DomovEkologija & okoljeTopli zrak bo pozimi hladil švicarske šole

Topli zrak bo pozimi hladil švicarske šole

V področjih s hladnejšo klimo verjetno ni tako čudno, da imajo stavbe, ki shranjujejo zimski led in sneg za hlajenje prostorov poleti.

- Oglas -

Tokrat pa bo nov švicarski načrt postopek obrnil v drugo smer. Hoggenberg kampus v Švici gradi nov prizidek šoli, ki se imenuje Science City, kjer bodo shranjevali topel poletni zrak, da bodo lahko ogrevali prostore pozimi.

Načrt vključuje zajetje odvečne toplote z naprav, serverjev skratka, vso toploto iz poslopja, katero bodo prečrpali v podzemlje v dva ‘zbiralnika toplote’, ki sta narejena iz 800 cevi napolnjenih z vodo dolžine 200 m. Te cevi se bodo nahajale 5m pod zemljo pod in ob straneh zgradb.

Toploto pa bo ohranjala vodo v obtoku, ki bo vzdrževala temperaturo od 7 – 17 stopinj Celzija. V hladnejših mesecih pa bodo shranjeno toploto prečrpali skozi sistem in tako dvignili temperaturo do kar na 30 – 35 stopinj Celzija, s katero bodo ogrevali zgradbe.

- Oglas -

Celoten sistem naj bi dokončali do leta 2020, omogočal pa bo, da bo šola porabila le eno dvanajstino elektrike, ki bi se drugače porabila za ogrevanje in hlajenje.

- Oglas -
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×