Spet po indijsko. Pri nas imamo radi zaฤimbe, moฤne odloฤne okuse. Za vse, ki tega ne marate, indijska hrana ne bo za vas. Izpustite lahko kakลกno zaฤimbo ali zaฤimbno meลกanico, ฤe je nimate pri roki, vsekakor pa jih je indijska hrana polna. In dajo tisti pravi okus. Glede na to, da tole pripravljam doma, seveda niso ravno pravi indijski recepti, paฤ pa precej obdelani in prilagojeni naลกi kuhinji.
Sestavine:
- 1 zavitek tofuja, 250 g
- 1 ploฤevinka graha, lahko ga skuhate sami
- 1 ฤebula, jaz sem uporabila pol bele in pol rdeฤe ฤebule
- ฤesen
- ingver, sveลพ
- ฤili
- kurkuma
- mlet koriander
- lovojevi listi
- 4 โ 5 semen kordamoma
- garam marsala
- semena janeลพa
- skodelica paradiลพnikove mezge
- ghee maslo
- voda
- sol
Priprava:
Grah iz kozerve dobro splaknemo pod vodo. Tofu splaknemo in nareลพemo na kocke. Na dveh ลพlicah ghee masla kocke tofuja popeฤemo, da malce porjavijo. Preloลพimo ga v skledo, v isti posodi pa na dveh ลพlicah ghee masla popraลพimo strta semena kordamoma in lovorjeve liste. ฤebulo nasekljamo, prav tako ฤesen in ingver. ฤebulo dodamo v ponev k zaฤimbama in jo popraลพimo, da rahlo porjavi. Dodamo na drobno narezan ฤesen in ingver, malce popraลพimo, da se zmehฤa, potem pa dodamo ostale zaฤimbe: ฤili, mlet koriander, kurkumo. Malce ลกe popraลพimo in dodamo paradiลพnikovo mezgo. Zalijemo z malo vode, dodamo semena janeลพa in garam marsalosolimo po potrebi in poฤasi kuhljamo kakih 15 minut, da se okusi poveลพejo. Postreลพemo z riลพem ali indijskimi kruhi.
Besedilo in foto: Lidija Dornik