0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ZgodbeTina Prodnik: Z vračanjem k sebi in naravi do sreče in dolgoživosti

Tina Prodnik: Z vračanjem k sebi in naravi do sreče in dolgoživosti

MORDA VAS ZANIMA

Sodobnost prinaša mnoge izzive. Na dnevni ravni se spopadamo z nezadovoljstvom, negativnimi energijami, boleznimi in s stresom. Hrepenimo po varnosti, moči in zdravju, a marsikdo le stežka naredi tisti prvi korak. Tina Prodnik je prepričana, da je vsa moč v naših rokah. Povezati se moramo sami s seboj in z naravo, se poslušati in v svoje življenje vplesti navade, ki nas bodo pomirile, naredile vsakdan lažji ter nas pripeljale do sreče, vibrantnosti in dolgoživosti.

- Oglas -

Molekularna biologinja in zdravnica naravne oziroma integrativne medicine Tina Prodnik je izredna ženska. Pozitivna, optimistična, topla in prijetna, hkrati pa tudi neverjetno razgledana, prava zakladnica znanja ter zanimivih pogledov na zdravje in naš obstoj, ki jih z največjim veseljem deli z drugimi. Življenje zajema z veliko barvito žlico in se ne boji izzivov, ki jih prinaša bivanje v sodobnem modernem svetu. Prepričana je namreč, da imamo v rokah vso moč, ki jo potrebujemo, da ne le preživimo, ampak tudi aktivno živimo – točno tako, kot si želimo.

Pred šestnajstimi leti se je z družino preselila v Švico, vendar pravi, da v resnici živi med Švico in Slovenijo, ki ji je še vedno zelo pri srcu. Doštudirala je iz molekularne biologije, delala v farmacevtski industriji, pozneje pa se je začela poglabljati v znanja, o katerih verjame, da jih je vedno nosila v sebi in h katerim je klicala njena duša. Poglobila se je v naravno medicino, integrativno medicino, nato pa še v funkcionalno medicino in sama zase pravi, da nekako povezuje vse te svetove.

Tina Prodnik

Kako bi laiku razložili, kaj sploh je molekularna biologija in kako ste se sami znašli v njej?

- Oglas -

Pri molekularni biologiji gremo v srž celice. Ko sem se odločala za študij, je bilo to meni zelo zanimivo, ker takrat je prevladovala misel, da ko bomo naštudirali gene, bo to ključ do vsega. Gre za zelo kompleksen študij, ki zajema farmakologijo, anatomijo, biokemijo …, bistvo oziroma osnova pa je genetika, torej kaj se dogaja v celici, kateri procesi. Za ta študij sem se odločila, ker mi je bilo to takrat nekaj novega, nekaj drugačnega, nekaj avantgardnega. Klical me je, zanimale so me vse te podrobnosti in kako nam lahko to znanje pomaga. Pozneje sem se pa naučila, da je izredno pomembna tudi epigenetika – to, kar je nad genetiko, torej okolje. O tem je veliko govoril molekularni celični biolog Bruce Lipton, ki je razlagal, kako okolje vpliva na našo ekspresijo genov. Se pravi, kaj mi čutimo, kaj jemo, kaj razmišljamo – vse okolje zunaj nas in zunaj celic vpliva na ekspresijo genov. On je ugotovil, kako pomembna je membrana celic, saj deluje kot naši možgani, ki odločajo, kaj pride oziroma ne pride vanje. Ko sem začela brati njegove knjige, me je tudi to poklicalo, našla sem univerzo in vpisala doktorat iz naravne integrativne medicine na osnovi kvantne fizike.

Veliko se ukvarjate s tako imenovanim anti-agingom. Je tudi ta povezan s tem, kaj iz okolja prenesemo oziroma spustimo vase?

Z anti-agingom sem se začela ukvarjati hkrati z naravno medicino, hodila sem tudi na izobraževanja in konference v Las Vegas. Zanimiv je, ker se tukaj dotaknemo preventive. Proti staranju namreč ne moremo delovati, ne da bi se dotaknili preventive, in v bistvu je res vse skupaj zelo povezano. Okolje, kaj se vsak dan odločimo, da pojemo, kaj spustimo v svojo podzavest – vse to vpliva tudi na staranje. Seveda lahko gremo zelo globoko, v hormone, v peptide, v kakšne posebne dodatke, da aktiviramo in spodbudimo določene poti, se podpremo po določeni starosti. Vse to ima absolutno eno mesto, ampak največji vpliv pa jaz pravim, da ima preprečevanje kroničnih bolezni – preventiva ima največjo moč. Vedno lahko kaj naredimo, v vsaki starosti, vedno lahko kaj izboljšamo, nikoli ne bom rekla, da je za kaj prepozno. Ampak če nam uspe motivirati ljudi, da naredijo določene stvari že prej, preden se pojavijo določene poškodbe, je učinek na staranje seveda veliko boljši.

Tina Prodnik

Kaj pa lahko naredimo?

- Oglas -

Verjetno si večina želi, da bi bili aktivni, da živimo, da plešemo, da lahko potujemo, da lahko aktivno sodelujemo z vnuki … In ja, o tem je dobro razmišljati že prej, preden se pojavijo določene poškodbe, in že prej je treba narediti kaj za svoje zdravje, kar pa je včasih največji izziv. Ogromno je različnih odvisnosti, na primer od hrane, od sladkorja, od misli. Tega je ogromno in navade je včasih zelo težko spremeniti. Zato potrebujemo okoli sebe ljudi, ki nas motivirajo, ki nas energijsko spodbudijo. Če gremo na to pot skupaj, je včasih veliko lažje, kot če gremo posamezno, zato sem na Facebooku naredila tudi skupino Vibrantna dolgoživost (Vibrant Longevity), da si pomagamo, se spodbujamo, se učimo in gremo proti zdravju, proti vibracijam, proti vibrantni dolgoživosti. Anti-aging je zelo težka beseda, mene ne pokliče najbolje, ker je »proti nečemu«. Vibrantna dolgoživost pa pomeni, da smo vibrantni, vse je vibracija, vse je energija.

Kakšna je pot do vibrantne dolgoživosti?

Delati moramo na vseh nivojih, ni en sam. Lahko začneš kjer koli, na primer s fizičnim telesom, torej z gibanjem, telovadbo, zdravo prehrano. Lahko začneš z meditacijo, s spiritualnimi stvarmi. S čimer koli, da zmanjšaš stres, ker stres je eden največjih faktorjev za bolezni, tudi za kronične bolezni, oslabi pa tudi imunski sistem. Pomembno je torej, da aktiviramo parasimpatično živčevje, da gremo v regeneracijo in obnovo – da nismo pod stresom, kakršnim koli. Informacije iz okolja, tudi poročila, trenutno je sploh vse v svetu malo naelektreno, nam avtomatsko dvigne stres, ker je vsa energija takšna. Aktivno in zavedno moramo delati na tem, da si znižujemo stres, to je eden prvih faktorjev.

Tina Prodnik

Kdaj ljudje začnejo najpogosteje razmišljati o tem, da bi morali uvesti neke nove navade?

Jaz vidim, da se največkrat aktivirajo ženske po 35. letu. Ženske običajno večkrat naredijo kaj zase – malo bolj in malo prej –, čeprav vidim, da so tudi moški vedno bolj odprti za to, da kaj preprečijo že prej. Ampak večinoma se pa ljudje odločajo za uvedbo novih navad, ko pride do kakšnih hormonskih sprememb, ko so malo preveč obremenjeni, izgoreli in ne zmorejo več tako kot prej. Velikokrat so bolezni tiste, ki nas pokličejo, če nas kaj drugega ne. Jaz pa si želim, da bi že prej naredili kakšen korak, preden pride do izzivov, preden pride do bolezni. Kronične bolezni, avtoimunske bolezni, rak – vsemu temu jaz pravim, da so naši izzivi, in tega je ogromno, pri vedno mlajših ženskah in tudi moških. Zakaj? Ker je preobremenjenost okolja prevelika in ne zmorejo, seveda je tu spet tisti notranji stres, ki ga doživljajo. Moramo pa vedeti, da imamo sami izreden vpliv, da smo izredno močni, da lahko kontroliramo vse, tudi iz okolja, kaj lahko pride do nas in kaj ne. Seveda ni lahko, ampak se da natrenirati.

Kaj vse iz okolja nas bremeni in kako zmanjšati tovrstni stres?

Ena stvar je elektronika. Saj je odlična stvar, ampak po drugi strani moramo pa paziti, da ne pride do odvisnosti. To je pri mladini in otrocih zelo opazno in moram reči, da me malo skrbi, ker je že zdaj očitna ogromna odvisnost od elektronskih naprav, od telefonov in igric, ker je vse narejeno tako, da spodbuja naše možgane, naš dopamin in fokus. Druga stvar je samo sevanje in mi se moramo nevtralizirati, iti v naravo, v gozd. Pomembno je seveda tudi, kaj jemo. Pri hrani se ni treba obremenjevati, česa ne smemo, ampak moramo razmišljati, kaj lahko dodamo, da spremenimo vibracije, da bomo boljši, učinkovitejši, da bomo lažje dosegli tisto, kar želimo. Izrednega pomena je tudi kakovost – da je ekološka hrana, saj nas takšna, napojena s strupi, samo še dodatno bremeni. Jejmo ekološko, barvito hrano, ki je polna vibracij, ima več vitaminov, več mineralov, in to nam bo dalo tudi več energije, da bomo lažje šli v parasimpatik, da bomo lažje plesali z drugimi stresorji iz okolja.

Tina Prodnik

Dandanes se zdi, da je nezadovoljstvo s samim seboj in z okolico postalo del vsakdana, hkrati pa se vedno bolj vračamo k naravi …

Vedno je tako, da morata biti dva pola. Tudi zdaj recimo, če gledamo aktualno situacijo, v kateri je svet zadnji dve leti, je dobro, da sta dva pola. Situacija ni samo slaba, je tudi dobra, ker smo se malo bolj zazrli vase: kaj je pomembno v našem življenju, kaj želimo, kakšno je naše poslanstvo in kako skrbimo za svoj imunski sistem. Od tega, kako bomo plesali z virusi, namreč ni odvisno nič drugega kot to, kako močan je naš imunski sistem. In vedno več ljudi vidi, kako pomembni so zdravje, vibracija in imunski sistem. Vedno več ljudi, tudi vedno več mladih se vrača k naravi in res pozdravljam to. Jaz sem zelo pozitivna in ves čas govorim o tem, da je Slovenija čudovita država, ki je lahko ekološka oaza na svetovnem merilu – majhna, zelena, imamo vodo, imamo gozdove, imamo še vedno čist zrak. Lahko bi živeli samooskrbno, vse pridelali in naredili že v naši deželi … Menim, da je treba podpirati tudi kmete, posameznike in majhne kmetije, ki se trudijo delati ekološko, kvalitetno, biodinamično … Paziti moramo na našo vodo in na naše gozdove, to je največje bogastvo, ki ga premoremo.

Ko se vračamo k naravi, lahko torej okrepimo svoj imunski sistem in se na ta način zaščitimo. Kako pa se lahko zavarujemo – ne le pred virusom, ampak tudi pred vsem tem negativizmom, ki ga obdaja?

Najpomembnejše je zavedanje, kako lahko nekaj vpliva na nas, na primer kakšne reklame ali novice. Če nekaj razumemo, potem se lažje odločimo. Druga stvar je, če nekaj ponavljaš oziroma poslušaš dalj časa, gre tudi v našo podzavest in tam ostane. Vedeti moramo, da negativne informacije bolj slišimo, smo bolj dovzetni zanje in to nam je naravno dano, saj smo na ta način lahko preživeli v preteklosti, na ta način smo zaščitili sebe, svojo družino, in to nam je ostalo do danes. Negativnih informacij je veliko in tudi dobijo več klikov, več ogledov, več posluha. Da sprejmemo pozitivne informacije, nam ni naravno dano, tu se moramo pa malo potruditi. Ko se zavedamo vseh teh nivojev, lahko začnemo delovati, da negativnih informacij ne spustimo po nepotrebnem v svojo podzavest. Če čutimo njihov vpliv, jih ni treba poslušati, že s tem se lahko zaščitimo in naredimo veliko. Potem pa še, da meditiramo, da gremo v parasimpatik, se povezujemo sami s sabo in da najdemo tisto zadovoljstvo, da se povezujemo s svojim srcem. Naše srce ima ogromno elektromagnetno valovanje, ki gre v širino. Pomembno je, da se povezujemo s svojim srcem, da meditiramo, da najdemo tisto, kar kliče naša duša. Ko bomo delali tisto, kar naša duša kliče, bo samodejno vse lažje, samodejno bomo srečnejši. To se sliši klišejsko, ampak je čista resnica.

Tina Prodnik

Kako lahko »nahranimo« svojo dušo?

Nekoga bo poklicalo, da se povezuje z dušo, da meditira, nekoga bo poklicala joga, morda tajči, nekoga bo poklical sprehod. Narava nas na primer povezuje s tistim, kar smo – z osnovnim bitjem. Pomembno je, da gremo v naravo, v gozdove, na morje. Jaz mislim, da Slovenci to kar dobro razumemo in znamo. Če pomislimo na viruse, virusi so bili, so in bodo. Mi moramo samo znati plesati z njimi in narava nas tudi tu zelo dobro spodbudi.

Že prej ste omenili, da se moramo obdati z ljudmi, ki nas podpirajo in energijsko spodbudijo. Kako pomembni so odnosi v našem življenju?

Seveda je pomembno, ne le kakšne informacije spuščamo v svoje okolje, ampak tudi koga. To morajo biti ljudje, ki nas spodbujajo, so podporni, nam dajejo dobre občutke. Odnosi so lahko za nas največji stres v življenju, v specifični situaciji, kot jo imamo zadnji dve leti, še dodatno, ampak nas hkrati tudi največ učijo. Ljudje v naše življenje pridejo z namenom, da nas kaj naučijo. Tudi negativni odnosi nas učijo in pomembno je, da nas nečesa naučijo, da znamo to spustiti in iti naprej. Spet je izredno pomembno zavedanje, druga stvar pa je varnost, ki jo iščemo vsi. Pomembno je, da imamo varnost, moč in podporo, ki jo je vedno dobro iskati tudi v okolici, med prijatelji, v obliki kakšnih podpornih skupin, ki nam dvigujejo vibracije. Jaz se po navadi izogibam mislim o tem, kaj mi je kdo naredil, in raje pomislim, kaj mene to uči, kaj moram jaz narediti. Vprašati se moramo, kaj moramo narediti, in bomo dobili odgovor. Zaupati moramo, da bomo dobili odgovor. Si pa vibracije lahko dvignemo tudi sami. Obstajajo določene stvari, ki nas dvignejo, na primer glasba. Ko smo na tleh, ko se spopadamo s težkimi čustvi, ki nas vlečejo dol, je dobro, da imamo nekaj, kar nas vrže iz tega. Lahko je to glasba, lahko je ples, meni zelo pomaga hoja, da grem ven, razmislim in predelam, lahko je to meditacija … Pomembno je, da imamo nekaj, kar nas dvigne, s čimer si čim hitreje dvignemo vibracije in gremo iz tega cikla, v katerega smo ujeti.

Tina Prodnik

Veliko omenjate vibrantnost, vibracije. Kakšne vibracije so znotraj nas in kakšne nas obdajajo?

Moramo vedeti, da smo vsi povezani z vsem, ljudje smo povezani med sabo, z naravo, z vsem okoljem, nikakor nismo izolirani. Vse je valovanje, vse so vibracije. Ko smo na primer veseli in dobre volje, ko delamo tisto, kar želimo, čutimo, da smo lahkotni, da smo bolj v valovanju. Ko gremo v to stanje, ko dvigujemo vibracije, da bomo lahkotnejši, v bistvu vplivamo tudi na svoje okolje – to so v kvantni fiziki že zelo dobro dokazali. To valovanje si lahko predstavljamo kot neko energijo. To je včasih malce težko razložiti, zato jaz to navezujem na naše občutke, ker na koncu se vse to absolutno izrazi v naših občutkih. Kot sem omenila, ima naše srce zelo močno elektromagnetno valovanje, ki je pri nekaterih še večje. Včasih nekdo pride v sobo in lahko takoj začutimo njihovo vibracijo, njihovo energijo, ki odseva, in te energije nočemo izgubljati. Ko izgubiš energijo srca, ko zapreš srce, lahko umreš. Ko čutimo čustva, pustimo, da nas preplavijo, da gredo skozi nas, da se izrazijo. Nikoli ne zatiramo in nikoli ne tlačimo, ker nas lahko vsa ta energija tudi poškoduje in sčasoma zbolimo. Te energije moramo deliti, te močne vibracije moramo aktivirati, se širiti v srcu, odpirati srčno čakro in s tem naredimo ogromno.

Kako moramo torej delovati, da bomo varni, srečni in zdravi?

Človek ni samo fizično bitje. Če delujemo samo na fizičnem nivoju in hkrati samo blažimo simptome, nas to ne bo pripeljalo do pravega zdravja in energije. Delovati moramo na vseh nivojih – fizičnem, mentalnem, spiritualnem. Samo takrat bomo dosegli optimalno zdravje in vibrantno dolgoživost. Pomembno je, da se poslušamo in slišimo. Naše telo je izredno inteligentno in nam kar naprej pošilja signale, kaj je dobro za nas in kaj ni, kateri ljudje nam jemljejo energijo in kateri nam dvigujejo vibracijo. Samo prisluhniti je treba. Življenje nam velikokrat pripelje določene izzive in bolezni, da kaj naredimo zase, da se slišimo in spremenimo vzorce, ki nas poškodujejo.

Učimo se. Znanje in zavedanje sta vedno prvi korak k spremembam, ki si jih želimo. Še enkrat poudarjam, da imamo vsi izredno moč in da je od nas odvisno, kakšno bo naše življenje. Vsak korak k spremembi je pomemben. Začnimo počasi z eno stvarjo in potem gradimo. Naše počutje se bo izboljševalo in tako bodo vsi nadaljnji koraki še lažji. Pomembno je, da se vrnemo k sebi in naravi. Tu bomo našli tisto umirjenost, srečo in zdravje. Ne pozabimo, da nismo sami, vsi smo povezani med seboj in z naravo, in kadar krepimo svoje zdravje, kadar dvigujemo vibracije, s tem pomagamo sebi in tudi vsem okoli nas.

.

NAJNOVEJŠE