Ekologija & OkoljeTudi Everest ni imun na klimatske spremembe

Tudi Everest ni imun na klimatske spremembe

MORDA VAS ZANIMA

Tri dni po tem, ko je Apa Sherpa že dvajsetič dosegel vrh sveta, je opisal to goro kot nevarno za plezanje zaradi podnebnih sprememb.

- Oglas -


Vzdevek Ape Sherpa – super Sherpa je seveda dobil zaradi očitnih razlogov. Njegov zadnji vzpon pa je posvetil dviganju osveščenost vpliva klimatskih sprememb na gorovje Himalaja.
Sneg po obrnkih se po njegovih beseda hitro topi in tako odkriva gole skale pod njim, kar onemogoča ‘varno’ plezanje ter hojo po teh obronkih. Prav tako bi naj bil Apa osebno razburjen zaradi vidnih sprememb na gori, ki jih seveda povzročajo vse višje temperature.

Njegov najnovejši vzpon je bil seveda namenjen tudi čistilni akciji, ki bi naj pobrala smeti predhodnih plezalcev. Tako so Apa in njegova ekipa prinesli z gore kar 4.8 ton smeti, katere bodo junija razkazali na festivalu, ki se bo odvijal v regiji Mount Everesta, da bi s tem opozorili javnost na ta problem. Sezona vzponov na Everest je sedaj zaključena, saj se vreme hitro slabša saj je v preteklo soboto že začelo snežiti.

Še nekaj zanimivih podatkov o Everestu:

  • pred nekaj dnevi je vrh gore osvojil najmlajši plezalec; 13-letni Američan Jordan Romero
  • od leta 1953, ko sta Everest prva osvojila Tenzing Norgay in Wdmund Hillary,  pa je vrh osvojilo že 2900 ljudi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×