Tofu v omaki po indijsko

    Spet po indijsko. Pri nas imamo radi začimbe, močne odločne okuse. Za vse, ki tega ne marate, indijska hrana ne bo za vas. Izpustite lahko kakšno začimbo ali začimbno mešanico, če je nimate pri roki, vsekakor pa jih je indijska hrana polna. In dajo tisti pravi okus. Glede na to, da tole pripravljam doma, seveda niso ravno pravi indijski recepti, pač pa precej obdelani in prilagojeni naši kuhinji.
    Tofu v omakiSestavine:

    • 1 zavitek tofuja, 250 g
    • 1 pločevinka graha, lahko ga skuhate sami
    • 1 čebula, jaz sem uporabila pol bele in pol rdeče čebule
    • česen
    • ingver, svež
    • čili
    • kurkuma
    • mlet koriander
    • lovojevi listi
    • 4 – 5 semen kordamoma
    • garam marsala
    • semena janeža
    • skodelica paradižnikove mezge
    • ghee maslo
    • voda
    • sol

    Priprava:
    Grah iz kozerve dobro splaknemo pod vodo. Tofu splaknemo in narežemo na kocke. Na dveh žlicah ghee masla kocke tofuja popečemo, da malce porjavijo. Preložimo ga v skledo, v isti posodi pa na dveh žlicah ghee masla popražimo strta semena kordamoma in lovorjeve liste. Čebulo nasekljamo, prav tako česen in ingver. Čebulo dodamo v ponev k začimbama in jo popražimo, da rahlo porjavi. Dodamo na drobno narezan česen in ingver, malce popražimo, da se zmehča, potem pa dodamo ostale začimbe: čili, mlet koriander, kurkumo. Malce še popražimo in dodamo paradižnikovo mezgo. Zalijemo z malo vode, dodamo semena janeža in garam marsalosolimo po potrebi in počasi kuhljamo kakih 15 minut, da se okusi povežejo. Postrežemo z rižem ali indijskimi kruhi.

    Besedilo in foto: Lidija Dornik

    Povejte svoje mnenje - kometirajte