Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Ekologija & okoljeŠvedsko podjetje razvija največjo tovorno ladjo, ji jo bo poganjal veter

Švedsko podjetje razvija največjo tovorno ladjo, ji jo bo poganjal veter

MORDA VAS ZANIMA

Stoletja po tem, ko so prve parne ladje na premog prečkale Atlantski ocean, švedsko podjetje načrtuje ogromno tovorno ladjo na vetrni pogon, ki bi lahko bila prvi korak k prekinitvi dobe fosilnih goriv in pomagala omejiti podnebne spremembe.

- Oglas -

Ladijski promet je leta 2018 prispeval k 2,9% deležu toplogrednih plinov, ki jih je ustvaril človek, delež emisij, ki vplivajo na globalno segrevanje pa se v zadnjih letih celo povečuje, poroča Mednarodna pomorska organizacija ZN.

Oceanbird
Foto: Oceanbird/Wallenius Marine

Visokotehnološke rešitve in nizke emisije

Alternativni pogoni tovornih ladij bi vsekakor zaznamovali pomorsko revolucijo. Do sedaj je večina podjetij, ki razvijajo nove tehnologije za zmanjšanje emisij jadra obravnavala kot dodatek k omejevanju porabe goriva in ne kot glavni vir pogona.

Toda nove tehnologije, kot so krilna jadra in trši, lažji materiali, ki so navdih našle med drugim tudi pri dirkalnih jahtah, lahko omogočijo enostavnejši prehod na veter.

Zanesljivejše dolgoročne vremenske napovedi omogočajo tudi boljše načrtovanje poti, da se ladje izognejo nevihtam.

Oceanbird
Foto: Oceanbird/Wallenius Marine
- Oglas -

“Smiselno je uporabiti zgodovinsko vetrno energijo, pa tudi nove tehnologije,” je dejal Jean Zanuttini, izvršni direktor Neoline. Povedal je, da potekajo pogajanja o možnih pogodbah in poslih z ladjedelnico, pri čemer bo prvo plovilo “Neoliner” verjetno v uporabi do julija 2023, kar bo stalo približno 45 do 50 milijonov evrov (54-60 milijonov dolarjev).

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×