To je največja slabost vašega astrološkega znamenja …

Preverite, katera je največja slabost astrološkega znamenja, v katerem ste rojeni, in kako jo lahko premagate.

Bolečine v sklepih: 13 nasvetov za ublažitev težav

Bolečine v sklepih postajajo vse bolj razširjene. V določenih primerih so to zgolj začasne bolečine, vendar pa gre pogosto tudi za tipičen znak resnejših bolezni.

Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.
Ekologija & okoljeTeža svetovnega prebivalstva se povečuje izjemno hitro

Teža svetovnega prebivalstva se povečuje izjemno hitro

MORDA VAS ZANIMA

Ni več mogoče podcenjevati podatkov o pospešenjem naraščanju teže svetovnega prebivalstva, saj vse več raziskav potrjuje obstoj tega zelo zaskrbljujočega trenda. Lahko bi govorili celo o nekakšni epidemiji, ki je zajela svet, pri čemer se je ta razširila tako po najbogatejših kot najrevnejših državah. Med letoma 1975 in 2014 se je namreč odstotek prebivalstva s čezmerno telesno težo povečal v prav vseh državah na svetu. Danes tako pri povprečnem odraslem obstaja kar trikrat večja verjetnost za povišano telesno težo kot leta 1975.

- Oglas -

prebivalstvo in populacija

Visoko tveganje za različne zdravstvene težave

Metaanaliza, ki predstavlja pomemben mejnik pri zbiranju podatkov o naraščajoči telesni teži prebivalstva, je zajela nekaj manj kot 1700 raziskav, v katere je bilo vključenih skoraj 20 milijonov posameznikov iz 200 držav. Če se bo trend nadaljeval, je mogoče pričakovati, da bo imelo leta 2025 kar 18 odstotkov moške svetovne populacije težave s čezmerno telesno težo, pri ženskah pa naj bi skupno število tistih s previsoko težo predstavljalo kar 21 odstotkov celotne ženske populacije. Ekstremno povišano težo je mogoče pričakovati pri 6 odstotkih moških in 9 odstotkih žensk.

Podatki in napovedi so še posebej zaskrbljujoči, če pomislimo na vse zdravstvene težave, ki pogosto spremljajo čezmerno telesno težo. Med najnevarnejše zaplete zagotovo sodijo srčno-žilne bolezni, diabetes, različne vrste raka in mišično-skeletna obolenja.

Na dnu lestvice Severna Koreja in Japonska

Čeprav se je v vseh državah število posameznikov s čezmerno telesno težo od leta 1975 povišalo, pa kljub temu obstajajo določene pomembne razlike med državami. Na dnu lestvice tako najdemo Severno Korejo in Japonsko. Število pretežkih posameznikov v Severni Koreji se je od leta 1975 do leta 2014 povišalo le za dober odstotek (z 1,6 odstotka na 2,8 odstotka), na Japonskem pa za 2 odstotka. Do največjega povečanja je prišlo v manjših pacifiških otoških državah, kjer se je število ljudi s prekomerno telesno težo dvignilo celo za več kot 20 odstotkov.

- Oglas -

Zanimivi so tudi podatki glede Kitajske. Medtem ko se je leta 1975 le pol odstotka vseh Kitajcev borilo s povišano telesno težo, je danes takšnih približno 8 odstotkov, kar pomeni kar 16-kratno povišanje. Strokovnjaki za nutricionistko tako poudarjajo, da je nujno izobraževanje mlajših generacij o pomenu zdrave prehrane in privzgoja zdravih navad že v otroštvu, sicer lahko pride že v bližnji prihodnosti do izjemno resne situacije.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×