[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeTeža svetovnega prebivalstva se povečuje izjemno hitro

Teža svetovnega prebivalstva se povečuje izjemno hitro

MORDA VAS ZANIMA

Ni več mogoče podcenjevati podatkov o pospešenjem naraščanju teže svetovnega prebivalstva, saj vse več raziskav potrjuje obstoj tega zelo zaskrbljujočega trenda. Lahko bi govorili celo o nekakšni epidemiji, ki je zajela svet, pri čemer se je ta razširila tako po najbogatejših kot najrevnejših državah. Med letoma 1975 in 2014 se je namreč odstotek prebivalstva s čezmerno telesno težo povečal v prav vseh državah na svetu. Danes tako pri povprečnem odraslem obstaja kar trikrat večja verjetnost za povišano telesno težo kot leta 1975.

- Oglas -

prebivalstvo in populacija

Visoko tveganje za različne zdravstvene težave

Metaanaliza, ki predstavlja pomemben mejnik pri zbiranju podatkov o naraščajoči telesni teži prebivalstva, je zajela nekaj manj kot 1700 raziskav, v katere je bilo vključenih skoraj 20 milijonov posameznikov iz 200 držav. Če se bo trend nadaljeval, je mogoče pričakovati, da bo imelo leta 2025 kar 18 odstotkov moške svetovne populacije težave s čezmerno telesno težo, pri ženskah pa naj bi skupno število tistih s previsoko težo predstavljalo kar 21 odstotkov celotne ženske populacije. Ekstremno povišano težo je mogoče pričakovati pri 6 odstotkih moških in 9 odstotkih žensk.

Podatki in napovedi so še posebej zaskrbljujoči, če pomislimo na vse zdravstvene težave, ki pogosto spremljajo čezmerno telesno težo. Med najnevarnejše zaplete zagotovo sodijo srčno-žilne bolezni, diabetes, različne vrste raka in mišično-skeletna obolenja.

Na dnu lestvice Severna Koreja in Japonska

Čeprav se je v vseh državah število posameznikov s čezmerno telesno težo od leta 1975 povišalo, pa kljub temu obstajajo določene pomembne razlike med državami. Na dnu lestvice tako najdemo Severno Korejo in Japonsko. Število pretežkih posameznikov v Severni Koreji se je od leta 1975 do leta 2014 povišalo le za dober odstotek (z 1,6 odstotka na 2,8 odstotka), na Japonskem pa za 2 odstotka. Do največjega povečanja je prišlo v manjših pacifiških otoških državah, kjer se je število ljudi s prekomerno telesno težo dvignilo celo za več kot 20 odstotkov.

- Oglas -

Zanimivi so tudi podatki glede Kitajske. Medtem ko se je leta 1975 le pol odstotka vseh Kitajcev borilo s povišano telesno težo, je danes takšnih približno 8 odstotkov, kar pomeni kar 16-kratno povišanje. Strokovnjaki za nutricionistko tako poudarjajo, da je nujno izobraževanje mlajših generacij o pomenu zdrave prehrane in privzgoja zdravih navad že v otroštvu, sicer lahko pride že v bližnji prihodnosti do izjemno resne situacije.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×