Ekologija & OkoljeDunajska sežigalnica odpadkov pred temeljito tehnično prenovo

Dunajska sežigalnica odpadkov pred temeljito tehnično prenovo

MORDA VAS ZANIMA

Dunajska sežigalnica Spittelau bo do leta 2015 doživela temeljito tehnično prenovo v vrednosti 130 milijonov evrov. Zaradi umetniške vrednosti njene zunanjosti, ki jo je zasnoval umetnik Friedensreich Hundertwasser, bo njena podoba ostala nespremenjena.

- Oglas -

Sežigalnica odpadkov na DunajuNajvečja od treh dunajskih sežigalnic odpadkov, Spittelau, termično obdela 250.000 ton odpadkov letno ter s proizvodnjo elektrike in toplote prispeva velik delež k varovanju okolja in h kakovosti zraka na Dunaju. Ob enaki količini termično obdelanih odpadkov bodo z modernizacijo prihranili pet milijonov kubičnih metrov zemeljskega plina na leto in pri tem še trikratno povečali proizvodnjo elektrike na 13 megavatov. Do leta 2020 se bo delež daljinskega ogrevanja povečal z zdajšnjih 36 na 50 odstotkov, saj bo energija iz sežiganja odpadkov veliko bolje izkoriščena. Trenutno se s proizvedeno toploto ogreva 60.000 gospodinjstev na Dunaju.

Med triletno prenovo, ki se bo začela maja letos, bodo med drugim zamenjali odslužene filtre, turbine, kotla za odpadke in generator. Dela bodo potekala ob nemotenem delovanju sežigalnice, z obratovanjem bodo prenehali samo med septembrom 2013 in februarjem 2014, ko bodo ostale sežigalnice prevzele odstranjevanje odpadkov.

Sežigalnica Spittelau je bila zgrajena leta 1971 v središču Dunaja, da bi sprva zagotavljala toploto za dva kilometra oddaljeno bolnišnico. Da bi jo prebivalci bolje sprejeli, je takratni dunajski župan Helmut Zilk prosil umetnika in okoljskega aktivista Friedensreicha Hundertwasserja, naj s svojim značilnim slogom valovitih in pisanih linij polepša zunanjost stavbe. Ko se je umetnik prepričal, da je sežigalnica res okolju neškodljiva in opermljena z najmodernejšimi tehničnimi napravami za čiščenje izpustov, je v to privolil. Zaradi svoje umetniške zunanjosti je sežigalnica od tedaj postala prava turistična atrakcija.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×