Vrt & VrtnarjenjeTla so še prehladna za sejanje

Tla so še prehladna za sejanje

MORDA VAS ZANIMA

Tisti, ki imate vrt ali vsaj kakšen kos zemlje, morda že komaj čakate, da začnete z obdelovanjem, gnojenjem in sajenjem najrazličnejših posevkov. Obdelovanje povsem svojega vrta ima namreč poseben čar, opazovanje zelenjave in drugih rastlin, kako rastejo in se razvijajo, pa mnogim predstavlja poseben užitek. Ne le to, če zelenjavo gojite sami, vsaj veste, kaj jeste. Obranite jo lahko kemikalij, pesticidov, umetnih gnojil in drugih morebitnih dodatkov, ki se morda skrivajo v zelenjavi, ki jo kupite v trgovinah.

- Oglas -

Setev sejanje

Na Primorskem so tla toplejša

Z marcem se je začela tudi meteorološka pomlad in tla so se po zimskih mesecih nekoliko že ogrela, a še vedno niso dovolj topla, da bi lahko začeli s sejanjem. Tla na Primorskem v teh dneh po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) merijo osem stopinj Celzija, na severovzhodu države, ki je sicer znan po velikih kmetijskih površinah, pa so tla hladnejša. Z izjemo Primorske je temperatura tal še prenizka, da bi lahko posejali prva semena na prostem, saj seme v prehladnih in prevlažnih tleh ne kali dobro.

Tla so letos je redko zmrznila

V tej zimi so kmetijska tla sicer le redko zmrznila, saj povprečne temperature zraka niso bile tako nizke, kot bi morda pričakovali, skladno s tem pa so bila precej topla tudi tla.

V osrednji Sloveniji je bila povprečna temperatura tal na globini 10 centimetrov januarja več kot dve stopinji Celzija višja od povprečja, februarja pa so bile te razlike manjše. V Ljubljani se tla do konca lanskega leta sploh niso ohladilo pod nič stopinj Celzija, pozneje pa je občasno zamrznil le površinski sloj tal, saj so bila tla vse do 18. februarja pokrita s snegom. Na severovzhodu države so bili dnevi s snežno odejo redki in tla so bila izpostavljena večjemu temperaturnemu nihanju. Najbolj so se tla ohladila v prvi dekadi februarja, ko se je ozračje shladilo do približno –10 stopinj Celzija. Površinski sloj tal do globine petih centimetrov pa je v posameznih dneh zamrznil tudi na Goriškem.

Kdaj začeti sejati?

- Oglas -

Dokler so tla na prostem še prehladna, lahko semena sadimo na primer v lončke na okenskih policah, še preden se lotimo sejanja zunaj, pa poskrbimo za primerno obdelavo tal. Trudimo se, da uporabimo organska gnojila, zemljo pa dobro prekopljemo in zrahljamo.

Kdaj začeti sejati, je seveda odvisno od vrste zelenjave, ki jo želimo vzgojiti. Za korenček in peteršilj je dovolj, če je temperatura tal okoli deset stopinj Celzija, za nizek fižol pa mora biti zemlja že toplejša (15 stopinj). Za kumare in buče naj bo temperatura tal najmanj 18 stopinj Celzija. Od temperature tal je namreč odvisno, kako in koliko časa bo seme kalilo – v hladnejšo zemljo bomo sejali, dlje bomo čakali.

S sejanjem naj v teh dneh še ne mudi, saj se temperature tal lahko spreminjajo izredno hitro, poleg tega lahko pregovorno nenadna aprilska deževja zemljo še bolj ohladijo kot sicer. Bob lahko posejemo že od februarja, na nizke temperature pa so še najmanj občutljiva semena solate, motovilca, kapusnic, radiča … Marca lahko že sadimo čebulo, česen in por, nikakor pa ne hitimo s krompirjem.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×