Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Lepota & kozmetikaZelo suhe in razpokane ustnice: od vzrokov do rešitve

Zelo suhe in razpokane ustnice: od vzrokov do rešitve

MORDA VAS ZANIMA

So vaše ustnice večino časa zelo suhe in razpokane? Morda ste preizkusili že ogromno balzamov, vendar se zdi, da se stanje ne izboljšuje. V tem primeru je pomembno, da najprej raziščete možne vzroke za težavo. Tako se bo odprla tudi pot do ustrezne rešitve …

- Oglas -

Suhe in razpokane ustnice

Alergijska reakcija na določen izdelek

Včasih lahko balzami za ustnice situacijo še poslabšajo. Suhe in razpokane ustnice so lahko namreč povezane z alergijsko reakcijo na določeno snov – v kozmetiki, zobni pasti, ustni vodi itn. Tako imenovani alergijski kontaktni dermatitis lahko prizadene tudi ustnice, česar se mnogi ne zavedajo. Priporočamo, da se nekaj časa izogibate izdelkom, za katere sumite, da bi bili lahko problematični, in medtem opazujete, ali se bo stanje izboljšalo. Po potrebi pa je seveda smiseln tudi obisk zdravnika oziroma dermatologa, ki lahko preveri, ali gre res za alergijsko reakcijo, in vam pomaga ugotoviti, na katero snov ste alergični.

Kronično suhe ustnice

Pri nekaterih ljudeh lahko govorimo o kronično suhih ustnicah, ne glede na vreme oziroma letni čas. Ta težava je še posebej pogosta pri ljudeh z luskavico ali ekcemi. Običajno so v tem primeru potrebna posebna mazila, ki vam jih lahko predpiše vaš zdravnik, saj klasični balzami za ustnice preprosto ne zadostujejo.

Premalo popite tekočine

Morda je rešitev za vaše težave s suhimi in razpokanimi ustnicami v resnici precej preprostejša, kot si predstavljate. Nemalokrat je namreč težava preprosto posledica tega, da čez dan ne popijete dovolj tekočine. Vsaj nekaj dni si beležite, koliko v resnici popijete – in po potrebi povečajte vnos tekočine, pri čemer je seveda najboljša izbira navadna voda.

- Oglas -

Nega ustnic

Dihanje skozi usta

Velikokrat imajo težave s suhimi ustnicami tudi ljudje, ki večinoma dihajo skozi usta, še posebej med spanjem. Običajno je sicer dihanje skozi usta namesto skozi nos zgolj začasno, na primer zaradi prehlada. V določenih primerih pa je povezano tudi z resnejšimi težavami z nosom in/ali grlom, ki običajno zahtevajo pregled pri otorinolaringologu.

Nezavedno oblizovanje ustnic

Tisti, ki imajo pogosto izsušene ustnice, velikokrat čutijo potrebo po tem, da jih stalno oblizujejo, česar se morda niti ne zavedajo. S tem pa seveda stanje na dolgi rok še poslabšajo. Ko se slina posuši, so namreč ustnice še bolj suhe, kot so bile pred tem. Tako se lahko hitro ujamete v začaran krog. Pomembno je, da postanete bolj pozorni na to navado in se poskušate zavestno ustaviti.

Suh zrak v prostoru

Zelo suhe in razpokane ustnice so nemalokrat povezane tudi z zelo suhim zrakom v prostoru. To je seveda še posebej pogosta težava pozimi, in sicer zaradi ogrevanja. V tem primeru priporočamo, da si omislite vlažilnik zraka, ki bo zagotovo pomagal tudi vašim ustnicam. Problematičen je lahko seveda tudi zunanji zrak, ki je zelo suh, še posebej v kombinaciji z vetrom. Da bi čim bolj zaščitili ustnice, vedno nanesite debelejšo plast vazelina, preden se odpravite ven.

Preberite tudi: Kaj pomaga proti herpesu na ustnicah

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×