0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPredstavljen nov test za zgodnje odkrivanje raka

Predstavljen nov test za zgodnje odkrivanje raka

MORDA VAS ZANIMA

Preventiva je seveda vedno boljša izbira od kurative. Vendar pa včasih bolezni na žalost ne moremo preprečiti niti z zelo zdravim življenjem. Tako je zelo pomembno tudi, da obstajajo metode za zgodnje odkrivanje bolezni, kot so na primer različne vrste raka. Od tega, kako zgodaj je postavljena diagnoza, so namreč velikokrat v največji meri odvisne možnosti za uspešnost zdravljenja. Prav zato razveseljuje dejstvo, da so avstralski znanstveniki z univerze v Queenslandu pred nedavnim odkril novo možnost za zgodnje odkrivanja raka. Gre za preprost test, ki ga je mogoče izvesti v pičlih 10 minutah, ključno vlogo pri njem pa igrajo delci zlata …

- Oglas -

Test za odkrivanje raka

Možnost preprostega in hitrega ločevanja zdravih ter rakavih celic

Test naj bi bilo mogoče izvesti na katerem koli vzorcu človeškega tkiva, ključno z vzorcem krvi, kot je navedeno v študiji, ki je bila objavljena v reviji Nature Communications. Kaj je torej bistveni princip metode, na kateri temelji novi test?

V osnovi je pomembno to, da vsebujejo vse naše zdrave celice zaporedja molekul, imenovanih metilne skupine. Pri rakavih celicah se metilne skupine na določenih mestih zgostijo v nekakšne »grudice«. Ko pridejo te celice v stik z vodo, se fragmenti DNK zložijo v unikatne tridimenzionalne nanostrukture, ki jih je mogoče zlahka ločiti s pomočjo zlata, saj ob stiku z njim spremenijo barvo. Tako so znanstveniki brez težav ločili zdrave celice od rakavih.

- Oglas -

Sledijo obsežnejša klinična testiranja nove diagnostične metode

Metoda sicer temelji na podobnem principu kot tekočinska biopsija, vendar pa je precej preprostejša in cenejša. Hkrati pa obstaja pri tem testu potencial, da se poveže s sodobnimi tehnološkimi napravami. Kot poročajo raziskovalci, so bili rezultati, pridobljeni s pomočjo testa, pravilni kar v 90 odstotkih vseh testiranj. Naslednji korak so zdaj obsežnejša klinična testiranja, s pomočjo katerih bo mogoče določiti, kako hitro lahko s to metodo odkrijemo različne vrste raka. Trenutno pa znanstveniki že raziskujejo, ali je mogoče pri testiranju uporabiti tudi katero izmed drugih vrst telesnih tekočin.

.

NAJNOVEJŠE