0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeTest suhih barvic: Pobarvano s kemikalijami?!

Test suhih barvic: Pobarvano s kemikalijami?!

MORDA VAS ZANIMA

Zveza potrošnikov Slovenije opozarja na previdnost pri nakupu barvic, osem izmed 12 testiranih vrst barvic je namreč padlo na testu vsebnosti kemikalij.

- Oglas -

Barvice

Potrošnikom, ki želijo izbrati barvice brez nepotrebnih kemikalij pri izbiri embalaža ni  v pomoč

Na ZPS so za javnost sporočili: »Za komplet barvic na testu smo odšteli med 0,99 in 9,99 evra. Za tiste z oceno `dobro´ lahko odštejemo le 0,99 evra ali 9,99 evra, prav tako pa bomo z oceno `nezadovoljivo´ našli barvice za 0,99 ali 7,99 evra. Žal pa potrošnikom, ki želijo izbrati barvice brez nepotrebnih kemikalij pri izbiri navedbe na embalaži niso v pomoč. Niti oznaka CE, na primer, ni garancija, da izdelek ne vsebuje škodljivih snovi niti npr. navedba porekla izdelka (če je to sploh navedeno). Med barvicami, ki so prejele ocene nezadovoljivo, so tako tiste, proizvedene na Kitajskem kot barvice iz EU (Avstrija, Nemčija …).«

Težke kovine, policiklični aromatski ogljikovodiki

Kot opozarjajo na ZPS imajo barvice otroci  pogosto tudi v ustih. Proizvajalec z znakom CE sicer zagotavlja, da so barvice varne za uporabo, a je v tem primeru ta znak na precej majavih nogah: »Potrošniške organizacije v primeru nevarnih snovi, kot so kemikalije, testiramo strožje od zakonodaje, zato smo, denimo preverili tudi vsebnost ftalatov, aromatskih aminov, policikličnih aromatičnih ogljikovodikov in (težkih) kovin v suhih barvicah. In kar 8 izmed 12, ki so na testu dobile oceno nezadovoljivo, so padle pri preverjanju vsebnosti kemikalij«.

- Oglas -

Suhe barvice so po zakonodaji pisala, ne igrače

Na ZPS poudarjajo tudi, da je zaskrbljujoče, da zakonodaja suhih barvic po zakonu ne obravnava kot igrač, kar pomeni, da so lahko škodljiva mehčala, policiklični aromatski ogljikovodiki in podobni toksini prisotni v barvicah, saj ni standardov, ki bi sploh določala njihovo varno količino. Pri tem je povsem jasno in znano, da otroci stopijo v stik z barvicami že zelo zgodaj, in da z barvicami ne le rišejo, ampak jih tudi grizljajo. Čeprav se morda zdi, da so količine nevarnih snovi majhne, pa ne smemo pozabiti na raznolike kemikalije, ki smo jim izpostavljeni tekom dneva pri uporabi različnih izdelkov, vse to pa se sešteva v koktejl kemikalij.

Kemikalije v igračah so skrita nevarnost

Kemikalije v igračah so skrita nevarnost, saj jih je brez laboratorijskih preiskav ne moremo zaznati, hkrati pa o škodljivosti kemikalij, predvsem koktejlu kemikalij, kateremu smo izpostavljeni, vemo premalo: »Otroci s kemikalijami v igračah stopajo v stik prek kože (z dotikanjem), sline (z lizanjem ali grizenjem), sluznice (ob vdihavanju) ali z zaužitjem. Na ta način škodljive snovi prehajajo v otrokov organizem in povzročajo alergije, se v organizmu kopičijo in trajno vplivajo na otrokovo zdravje. Prav zato potrošniške organizacije tudi pri izdelkih splošne rabe, s katerimi stopajo v stik otroci, zagovarjamo previdnostni princip. Tudi tokrat se je na testu izkazalo, da lahko kupimo barvice, ki dobro opravljajo svojo primarno nalogo brez nepotrebne uporabe kemikalij, zato tiste, ki jih vsebujejo, ne priporočamo za nakup,« še opozarja ZPS.

.

NAJNOVEJŠE