Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
Dom & energijaTega se morate takoj znebiti iz svojega doma

Tega se morate takoj znebiti iz svojega doma

MORDA VAS ZANIMA

V svojem domu imate morda še vedno belilo, ki je zdravju škodljiva snov in bi ji morali že zdavnaj zaloputniti vrata. Preverite torej, kako lahko belilo nadomestite z naravnejšimi alternativami.

- Oglas -

Naravna čistila

Strupene kombinacije

Belilo je še vedno pogosto uporabljano sredstvo za čiščenje, saj marsikoga prepriča s svojo učinkovitostjo in nizko ceno. A dobro premislite, če to odtehta vse posledice, ki jih ta snov ima na zdravje in okolje. Tudi razredčeno belilo lahko povzroči opekline na koži, vnetja in alergijske reakcije na koži, draži dihala poleg tega pa lahko poškoduje in razbarva površine, ki ste jih želeli očistiti. Še posebej se izogibajte kombinacijam belila in alkoholnega kisa, saj se lahko zaradi te kombinacije ustvarjajo nevarni plini, ki že v manjši količini izzovejo težave z dihanjem, kašelj in dražijo oči.

Prav tako nikoli ne uporabite kombinacije belila in amonijaka, ki je pogosta sestavina v sredstvih za čiščenje steklenih površin. Mešanica lahko izzove tvorbo plinov, ki deluje dražilno na sluznice, hkrati pa lahko pripelje do pomanjkanja zraka v pljučih. Belila ne mešajte tudi z medicinskim alkoholom, mešate ga lahko samo z vodo. Belilo deluje izjemno škodljivo tudi na otroke, ki še razvijajo svoj imunski sistem, prizadene pa lahko tudi domače živali, ki imajo še posebej občutljiv voh.

Nezaželjeni učinki belila

Izpostavljenost belilu lahko draži nos, oči, kožo in dihala. Možne hujše posledice uporabe belila so opekline kože, poškodbe živčevja, hudi glavobol, bruhanje. Belilo lahko izzove tudi astmatični napad.

Naravne alternative

- Oglas -

Soda bikarbona, kis, eterično olje čajevca ali limone. Alkoholni kis je lahko naravna alternativa čistilom za trdovratne madeže, saj se ti odstranjujejo s kislino. Pozorni bodite, da površine oziroma stvari, ki jih želite očistiti, dlje časa namakate v kisu.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×