DomovZdravje & prehranaTofu v omaki po indijsko

Tofu v omaki po indijsko

Spet po indijsko. Pri nas imamo radi zaฤimbe, moฤne odloฤne okuse. Za vse, ki tega ne marate, indijska hrana ne bo za vas. Izpustite lahko kakลกno zaฤimbo ali zaฤimbno meลกanico, ฤe je nimate pri roki, vsekakor pa jih je indijska hrana polna. In dajo tisti pravi okus. Glede na to, da tole pripravljam doma, seveda niso ravno pravi indijski recepti, paฤ pa precej obdelani in prilagojeni naลกi kuhinji.
Tofu v omakiSestavine:

  • 1 zavitek tofuja, 250 g
  • 1 ploฤevinka graha, lahko ga skuhate sami
  • 1 ฤebula, jaz sem uporabila pol bele in pol rdeฤe ฤebule
  • ฤesen
  • ingver, sveลพ
  • ฤili
  • kurkuma
  • mlet koriander
  • lovojevi listi
  • 4 โ€“ 5 semen kordamoma
  • garam marsala
  • semena janeลพa
  • skodelica paradiลพnikove mezge
  • ghee maslo
  • voda
  • sol

Priprava:
Grah iz kozerve dobro splaknemo pod vodo. Tofu splaknemo in nareลพemo na kocke. Na dveh ลพlicah ghee masla kocke tofuja popeฤemo, da malce porjavijo. Preloลพimo ga v skledo, v isti posodi pa na dveh ลพlicah ghee masla popraลพimo strta semena kordamoma in lovorjeve liste. ฤŒebulo nasekljamo, prav tako ฤesen in ingver. ฤŒebulo dodamo v ponev k zaฤimbama in jo popraลพimo, da rahlo porjavi. Dodamo na drobno narezan ฤesen in ingver, malce popraลพimo, da se zmehฤa, potem pa dodamo ostale zaฤimbe: ฤili, mlet koriander, kurkumo. Malce ลกe popraลพimo in dodamo paradiลพnikovo mezgo. Zalijemo z malo vode, dodamo semena janeลพa in garam marsalosolimo po potrebi in poฤasi kuhljamo kakih 15 minut, da se okusi poveลพejo. Postreลพemo z riลพem ali indijskimi kruhi.

Besedilo in foto: Lidija Dornik

Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJล E