Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.

Znanstveniki razglasili najlepši vonj na svetu

Podobno kot se razlikuje naš okus, se razlikuje tudi naše dojemanje različnih vonjev.
Zdravje & prehranaPredstavljen nov test za zgodnje odkrivanje raka

Predstavljen nov test za zgodnje odkrivanje raka

MORDA VAS ZANIMA

Preventiva je seveda vedno boljša izbira od kurative. Vendar pa včasih bolezni na žalost ne moremo preprečiti niti z zelo zdravim življenjem. Tako je zelo pomembno tudi, da obstajajo metode za zgodnje odkrivanje bolezni, kot so na primer različne vrste raka. Od tega, kako zgodaj je postavljena diagnoza, so namreč velikokrat v največji meri odvisne možnosti za uspešnost zdravljenja. Prav zato razveseljuje dejstvo, da so avstralski znanstveniki z univerze v Queenslandu pred nedavnim odkril novo možnost za zgodnje odkrivanja raka. Gre za preprost test, ki ga je mogoče izvesti v pičlih 10 minutah, ključno vlogo pri njem pa igrajo delci zlata …

- Oglas -

Test za odkrivanje raka

Možnost preprostega in hitrega ločevanja zdravih ter rakavih celic

Test naj bi bilo mogoče izvesti na katerem koli vzorcu človeškega tkiva, ključno z vzorcem krvi, kot je navedeno v študiji, ki je bila objavljena v reviji Nature Communications. Kaj je torej bistveni princip metode, na kateri temelji novi test?

V osnovi je pomembno to, da vsebujejo vse naše zdrave celice zaporedja molekul, imenovanih metilne skupine. Pri rakavih celicah se metilne skupine na določenih mestih zgostijo v nekakšne »grudice«. Ko pridejo te celice v stik z vodo, se fragmenti DNK zložijo v unikatne tridimenzionalne nanostrukture, ki jih je mogoče zlahka ločiti s pomočjo zlata, saj ob stiku z njim spremenijo barvo. Tako so znanstveniki brez težav ločili zdrave celice od rakavih.

Sledijo obsežnejša klinična testiranja nove diagnostične metode

Metoda sicer temelji na podobnem principu kot tekočinska biopsija, vendar pa je precej preprostejša in cenejša. Hkrati pa obstaja pri tem testu potencial, da se poveže s sodobnimi tehnološkimi napravami. Kot poročajo raziskovalci, so bili rezultati, pridobljeni s pomočjo testa, pravilni kar v 90 odstotkih vseh testiranj. Naslednji korak so zdaj obsežnejša klinična testiranja, s pomočjo katerih bo mogoče določiti, kako hitro lahko s to metodo odkrijemo različne vrste raka. Trenutno pa znanstveniki že raziskujejo, ali je mogoče pri testiranju uporabiti tudi katero izmed drugih vrst telesnih tekočin.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×