Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.
Dom & energijaKako odstraniti madeže rdečega vina?

Kako odstraniti madeže rdečega vina?

MORDA VAS ZANIMA

Številne decembrske zabave lahko pustijo sledove na vaših oblačilih. Še posebej trdovratni za odstranjevanje so madeži rdečega vina, ki je sicer ena najbolj zdravih izbir med alkoholnimi pijačami – seveda v zmernih količinah – saj vsebuje visok delež antioksidantov.

- Oglas -

Kako odstraniti madeže rdečega vina?

Nevarnost za nastanek madežev, ki so posledica razlitja rdečega vina, pa seveda ne obstaja samo na oblačilih, ampak tudi na prtih, preprogah ipd. Je odstranjevanje tovrstnih madežev sploh možno? Na srečo je odgovor pritrdilen, vendar pa morate ukrepati čim hitreje. Ne čakajte torej, da se madež posuši. V nadaljevanju vam ponujamo navodila za pripravo treh preprostih mešanic, ki so odlične za odstranjevanje madežev rdečega vina.

Priprava mešanic za odstranjevanje madežev

  1. Za bela oblačila zmešajte 1 žlico tekočega mila, 2 žlici vodikovega peroksida in 1 žličko sode bikarbone.
  2. Če ste z rdečim vinom polili barvna oblačila, priporočamo mešanico iz 1 žlice tekočega mila in 1 žličke sode bikarbone. Gre torej za podobno mešanico kot pri belih oblačilih, le da tukaj izpustite vodikov peroksid.
  3. In še različica za odstranjevanje madežev rdečega vina z oblazinjenega pohištva in preprog. V tem primeru zmešajte 1 žlico tekočega mila, 1 žlico vode in 1 žličko sode bikarbone.

Navodila za uporabo

Mešanico nanesite neposredno na oblačila in dobro zdrgnite mesto madeža. Osredotočite se le na tisto območje, kjer je madež že opazen, da preprečite nadaljnje širjenje. Vztrajajte toliko časa, dokler se madež ne obarva v modrikast oziroma sivkast odtenek. Po potrebi lahko postopek nekajkrat ponovite, vsakokrat s sveže pripravljeno mešanico za odstranjevanje madežev rdečega vina z oblačil. Nato kos oblačila, kjer je madež, potopite v hladno vodo. Počakajte nekaj minut, dokler madež ne izgine. Oblačilo na koncu izperite in ga operite v pralnem stroju kot običajno.

V primeru madeža na kavču ali preprogi v mešanico za odstranjevanje najprej pomočite vogal čiste krpe, s katero si nato pomagajte pri odstranjevanju madeža. Po potrebi lahko uporabite tudi prste. Pri belem tekstilu lahko uporabite tudi malce vodikovega peroksida. Drgnite tako dolgo, dokler madež na izgine. Običajno je treba mešanico za odstranjevanje nekajkrat zamenjati s svežo. Na koncu mesto, kjer je bil madež, očistite še s čisto vodo, da odstranite morebitne ostanke sode bikarbone.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×