0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaTriki za snežno bele superge brez pranja

Triki za snežno bele superge brez pranja

MORDA VAS ZANIMA

Bele superge so trenutno zelo moderne. Kombinirati jih je mogoče z najrazličnejšimi oblačili – tako športnimi kot malce bolj elegantnimi, vključno z oblekami. Žal imajo bele superge tudi slabo stran. V mislih imamo seveda to, da se zelo hitro umažejo.

- Oglas -

Ker nenehno pranje superg v pralnem stroju ni najbolj ekološko, poleg tega pa določeni materiali niso najprimernejši za (pogosto) pranje v pralnem stroju, vam predstavljamo nekaj uporabnih metod, ki lahko poskrbijo za snežno bele superge, ne da bi se morali pri tem zanašati na pralni stroj.

Preden preizkusite te trike, s superg odstranite večje kose umazanije, na primer zasušeno blato. Obenem pa je priporočljivo, da pripravke najprej preizkusite na manjšem, malce bolj skritem območju.

1. Soda bikarbona + vodikov peroksid

V posodici zmešajte pol skodelice (približno 130 gramov) sode bikarbone in 1 žlico vodikovega peroksida. V mešanico pomočite vlažno gobico ali krpo iz mikrovlaken, nato pa superge nežno zdrgnite. Za območja s posebno trdovratnimi madeži lahko uporabite ščetko z mehkimi ščetinami. Ko nehate drgniti, počakajte še približno 10–15 minut. Na koncu pasto odstranite pod tekočo vodo ali s pomočjo nastavka za tuširanje. Presežek vode odcedite, nato pa superge postavite na stojalo za sušenje perila in pustite, da se posušijo na zraku. Pazite, da med sušenjem ne bodo neposredno izpostavljene sončnim žarkom, saj lahko sončna svetloba superge zabarva.

- Oglas -

2. Vinski kis + koruzni škrob + radirka

Če na supergah opazite mastne madeže, vam priporočamo, da si pomagate s koruznim škrobom. Škrob preprosto posujte po madežih in počakajte najmanj eno uro. Po potrebi postopek ponovite, dokler škrob ne absorbira večine olja. Nato pride na vrsto radirka, s katero nežno zdrgnite madeže. Bodite karseda potrpežljivi. Če na koncu na supergah opazite dodatne madeže, ki niso posledica maščobe, si pomagajte s krpo iz mikrovlaken, ki ste jo pred tem pomočili v alkoholni kis.

3. Detergent za pomivanje posode + soda bikarbona

Zmešajte 2 žlici detergenta za pomivanje posode in 2 žlici sode bikarbone. Po potrebi lahko dodate še manjšo količino vode. Nato vzemite staro ščetko za zobe (najbolje takšno z mehkimi ščetinami) in z njo nežno zdrgnite superge. Če so superge zelo umazane, lahko pasto nato pustite učinkovati približno 1 uro. Na koncu pasto izperite in superge posušite.

4. Toaletni papir

Posebno zanimiv je trik s toaletnim papirjem. Primeren je predvsem za platnene superge, na katerih kljub uporabi drugih metod še vedno opažate madeže oziroma rumenkasto zabarvanje. Potrebujete bel toaletni papir, ki ga pomočite v vodo, nato pa z njim obložite superge (podobno kot pri kaširanju). Počakajte približno 12 ur – oziroma dokler se papir ne posuši – nato pa ga preprosto odstranite. Rumenkasto zabarvanje bo skorajda čudežno izginilo in vaše superge bodo kot nove.

5. Soda bikarbona + kis

Zagotovo ste že slišali za čiščenje straniščne školjke s sodo bikarbono in kisom. Pa ste vedeli, da sta lahko omenjeni sestavini tudi odlična kombinacija za čiščenje belih superg? Potrebujete 250 mililitrov vode, 2 žlici alkoholnega kisa in 1 žlico sode bikarbone. Sestavine preprosto zmešajte, nato pa v mešanico pomakajte krpo ali staro zobno ščetko, s katero počasi očistite superge. Sodo bikarbono lahko uporabite tudi samostojno, in sicer tako, da ji najprej dodate manjšo količino vode, da dobite gosto pasto.

6. Zobna pasta

Bele superge lahko zelo uspešno očistite tudi s pomočjo zobne paste. Postopek je podoben, kot če bi si umivali zobe. Ščetine zobne ščetke najprej rahlo navlažite, nato pa dodajte zobno pasto in nežno zdrgnite superge. Uporabite zobno pasto bele barve, obenem pa ne pozabite, da je dobro, da postopek najprej preizkusite na manjšem, manj izpostavljenem delčku superg.

.

NAJNOVEJŠE