0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeŠvedsko podjetje razvija največjo tovorno ladjo, ji jo bo poganjal veter

Švedsko podjetje razvija največjo tovorno ladjo, ji jo bo poganjal veter

MORDA VAS ZANIMA

Stoletja po tem, ko so prve parne ladje na premog prečkale Atlantski ocean, švedsko podjetje načrtuje ogromno tovorno ladjo na vetrni pogon, ki bi lahko bila prvi korak k prekinitvi dobe fosilnih goriv in pomagala omejiti podnebne spremembe.

- Oglas -

Ladijski promet je leta 2018 prispeval k 2,9% deležu toplogrednih plinov, ki jih je ustvaril človek, delež emisij, ki vplivajo na globalno segrevanje pa se v zadnjih letih celo povečuje, poroča Mednarodna pomorska organizacija ZN.

Oceanbird
Foto: Oceanbird/Wallenius Marine

Visokotehnološke rešitve in nizke emisije

Alternativni pogoni tovornih ladij bi vsekakor zaznamovali pomorsko revolucijo. Do sedaj je večina podjetij, ki razvijajo nove tehnologije za zmanjšanje emisij jadra obravnavala kot dodatek k omejevanju porabe goriva in ne kot glavni vir pogona.

Toda nove tehnologije, kot so krilna jadra in trši, lažji materiali, ki so navdih našle med drugim tudi pri dirkalnih jahtah, lahko omogočijo enostavnejši prehod na veter.

- Oglas -

Zanesljivejše dolgoročne vremenske napovedi omogočajo tudi boljše načrtovanje poti, da se ladje izognejo nevihtam.

Oceanbird
Foto: Oceanbird/Wallenius Marine

“Smiselno je uporabiti zgodovinsko vetrno energijo, pa tudi nove tehnologije,” je dejal Jean Zanuttini, izvršni direktor Neoline. Povedal je, da potekajo pogajanja o možnih pogodbah in poslih z ladjedelnico, pri čemer bo prvo plovilo “Neoliner” verjetno v uporabi do julija 2023, kar bo stalo približno 45 do 50 milijonov evrov (54-60 milijonov dolarjev).

.

NAJNOVEJŠE