Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.
Lepota & kozmetikaSulforafan – eden najboljših antioksidantov za vašo kožo

Sulforafan – eden najboljših antioksidantov za vašo kožo

MORDA VAS ZANIMA

Če želite s pomočjo antioksidantov ublažiti vnetja, je še posebej dobra izbira sulforafan. Številne kožne težave so povezane z vnetji. Ena od najbolj znanih oziroma izjemno razširjenih težav, na katere močno vplivajo prav vnetja, so zagotovo akne. Vnetja pa so med drugim neločljivo povezana tudi z rozaceo in s pospešenim staranjem kože. Protivnetna nega je tako izjemno pomembna za lepo in zdravo kožo. S tem je mišljena tako uporaba sredstev za zunanjo uporabo s protivnetnimi učinki kot protivnetna nega »od znotraj«. Pri slednji je seveda še posebej pomembna hrana, ki jo uživamo, včasih pa je lahko smiselna tudi uporaba določenih prehranskih dopolnil.

- Oglas -

Če sumite, da so kožne težave, s katerimi se spopadate, posledica vnetij, je vsekakor smiseln holističen pristop. Eden od načinov, kako zajeziti vnetja in s tem ublažiti simptome težav s kožo, je povečan vnos antioksidantov oziroma živil, bogatih z antioksidanti. Pri tem pa se morate zavedati, da ima vsak antioksidant specifične lastnosti. Kljub določenim skupnim značilnostim obstajajo pomembne razlike med posameznimi antioksidanti.

Sulforafan poskrbi za aktivacijo genov, ki zavirajo negativen vpliv prostih radikalov

Antioksidanti, ki jih lahko najdemo predvsem v različnih vrstah sadja in zelenjave, so znani po številnih pozitivnih učinkih. Njihova osnovna naloga je nevtralizacija prostih radikalov, ki predstavljajo veliko nevarnost za naše zdravje. Čezmerna količina prostih radikalov lahko privede do oksidativnega stresa, s tem pa se poveča nevarnost za številne kronične bolezni. S pomočjo antioksidantov lahko obenem preprečimo zgodnje pojavljanje gubic in drugih znakov staranja, zato gre za eno najkoristnejših skupin hranil za lepo kožo.

Kot omenjeno, so posamezni antioksidanti povezani s specifičnimi učinki – tudi ko gre za vpliv na kožo. Vitamin C je tako na primer še posebej pomemben za spodbujanje tvorbe kolagena, astaksantin za zaščito kože pred škodljivimi UV-žarki, za zajezitev vnetij pa je najbolje izbrati sulforafan. Gre za antioksidant, ki aktivira beljakovino, imenovano Nrf2, ta beljakovina pa nato aktivira določene gene v našem telesu, ki imajo podobno nalogo kot antioksidanti. Sulforafan tako ne bo zgolj nevtraliziral prostih radikalov, ampak bo prispeval k aktivaciji naravne telesne zaščite.

Večje količine sulforafana lahko najdemo predvsem v različnih križnicah

Pozitivni učinki sulforafana lahko torej trajajo nadpovprečno dolgo. Če uživamo živila, bogata s tem antioksidantom, je telo precej uspešnejše v boju s prostimi radikali, posledično pa pri preprečevanju oksidativnega stresa in kroničnih vnetij. Gre torej za antioksidant, ki pomaga telesu pri tistem, kar sicer zna samo, vendar pogosto ne dovolj dobro, zato je potrebne nekaj »zunanje pomoči«, predvsem v obliki premišljenega izbora živil, ki se znajdejo na našem krožniku. Med živila, ki vsebujejo večje količina sulforafana, med drugim uvrščamo brokoli, cvetačo in ohrovt, torej predvsem različne vrste križnic. Če imate težave s kožo, ki so tako ali drugače povezane z vnetji, je torej vsekakor smiselno, da poskušate telesu zagotoviti čim več sulforafana.

- Oglas -

Izjemni učinki tega antioksidanta so potrjeni tudi z različnimi znanstvenimi študijami. Sulforafan naj bi med drugim prispeval k aktivaciji encimov, ki lahko pomagajo pri pospešenem izločanju škodljivih snovi, ki se znajdejo v našem krvnem obtoku, z urinom. Dokazano pa je bilo tudi, da je lahko sulforafan izredno uspešen pri upočasnjevanju staranja kože. To je torej antioksidant, ki si vsekakor zasluži precej pozornosti. Pogostejše uživanje živil, ki vsebujejo veliko sulforafana, bo poskrbelo za dolgoročno ublažitev vnetij in negativnih vplivov prostih radikalov, posledično pa za lepšo, manj razdraženo in bolj mladostno kožo. Ne pozabite torej, da se nega kože pogosto začne prav na našem krožniku.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×