Ekologija & okoljeTopli zrak bo pozimi hladil švicarske šole

Topli zrak bo pozimi hladil švicarske šole

MORDA VAS ZANIMA

V področjih s hladnejšo klimo verjetno ni tako čudno, da imajo stavbe, ki shranjujejo zimski led in sneg za hlajenje prostorov poleti.

- Oglas -

Tokrat pa bo nov švicarski načrt postopek obrnil v drugo smer. Hoggenberg kampus v Švici gradi nov prizidek šoli, ki se imenuje Science City, kjer bodo shranjevali topel poletni zrak, da bodo lahko ogrevali prostore pozimi.

Načrt vključuje zajetje odvečne toplote z naprav, serverjev skratka, vso toploto iz poslopja, katero bodo prečrpali v podzemlje v dva ‘zbiralnika toplote’, ki sta narejena iz 800 cevi napolnjenih z vodo dolžine 200 m. Te cevi se bodo nahajale 5m pod zemljo pod in ob straneh zgradb.

Toploto pa bo ohranjala vodo v obtoku, ki bo vzdrževala temperaturo od 7 – 17 stopinj Celzija. V hladnejših mesecih pa bodo shranjeno toploto prečrpali skozi sistem in tako dvignili temperaturo do kar na 30 – 35 stopinj Celzija, s katero bodo ogrevali zgradbe.

Celoten sistem naj bi dokončali do leta 2020, omogočal pa bo, da bo šola porabila le eno dvanajstino elektrike, ki bi se drugače porabila za ogrevanje in hlajenje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×