Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
Zdravje & prehranaTofu v omaki po indijsko

Tofu v omaki po indijsko

MORDA VAS ZANIMA

Spet po indijsko. Pri nas imamo radi začimbe, močne odločne okuse. Za vse, ki tega ne marate, indijska hrana ne bo za vas. Izpustite lahko kakšno začimbo ali začimbno mešanico, če je nimate pri roki, vsekakor pa jih je indijska hrana polna. In dajo tisti pravi okus. Glede na to, da tole pripravljam doma, seveda niso ravno pravi indijski recepti, pač pa precej obdelani in prilagojeni naši kuhinji.
Tofu v omakiSestavine:

  • 1 zavitek tofuja, 250 g
  • 1 pločevinka graha, lahko ga skuhate sami
  • 1 čebula, jaz sem uporabila pol bele in pol rdeče čebule
  • česen
  • ingver, svež
  • čili
  • kurkuma
  • mlet koriander
  • lovojevi listi
  • 4 – 5 semen kordamoma
  • garam marsala
  • semena janeža
  • skodelica paradižnikove mezge
  • ghee maslo
  • voda
  • sol
- Oglas -

Priprava:
Grah iz kozerve dobro splaknemo pod vodo. Tofu splaknemo in narežemo na kocke. Na dveh žlicah ghee masla kocke tofuja popečemo, da malce porjavijo. Preložimo ga v skledo, v isti posodi pa na dveh žlicah ghee masla popražimo strta semena kordamoma in lovorjeve liste. Čebulo nasekljamo, prav tako česen in ingver. Čebulo dodamo v ponev k začimbama in jo popražimo, da rahlo porjavi. Dodamo na drobno narezan česen in ingver, malce popražimo, da se zmehča, potem pa dodamo ostale začimbe: čili, mlet koriander, kurkumo. Malce še popražimo in dodamo paradižnikovo mezgo. Zalijemo z malo vode, dodamo semena janeža in garam marsalosolimo po potrebi in počasi kuhljamo kakih 15 minut, da se okusi povežejo. Postrežemo z rižem ali indijskimi kruhi.

Besedilo in foto: Lidija Dornik

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×