Teh 7 simptomov nikar ne spreglejte!

Zdravniki tradicionalne medicine čoveka pred postavitvijo diagnoze običajno dobro pogledajo od zunaj, saj že na podlagi videza ugotovijo, kaj se dogaja v našem telesu. Z njihovim dragocenim znanjem pa si lahko pomagamo tudi sami. Več kot tisočletne izkušnje, ki temeljijo na opazovanju milijonov pacientov po vsem svetu, kažejo, da lahko spremembe na telesu kažejo na notranje bolezni. Toda če na ta način pri sebi odkrijete simptome, ki kažejo na zdravstvene težave, ni razloga za paniko, toda obisk pri zdravniku nikakor ne bo odveč.

Progasti nohti

Tanke vzdolžne črte, ki se komaj čutijo pod prsti, so neškodljive in verjetno kažejo na pomanjkanje tekočine. Očitne vzdolžne vdolbine so lahko znak motenj v presnovi, na primer pojav sladkorne bolezni ali disfunkcije med kislinami in bazami. Izrazite prečne vdolbine lahko kažejo na psihične težave (stres, depresija). Lahko se tudi pojavijo v primeru akutne okužbe, bolezni srca ali kot posledica kemoterapije. Poleg tega lahko kažejo na težave v spodnjem delu trebuha. Bele lise na nohtih so neškodljive in nastanejo kot posledica prodiranja zraka.

Otečene oči

Pogosto otekle oči so posledica nabiranja tekočine v zgornje in spodnje veke. To se zgodi v primeru motenj v delovanju ledvic in mehurja (akutna in kronična vnetja). Oba organa namreč uravnavata raven vode v telesu. Otečene veke so lahko tudi znak izčrpanosti in srčnega popuščanja.

Suhi in poškodovani lasje

Lahko gre za prehoden pojav, kar je povsem normalno. ‘Krivec’ je lahko nov šampon, pa tudi težave v službi ali hormonske motnje (menstruacija). Toda če so vaši lasje suhi že mesece (bolj kot običajno) in ste se v tem času pridobili odvečne kilograme, čeprav niste spremenili načina prehranjevanja, gre lahko za oslabljeno funkcijo ščitnične žleze. Pri tem se običajno pojavi tudi debelejši vrat in bolj hrapava koža. Ščitnica v tem primeru namreč proizvaja nezadostne količine hormona, ki spodbuja presnovo celic, zaradi česar lasje ne prejemajo dovolj hranilnih snovi.

Obloge na jeziku

Pri zdravem človeku je jezik rožnate barve in je prekrit s tankim belkastim filmom. Toda če so obloge debelejše in imajo rumenkasto barvo, je to pogosto pokazatelj bolezni prebavnega trakta. Debele belkaste obloge so skupaj z bolečinami v želodcu običajno znak želodčne bolezni, kot je na primer gastritis. Madeži na jeziku različnih velikosti lahko kažejo na motnje delovanja jeter, za podobno težavo gre lahko tudi, če na jeziku opazite rdeče črte. Če pa se obloge pojavljajo le na strani jezika, gre morda za težave živčnega sistema.

Globoke gube okrog nosu in ust

Gre za gube, ki segajo od nosnice navzdol, včasih celo do brade. Le-te ima skoraj vsakdo, vendar niso vedno zelo izrazite. Azijska medicina v njih vidi simptom kroničnih bolezni želodca (npr. gastritis), še posebej, če obstaja tudi pritisk v zgornjem delu trebuha (običajno po obroku ali ob občutju lakote) ali pa se po jedi pojavljajo težave z zgago.

Razpokane kapilare na obrazu

Tanke rdeče kapilare na licih in nosu na splošno kažejo na visok krvni tlak in nagnjenost k boleznim dihal. Modrikaste žile v številnih primerih kažejo na šibko srce. Gre namreč za znak, da srce ne črpa dovolj krvi in da kri ne dobi dovolj kisika.

Izraziti podočnjaki

Občasno ima vsakdo izmed nas temne podočnjake, ki lahko nastanejo bodisi zaradi pomanjkanja spanca, utrujenosti, stresa ali prevelike obremenitve na delovnem mestu. Če pa trajajo dlje časa, torej več tednov, lahko kažejo na različne notranje težave in tudi na resne težave v telesu. Modročrni podočnjaki se lahko pojavijo zaradi pomanjkanja železa v krvi kot posledica nepravilne prehrane ali prekomerne krvavitve med menstruacijo. Rjavočrni podočnjaki pa so lahko znak težav z delovanjem jeter in žolčnika ali motenj v spanju zaradi napačne uporabe uspaval ali živčne napetosti.