Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Dom & energijaToplotne črpalke ogrevajo prostore na prijazen način

Toplotne črpalke ogrevajo prostore na prijazen način

MORDA VAS ZANIMA

Toplotne črpalke ogrevajo prostor tako, da izkoriščajo toploto vode, zraka ali zemlje. Tako se lahko za ogrevanje prostorov uporablja toplotna črpalka zrak voda ali toplotna črpalka na vodo. Toplotna črpalka zrak zrak je edina vrsta toplotne črpalke, ki se lahko uporablja samo za ogrevanje prostorov, saj ni primerna za pripravo tople sanitarne vode.
Toplotna črpalka

Kakšne so prednosti toplotnih črpalk?

- Oglas -

Prednosti uporabe toplotne črpalke za ogrevanje prostorov so velike, cene toplotnih črpalk danes pa so precej nižje kot so bile v preteklosti. Z uporabo toplotne črpalke za ogrevanje prostorov lahko prihranimo do 75% stroškov za ogrevanje, saj toplotna črpalka iz okolja pridobi med 60 in 80% brezplačne energije. Toplotne črpalke so primerne pri vseh vrstah ogrevalnih sistemov, tako za radiatorsko, kot za stensko, talno ali konvektorsko.

Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov je majhne dimenzije in se lahko postavi skorajda kamorkoli. Ima možnost reverzibilne izvedbe, kar pomeni, da lahko poleg tega da z njo pozimi ogrevamo prostore, le te poleti tudi hladimo. Toplotna črpalka optimalno deluje do -15°C, predvsem v mrzlih mesecih pa se priporoča dodatni vir ogrevanja, ki dopolnjuje ogrevanje s toplotno črpalko. Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov, ne potrebuje večjih vzdrževalnih del, občasni je potrebno le odtajevanje uparjalnika. Pri uporabi toplotne črpalke za ogrevanje prostorov, se priporoča uporaba talnega ali stenskega ogrevalnega sistema. Pri hlajenju s toplotno črpalko pa je najpriporočljivejša uporaba stenskega hlajenja ali sistema z zračnimi konvektorji. Cene toplotnih črpalk za ogrevanje prostorov vseh vrst, so danes ugodne in se povrnejo v nekaj letih. Če pa primerjamo cene toplotnih črpalk zrak voda in cene toplotnih črpalk ostalih tipov, vidimo, da so toplotne črpalke zrak voda med najcenejšimi toplotnimi črpalkami na tržišču.

Kako deluje toplotna črpalka?

Toplotna črpalka zrak zrak predstavlja najsodobnejšo obliko ogrevanja in hlajenja prostorov s pomočjo toplotnih črpalk. Ogrevanje oziroma hlajenje s toplotno črpalko zrak zrak poteka s premikanjem hladila skozi različne dele toplotne črpalke. Na ta način se spreminja agregatno stanje hladila iz tekočine do plina in obratno. S tem se ogrevajo in hladijo tuljave v bivalnih prostorih. Za ogrevanje in hlajenje hladila skrbi zunanji izmenjevalnik toplote v toplotni črpalki. Toplotna črpalka je uporabna predvsem v objektih v katerih so prostori razporejeni po principu odprtega tipa, saj se na ta način omogoči kroženje zraka.

Toplotna črpalka voda voda ogreva prostore kot samostojni vir ogrevanja. Pri izvedbi te vrste toplotne črpalke je sicer potrebno nekaj več dela, saj je potrebno izvrtati dve vrtini, vendar je izkoristek pri ogrevanju prostorov s toplotno črpalko voda voda zato toliko večji. S pomočjo toplotne črpalke voda voda lahko, pri reverzibilni izvedbi, prostore tudi hladimo. Pri ogrevanju prostorov s toplotno črpalko voda voda se priporoča uporaba sistemov talnega ali stenskega gretja. Hlajenje s toplotno črpalko voda voda pa bo najučinkovitejše, če bomo uporabljali sistem stenskega hlajenja ali sistem za hlajenje z zračnimi konvektorji.

- Oglas -

Tudi toplotna črpalka zemlja voda za ogrevanje prostorov deluje kot samostojni vir ogrevanja in je z njo poleti mogoče prostore tudi hladiti. Toplotna črpalka zemlja voda pridobiva toploto zemlje preko zemeljskega kolektorja ali geotermalne sonde. Pri ogrevanju s toplotno črpalko zemlja voda je najučinkovitejši sistem talnega ali stenskega ogrevanja, pri hlajenju pa se najbolje izkaže sistem hlajenja z zračnimi konvektorji ali sistem stenskega hlajenja.

Izbira toplotnih črpalk za ogrevanje prostorov na tržišču je zelo raznolika, tako da je za vsak objekt mogoče najti primerno toplotno črpalko. Vendar je pri nakupu toplotne črpalke  potrebno paziti na določene stvari, med katerimi sta najpomembnejši zagotovo zmogljivost in možnost izvedbe toplotne črpalke. Pri slednjem moramo biti pozorni predvsem na medij, ki ga toplotna črpalka izkorišča kot vir energije.

Solarni sistemi nature d.o.o.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×