0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeTrajnice – čudovito bogastvo barv in oblik

Trajnice – čudovito bogastvo barv in oblik

MORDA VAS ZANIMA

Trajnice so v sonaravnem in trajnostnem vrtu nepogrešljiva skupina rastlin. Žal jih Slovenci še premalo poznamo in cenimo. Naše okrasne grede so v glavnem zasajene z enoletnicami, vrtnicami ter spomladanskimi tulipani in narcisami. Vključite letos v svoje vrtove tudi trajnice. Z njimi ne boste imeli veliko dela in če boste pazljivo izbirali ter zasaditve načrtovali, bodo vaše gredice in vrtovi lepi preko celega leta.

- Oglas -
Mešane zasaditve s trajnicami so mnogo lepše kot monotone zasaditve s samo eno ali dvema vrstama cvetlic.

Trajnice so rastline, katerih nadzemni deli vsako jesen odmrejo. Podzemni deli zimo preživijo in iz njih odženejo spomladi novi listi in stebla. Seveda obstajajo izjeme, ki odstopajo od te definicije. Tako kar nekaj trajnic ostane zelenih tudi preko zime, rečemo jim vedno zelene, udomačil pa se je izraz zimzelene. Z njimi lahko ustvarimo zasaditve, ki bodo lepe tudi pozimi. V bogatem svetu trajnic, se najde za vsakega nekaj. Sadimo jih samostojno ali kombiniramo z grmovnicami, enoletnicami in čebulnicami.

Srčki so ljubka trajnica, ki zacveti zgodaj spomladi.

V vrtu najpogosteje uporabljamo srednje visoke trajnice. Sicer pa imamo na voljo od najmanjših – le nekaj centimetrov velikih, pokrovnih, do zelo velikih, med katerimi so nekatere pravi orjaki in potrebujejo oporo. Velika večina vrtnih trajnic je prilagojena na normalna, rahla in pognojena tla, ter na sonce in polsenco. Za ekstremne vrtne pogoje, kot so gosta senca, žgoče sonce, plitka siromašna tla ali močvirska tla s težko glinasto zemljo, je potrebno poiskati primerne rastline.

Bradate perunike uspevajo tako v senci, kot na soncu.

Med trajnicami je največ takih, ki jih cveti poleti, od junija do avgusta. Vendar so tudi take, ki zacvetijo zgodaj spomladi ali celo že pozimi (npr. telohi) in take, ki nas razveseljujejo še pozno v jeseni (jesenske astre). Zato se pred nakupom sadik pozanimajmo, kdaj cvetijo in skrbno kombinirajmo rastline tako, da bodo grede cvetoče večji del leta.

- Oglas -

Raznolikost barv in oblik ter čas cvetenja skozi celo sezono, nam dajejo možnost različnih kombinacij zasaditev cvetličnih gred. Poglede vabijo zasaditve v pastelnih odtenkih, razigrane pisane kombinacije živih barv, zbirka različnih sort host v senci pod košatim drevjem, rdečkasta preproga iz iskrivk in še marsikaj.

Zimzelen lepo prekrije tla pod okrasnimi grmovnicami.

Trajnice dajejo poseben čar vrtu zaradi različnih barv, oblik cvetov in listov. Sadite jih v mešane združbe. Izogibajte se monotonih zasaditev z eno vrsto cvetja. Naj bodo gredice takšne, kot so združbe v naravi.

S pravilnim načrtovanjem in izbiro rastlin bo greda lepa skozi vse letne čase.

S trajnicami lahko ozelenimo čisto vsak kotiček v vrtu. Z rastlinami, ki ljubijo sonce si lahko uredimo skalnjake ali suhozide. Trajnice, ki imajo rade senčne lege, polepšajo senčna mesta ob hiši, sadimo jih pred drevje in grmovje, z njimi prekrivamo tla pod drevjem. Z vodoljubnimi rastlinami oblikujemo vrtni ribnik. Trajnice, ki ne rabijo veliko vlage in zemlje, sadimo celo na strehe in nadstreške (homulice, netreski).

Tukaj je homulica našla svoj prostor na dovozu pred hišo, obrnjenem na zahodno stran. Homulica je revna in plitka tla prerasla v enem letu.

Pomlad je čas za sajenje trajnic. Oblikujte si razgibane grede z rastlinami, ki cvetijo v različnih časih. Med njimi pustite majhne »žepke«, v katere boste v jeseni posadili spomladi cvetoče čebulnice (tulipani, narcise…). Te bodo naredile gredo lepo že zgodaj spomladi, še preden se bodo trajnice razrasle in zacvetele. Ko čebulnice odcvetijo in njihovi listi začnejo veneti, pa so trajnice že tako lepe, da skrijejo malo manj ugledno veneče listje čebulnic.

.

NAJNOVEJŠE