dejstev o levičarjih

7 zanimivih dejstev o levičarjih

MORDA VAS ZANIMA

Morda ste pomislili, da bomo pisali o političnih prepričanjih, a v resnici bomo govorili o nekih drugih levičarjih – o ljudeh, ki za pisanje in druga opravila uporabljajo levo roko. Ti ljudje naj bi predstavljali kar približno 10 odstotkov celotne populacije. Znanstveniki sicer še vedo popolnoma natančno, kaj je razlog za to, da je uporaba levice za nekatere precej naravnejša, vendar pa so kljub temu odkrili kar nekaj zanimivih vzorcev, ki jih je mogoče zaslediti pri levičarjih. Bi se lahko na podlagi izkušenj iz prakse strinjali s temi trditvami?

- Oglas -
Dejstva o levičarjih

1. Levičarji so pogosto zelo dobri v matematiki

V povprečju naj bi šla levičarjem matematika bolje kot desničarjem, kar je potrjeno tudi z nekaj raziskavami. Ni sicer še popolnoma jasno, ali gre za naključno korelacijo ali pa morda obstaja vzročno-posledična povezava, ki lahko razloči ta pojav.

2. Motnje spanja so bolj značilne za levičarje kot za desničarje

Pri ljudeh, ki pišejo, jedo, si umivajo zobe ipd. z levo roko, naj bi obstajala tudi nekoliko višja verjetnost za težave s spanjem kot pri preostanku populacije. Še posebej pogosto se pri levičarjih pojavi motnja, za katero je značilno neprestano premikanje okončin med spanjem, kar seveda močno zmanjša trdnost oziroma kakovost spanca.

3. Več verjetnosti za alergije, migrene in avtoimunska obolenja.

Izsledki znanstvenih raziskav kažejo, da imajo levičarji pogosteje težave z migrenami. Obenem naj bi bile med otroki levičarji bolj razširjene alergije. Še ena izmed zdravstvenih težav, ki je nadpovprečno razširjena med ljudmi, ki dajejo prednost levi roki pred desno, pa so avtoimunska obolenja, kot je na primer celiakija.

- Oglas -

4. Za levičarje je značilna nekoliko drugačna možganska struktura

V študiji, ki je bila leta 2019 objavljena v reviji Brain, je mogoče prebrati, da naj bi bili genetski razlogi, ki privedejo do tega, da je oseba levičar, povezani z določenimi razlikami v možganskih strukturah. Po mnenju raziskovalcev bi lahko te razlike vplivale tudi na boljše verbalne sposobnosti levičarjev.

Levičarji

5. Levičarji so nadpovprečno dobro zastopani med športniki

Med skupinami, v katerih najdemo nadpovprečno visok delež levičarjev, izstopajo profesionalni športniki. Znanstveniki domnevajo, da bi bila lahko v ozadju evolucijska načela. Čeprav imajo levičarji zaradi svoje značilnosti v mnogih situacijah več težav, saj je pogosto vse prilagojeno večini, ki uporablja predvsem desno roko, so se v primeru spopadov z nasprotniki odrezali nadpovprečno dobro. Ker je bilo skorajda samodejno pričakovano, da bodo uporabili desno roko, so lahko z uporabo leve presenetili nasprotnike, ki so se bili navajeni bojevati predvsem z desničarji, in jih tako lažje premagali. Tako levičarje še danes večkrat pritegne tekmovalni šport. 

6. Med ljudmi z zelo ozkim obrazom je še posebej veliko levičarjev

Raziskovalci so ugotovili, da je pri ljudeh z ožjim obrazom – še posebej pri tistih z zelo ozko brado – za kar 25 odstotkov večja verjetnost, da bo prav leva roka njihova »primarna roka«. Tudi pri tej povezavi še ni čisto jasno, kaj bi bil lahko vzrok zanjo oziroma ali gre morda zgolj za naključje.

7. Levičarji sodijo med ljubitelje alkohola

Eden izmed pogostih predsodkov o levičarjih je, da so zelo nagnjeni k alkoholizmu. Koliko resnice je v tem prepričanju? Drži sicer, da so levičarji pogosto precejšnji ljubitelji alkohola. Vendar pa po drugi strani ni res, da je delež alkoholikov med njimi večji kot med večinsko populacijo oziroma med desničarji. Očitno se znajo levičarji vendarle precej dobro brzdati, zato se v večini primerov ne razvije odvisnost.

.

NAJNOVEJŠE